Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Tibetansk spaniel

Historia

Den tibetanska spanieln har funnits i tusentals år och härstammar från Asien. Rasen ägdes av munkar och användes som sällskap och för att varna om främlingar eller vargar närmade sig klostret. Munkarna tyckte att hundarna liknade lejon, en väldigt stark buddistisk symbol, och sågs som templets väktare. Avel skedde på kloster, och bara de minsta hundarna valdes. Det första riktiga avelsprogrammet utanför Asien skedde under 1940-talet, då rasen nådde Storbritannien, men de är fortfarande ganska ovanliga.

Beteende

Tibetanska spaniels är glada och vänliga små hundar som blir fantastiska vakthundar. De tycker om att sitta högt (helst uppe på soffan) för att se vad som händer runt om dem så att de kan larma när de upptäcker någonting. De är kärleksfulla mot sin familj, och det finns ingenting de tycker bättre om än att göra sig bekväma på soffan och sova bort dagen. De är bra med barn, andra hundar och husdjur, men är naturligt misstänksamma mot främlingar, dock väldigt sällan aggressiva. De gläfser sällan, men skäller när de känner att det finns behov.

Tibetanska spaniels klassas som knähundar, och kommer vilja vara så nära dig de bara kan, helst sovandes i ditt knä eller i din säng. De kan drabbas av separationsångest om de inte tidigt vänjer sig vid att vara ensamma under kortare perioder, och passar bäst för en familj där någon är hemma större delen av dagen eftersom de skäller mycket och kan bli destruktiva om de blir uttråkade.

Tibetanska spaniels är intelligenta och modiga. Träning kan ta tid eftersom de också är väldigt envisa, och envisheten kan ibland vara starkare än viljan att vara dig till lags. De behöver vänlig och bestämd träning och är väldigt känsliga för hårda ord och tuff behandling, och lär sig bäst genom vänlig lek. Det sägs att tibetanska spaniels kan uppfatta olika humör, och kommer försöka muntra upp dig om de tror att du känner dig nere. De tycker inte om bråk och kommer springa iväg om folk skriker. Det kan vara svårt att få dem att komma tillbaka till dig, så det är bäst att motionera dem på en säker plats eller i koppel. Tibetanska spaniels kräver ganska lite motion: en promenad och lite lek i trädgården bör räcka. De är rena hundar som av sig själva undviker smuts.

Pälsen måste borstas ett par gånger i veckan, men de luktar sällan "hund", och behöver i stort sett aldrig. Tibetanska spaniel är en väldigt frisk ras, men kan drabbas av patellaluxation och grå starr.

Temperament

Tibetanska spaniels är livliga och känslosamma hundar. De kommer väldigt nära sin familj och kommer alltid vilja leka och gosa med de som står dem nära. De kan dock vara ganska misstänksamma mot främlingar och kan ibland försöka undvika nya möten över huvud taget, men är förvånansvärt vänliga mot främmande hundar.

Hälsoproblem

Tibetanska spaniels kan drabbas av progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), andra ögonproblem, allergier, höftdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), armbågsdysplasi och hjärtsjukdomar.

Information om rasen

 • Status: Ovanlig
 • Livslängd: 13 - 16 år
 • Vikt: 4,1 - 6,8 kg
 • Höjd: Runt 25cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Lägenhet
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Sällskapshund
 • Storlek: Liten
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Liknande produkter

Bilder på Tibetansk spaniel

Senaste recensionen för Tibetansk spaniel

Det finns inga recensioner för denna ras än. Klicka här för att skriva en.