Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Dandie dinmont terrier Hundar

En ung dandie dinmont terriervalp med vackra öGon. A En vacker, liten dandie dinmont terrier som visar upp sin långa kropp En frisk, ung dandie dinmont terrier med en vacker lång kropp En frisk hane dandie dinmont terrier med en härligt lång, mjuk päls En vuxen dandie dinmont terrier som sitter i gräset och väntar på ett kommando

Historia


Dandie dinmont terrier, eller dandie, fanns redan på 1600-talet, då rasen användes för att jaga uttrar och grävlingar. Den moderna versionen av rasen sågs först på 1800-talet runt gränsen mellan Skottland och England. De är förmodligen en korsning mellan border-, skye- och skotsk terrier. Vissa tror också att taxen var iblandad, vilket kan förklara den långa kroppen.

Beteende


Dandies är tuffa små hundar som älskar lek och stoj. Storleken gömmer deras attityd, de är alltid redo och kan vara orubbliga när det kommer till jakt. Precis som de flesta andra terriers älskar de att gräva och jaga små djur. De kommer överens med äldre respektfulla barn och är bra husdjur som kräver ganska lite: en av de lugnaste terrierraserna. Dandies sover gärna större delen av dagen vid dina fötter eller i ditt knä. De är kärleksfulla och varma mot sina ägare, men inte konstant hack i häl. Om de får växa upp med katter fungerar de bra tillsammans, men om de ser en katt ute på promenad kommer deras instinkt slå in och det är troligt att hunden kommer jaga efter den. De välkomnar oftast främlingar, speciellt om de tidigt fått vänja sig vid att folk kommer och går i hemmet. Med främmande hundar är de oftast någon misstänksamma, men börjar sällan bråka. De glömmer att de är ganska små, och kommer slå tillbaka om de känner att de måste.

Träning kan ta tid på grund av rasens envisa terrierpersonlighet. De kan lära sig det mesta, men det kräver mycket tålamod. Dandies skäller oftast bara när de är oroliga, och är därför bra vakthundar. De mognar sakta, både mentalt och fysiskt, men vid 2 års ålder bör de vara fullvuxna. Det är bäst att motionera dem i koppel eller på ett säkert område. De är bra på att upptäcka saker, och kan försvinna ner i ett kanin- eller rävhål i jakt på byten. Jaktinstinkten kan tyvärr inte tränas bort, det är vad de avlats för att göra. De måste promeneras regelbundet för att motverka att de blir uttråkade, de är förvånansvärt uthålliga för sin storlek.

Pälsvård måste ske lite och ofta. Borsta pälsen ett par gånger i veckan, och klipp den några gånger om året. De enda hälsoproblemen de kan drabbas av är ryggproblem och glaukom.

Temperament


Dandie dinmont terriers är värdiga och orubbliga hundar. De är lugna och artiga inomhus, men kan bli väldigt beskyddande över sitt revir och agera vakthund. De är definitivt stora hundar i små kroppar, och kommer inte ge sig i första taget. Det kan göra att det är ganska svårt att träna dem, men med gott om positiv förstärkning kommer de efter ett tag bli väldigt lydiga.

Hälsoproblem


Dandie dinmont terriers kan drabbas av diskbråck och ögonproblem, framför allt glaukom.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 11 - 13 år
 • Vikt: 8,2 - 11 kg
 • Höjd: 20 - 28 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Skadedjursbekämpning
 • Storlek: Liten
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Dandie dinmont terrier

Senaste recensionen för Dandie dinmont terrier


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.