Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Bearded collie Hundar

En sida på en vuxen skäggig collie med en härligt tjock päls En vacker ung skäggig collie med en härlig, lång, grå och vit päls En vacker ung vuxen skäggig collie En Tre vuxna skäggiga collies som njuter av varandras sällskap En vacker vuxen skäggig collie som sitter snyggt och vilar. En närbild av en skäggig collies friska, långa päls En härlig vuxen skäggig collie, som ligger i gräset med tungan utåt. Tre vackra, små skäggiga collievalpar som springer runt i gräset En skäggig collie som tålmodigt väntar på uppmärksamhet från sin ägare. En närbild av en skäggig collies vackra långa päls En härlig liten skäggig collievalp som njuter av utomhuslivet

Historia


Bearded collie sägs härstamma från Skottland och uppkom under 1500-talet när handelsmän tog med sig polska låglandsvallhundar till området. Folk blev otroligt imponerade av deras vallningsförmåga, och rasen blev genast en framgång. De korsavlades senare med lokala skotska fårhundar för att skapa den bearded collie vi har idag. Efter första världskriget föddes de enbart upp för arbete, men blev snart väldigt populära som husdjur och utställningshundar.

Beteende


Bearded collie är en livlig, energisk hund som älskar att arbeta. De behöver någonting att göra och blir lätt uttråkade. En uttråkad hund resulterar oftast i destruktiva beteenden, så se till att de får gott om motion. De behöver en längre promenad om dagen, massvis med lek i form av frisbee och apport etc., eller en längre löptur.

Bearded collies tycker om att vara med människor och passar in i en familj. De tenderar att försöka valla det mesta, så om du har små barn kan de lätt bli ett arbetsredskap för hunden. De kommer bra överens med främlingar så länge de får uppmärksamhet. De vill vara en del av allting familjen gör och älskar att vara med på diverse äventyr. De är intelligenta och vill lära sig saker, men det är viktigt att träna dem väl så att de inte hoppar upp för mycket. De är studsiga hundar som vill slicka dig i ansiktet när de se dig, men det är inte alla som uppskattar denna gest.

Bearded collies gör bra ifrån sig i tävlingssituationer och vill arbeta nära dig som ägare, för att vara dig till lags. De är ganska envisa, men vill mest av allt göra dig glad. De kan vara något giriga och är välkända för att försöka stjäla mat från bordet, köksbänken eller soptunnan om de får chansen. De är clownliknande och kan underhålla de flesta, och blir bra terapihundar på grund av sin uppmärksamhetssökande natur.

Pälsen kräver ganska mycket arbete och måste borstas dagligen för att hållas fri från tovor och knutor. Många ägare väljer därför att klippa pälsen kort för att göra det lättare. Bearded collies drabbas sällan av sjukdomar och ses som en väldigt frisk ras.

Temperament


Bearded collies är lekfulla men självständiga. De avlades för att valla boskap i de skotska högländerna och är starka hundar som älskar att vara ute på äventyr.

De behöver relativt långa promenader dagligen för att motverka att de blir uttråkade, och de kommer älskar att använda sin komiska personlighet när de leker med barn. Det är viktigt att veta att bearded collies måste vara kring människor för att vara glada, och tycker inte alls om att lämnas ensamma under längre perioder.

Hälsoproblem


Bearded collies kan drabbas av höftdysplasi, Addisons sjukdom (en binjuresjukdom) och tjocktamssjukdomar.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 18 - 27 kg
 • Höjd: 51 - 56 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång - Underull
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Bearded collie

Skäggig collie hund

Senaste recensionen för Bearded collie


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.