Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Podengo portugues Hundar

En frisk vuxen portugisisk podenGo som sitter prydligt. En närbild av en portugisisk podenGo:s underbara skägg. En underbar portugisisk podenGo med kort päls och långa spetsiga öron.

Historia


Podengo portugues kommer i tre storlekar, men två sorters päls: slät- och strävhårig. Den släthåriga varianten har anor tillbaka på 400-talet, medan den strävhåriga var ett 1900-tals-tillskott resulterat av korsavel. Podengos användes för jakt; de små för att hitta kaniner och de medelstora och stora för att jaga hjort och vildsvin. De arbetade både i flock och ensamma för att hitta och fånga bytet, eller jaga det mot jägarna. Podengon klassas som vinthunt. De är också bra råttdödare och togs därför ofta med på portugisiska skepp.

Beteende


Modig, uppmärksam och kärleksfull är förmodligen det bästa sättet att beskriva podengon. De är underbara med barn, andra husdjur och hundar, så länge de får socialisera från en tidig ålder, och heslt gå på valpkurser. De är gulliga hundar som glatt kommer leka med barn, och tenderar att inte bli för tuffa under leken, men det är alltid bäst att hålla ett öga på leken. De används som vakthundar i Portugal och kommer skälla när någon kommer till dörren. Podengos är dock ganska blyga mot främlingar, åtminstone tills de lärt känna dem, så se till att de som valpar får träffa mycket olika människor. De älskar sin familj och behöver en varm och mysig plats att sova på, annars kommer de hamna i din säng.

Podengon behöver en snäll och konsekvent tränare, men lär sig väldigt snabbt. De är smarta, men tycker absolut inte om hårda ord. Matbaserad träning, positiv förstärkning och beröm är det bästa sättet att få dem att prestera. Jaktinstinkten är stark, så att använda lekar för att träna kan också fungera. När du lärt dem att komma tillbaka när du ropar brukar de oftast kunna gå utan koppel eftersom de, trots att de vandrar bort, alltid kommer hålla ett öga på dig och se till att de inte kommer för långt bort från dig. Ofta kommer de springa tillbaka mot dig för att få dig att skynda på! Aktiviteter som agility passar dem bra, de har massvis med energi och tycker om att var dig till lags.

Podengos behöver ganska mycket motion, åtminstone en timmes promenad om dagen plus lekstunder. Rasen är känd för sin förmåga att hoppa och kan lätt komma över ett 155cm högt staket. De tycker också om att gräva, så se till att du vidtar åtgärder för detta om du inte vill ha hela trädgården uppgrävd. Podengos kommer glatt jogga vid din sida och älskar långa promenader eller vandringar över tuff terräng. De klara dessutom av höga temperaturer väldigt bra.

Pälsen på båda slät- och strävhåriga podengos måste borstas regelbundet för att hållas fin och få bort döda hårstrån. Förutom det kräver de ganska lite arbete.

På grund av väldigt lite ingripande från omvärlden över åren drabbas de väldigt sällan av sjukdomar, men epilepsi kan ibland ses.

Temperament


Podengo portuguese är en livlig och kärleksfull hundras. De kommer väldigt nära sin familj, och deras alerta natur gör dem till bra vakthundar. De kommer bra överens med barn och andra hundar (speciellt om de fått växa upp tillsammans med dem), vilket betyder att de kan passa in många olika familjer. De kräver ganska mycket motion, och daglig träning för att motverka att de bli uttråkade inomhus. Socialisera dem tidigt med en rad olika hundar och gäster så att de kan växa upp till självsäkra och lydiga hundar.

Hälsoproblem


Podengos kan drabbas av Legg-Calvé-Perthes sjukdom (nedbrytning av lårbenet som kan leda till ledproblem och rörelsesvårigheter) och patellaluxation (knäledsurvridning).

Information om rasen


 • Status: Ovanlig
 • Livslängd: 15 - 17 år
 • Vikt: 4 - 6 kg
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Hound
 • Storlek: Liten
 • Energinivå: Medel

Bilder på Podengo portugues

Senaste recensionen för Podengo portugues


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.