Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Shiba Hundar

En närbild av en japansk shiba inu-valps vackra rundade ansikte En frisk vuxen japansk shiba inu som visar upp sin underbara muskulösa kropp och sin buskiga svans. En vacker liten japansk shiba inu valp med en härlig tjock päls En närbild av en japansk shiba inu-valps imponerande enorma tassar En japansk shiba inu med vackra långa öron som sitter på stranden En närbild av en japansk shiba inus karakteristiska buskiga svans. En växande ung japansk shiba inu som visar upp sin underbart buskiga svans En profil av en japansk shiba inu med lång spetsig näsa och höga spetsiga öron Två friska vuxna japanska shiba inus som står upp tillsammans

Historia


Shiban härstammar från Japan och användes som jakthund för att få fram små byten till jägarna. Under andra världskriget försvann rasen nästan på grund av ett utbrott av valpsjuka, men några år efter krigets slut hittade man shibas ute på landsbygden och började föda upp dem igen. Rasen registrerades av japanska kennelklubben under sent 1940-tal.

Ordet shiba kan betyda snår på japanska, och många tror att hundens päls liknades vid en höstig snårskog. De är väldigt populära i Japan, och allt fler skaffar shibor i Europa och USA. Det är den minsta av de japanska spetsraserna.

Beteende


Shibas är modiga, självsäkra och alerta hundar som alltid är redo för utmaningar, men är lojala och kärleksfulla mot de som står dem nära. De kommer bra överens med familjer och husdjur, och så länge barn är respektfulla och inte retar dem brukar de fungera bra tillsammans. De kan ibland bo med katter om de växer upp tillsammans, men de har en tendens att jaga mindre djur. De är naturligt misstänksamma mot främlingar och behöver tidig socialisering för att motverka att de blir allt för beskyddande mot familjen och hemmet.

Snarare än envisa anses shibas vara 'fria tänkare', och kan ha svårt att dela revir, mat och leksaker. Det är viktigt att från en tidig ålder ta bort mat och leksaker från dem så att de inte utvecklar aggressiva beteenden senare i livet, samt att visa att det är du som bestämmer. Det är bäst att plocka bort hundens leksaker när barn kommer och hälsar på för att hindra att hunden blir irriterad.

Träning kan ta ganska lång tid, på grund av deras temperament. De är intelligenta och kan lära sig, men i sin egen takt. Att få dem att tänka att saker är deras egen idé brukar fungera bra, och mat är alltid en bra motivationskälla, men i slutändan kommer det handla om tålamod. De skapar snabbt starka band till sina ägare and kan vara väldigt lekfulla, så att använda lekar för att träna dem brukar oftast fungera bäst. Med det sagt, utan en bestämd ägare kommer de försöka ta över. Ett par minuters träning om dagen i kombination med motion stärker era positioner och ger en välfungerande hund. Shibas behöver denna infart till träning, och det bör fortsätta under hela livet.

På grund av deras jaktinstinkt är de inte så bra på att komma tillbaka när du ropar, utan kommer hellre springa efter ekorrar och katter. De bör därför promeneras i koppel eller på en säker plats, för sin egen säkerhet. Shibas kräver inte så mycket, men en ganska lång promenad om dagen behövs för att hålla dem friska och psykiskt stimulerade. De är väldigt aktiva när ni är utomhus, och det hjälper dem bli av med all sin energi så att de kan hålla sig lugna inomhus.

Shibas är väldigt renliga hundar som oftast försöker undvika att bli smutsiga. De behöver regelbunden borstning för att få bort döda hårstrån, men de behöver väldigt sällan badas. Bad tar dessutom bort pälsens naturliga vattenavstötande oljor. När de fäller tappar de massvis med päls.

Som ras kan de drabbas av höftdysplasi och patellaluxation.

Temperament


Shibas har ett modigt och bestämt temperament. De passar inte för nybörjare. På grund av sin jaktinstinkt och flinka rörlighet kan shiban bli för mycket för många. De behöver en säker ägare som kan vara konsekvent och ge massvis med kontrollerad träning. Shibas kan vara ganska högljudda, men det gör dem till bra vakthundar.

Hälsoproblem


Shibas kan drabbas av höftdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), armbågsdysplasi, Legg-Calvé-Perthes sjukdom, grå starr, progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), allergier och hjärtsjukdomar.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 15 år
 • Vikt: 6,8 - 11 kg
 • Höjd: 33 - 41 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lågt - Underull
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Sällskapshund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Shiba

Mina röda och röda sesam shiba inu valpar
Man och kvinna Shiba Inu
Shiba Inu

Senaste recensionen för Shiba


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.