Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Irländsk vattenspaniel Hundar

Irish-water-spaniel-standing Irish-water-spaniel-lying-down

Historia


Man tror att den irländska vattenspanieln funnits i över tusen år, och att den använde att fiskare och jägare. De har ett mjukt bett, vilket var perfekt för att hämta byten, både på land och i vatten. De har simhud mellan tårna, och är skickliga simmare.

Hur irländska vattenspaniels skapades är okänt. Många tror att de är gjorda av landspaniels, pudlar och portugisiska vattenhundar. Det är den största spanielarasen och anses nu ganska ovanlig, till och med på Irland.

Beteende


Irländska vattenspaniels är fantastiska husdjur och vill vara med i allting ni gör som familj. De tycker inte om att lämnas ensamma för länge, och föredrar att ha människor runt omkring sig större delen av dagen. De är alltid lugna runt barn och kan bo med andra husdjur och hundar. De kan vara något blyga runt främlingar till att börja med om de inte tidigt vant sig, men är sällan aggressiva mot folk de inte känner. När någon kommer på besök kommer de ofta titta på dig för att se om det är okej. Om du tillåter gäster kommer de också göra det.

Träning måste hållas konsekvent och bestämd, men också kärleksfull och rolig. De lär sig snabbt och kommer vilja vara dig till lags, men om du inte är tuff nog kommer dessa försiktiga hundar vända och helt ta över. Genom att lära dem vad som är okej från dag ett kommer de se dig som flockens ledare, och följa dina önskningar. De kan bli busiga och försöka tänja på gränserna när de är valpar, men lär sig snabbt att de måste uppföra sig runt dig. Irländska vattenspaniels tycker om att arbeta, och agility, lydnadsträning och att spåra är bra sätt att hålla dem både fysiskt och psykiskt aktiva.

Som man kan misstänka älskar dessa hundar vatten, och de behöver verkligen få chansen att simma så ofta som möjligt. Simning är perfekt motion för hundar, och irländska vattenspaniels trivs nästan bättre i vatten än på land, så det kommer vara svårt att hindra dem från att hoppa i. Eller komma upp. Flytande leksaker kastade i vattnet kommer underhålla dem i timmar. De kommer oftast när du ropar, men är sämre på det om det finns vatten i närheten.

De behöver långa promenader och kan bli bra löpkompisar. Du kommer ha svårt att trötta ut dem. Helst bör de ha en ägare som tillbringar mycket tid utomhus så att denna aktiva ras hålls fysiskt frisk och mentalt stimulerad. Med det sagt är de otroliga soffpotatisar som gärna vill sova bort dagen om de får.

Den lockiga pälsen måste borstas flera gånger i veckan för att motverka knutor och tovor, samt klippas 3-4 gånger om året. De tenderar att inte fälla så mycket. Svansen och ansiktet har mycket kortare hår än resten av kroppen.

Med sina långa öron kan de drabbas av öroninfektioner, speciellt om de tillbringar mycket tid i vattnet. Höftdysplasi ses också ofta hos rasen.

Information om rasen


  • Status: Vanlig
  • Livslängd: 10 - 12 år
  • Vikt: 20 - 29 kg
  • Höjd: 51 - 59 cm
  • Ovanlig: Nej

Bilder på Irländsk vattenspaniel

Senaste recensionen för Irländsk vattenspaniel


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.