Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ceskyterrier Hundar

En cesky terrier som sitter snyggt och väntar på uppmärksamhet från sin ägare. En cesky terrier som visar upp sin vackert putsade päls. En cesky terrier som visar upp sitt snygga skägg stora vackra öGon En cesky terrier med underbara spetsiga öron och långa fransar. En närbild av en cesky terrier underbart snyggt skägg En ung cesky terrier som står på sina bakben och vill ha lite uppmärksamhet En vuxen cesky terrier med en vackert skött grå och svart päls. En närbild av en cesky terriers underbart välvårdade ansikte En vuxen cesky terrier med en vackert skött päls

Historia


Ceskyterriern härstammar från Tjeckien och skapades av Frantisek Horak år 1948. Det är en korsning mellan skotsk terrier och sealyhamterrier (och möjligvis dandie dinmont), och utvecklades för att vara liten nog att ta sig ner i rävgryt samt för att fånga råttor. Under 1980-talet kände man att rasen inte längre liknade originalet, och man försökte föra tillbaka den till sitt ursprung, framför allt genom korsning med sealyhamterriers. Den är också känd som bohemianterrier och är ganska ovanlig.

Beteende


Ceskyterriers är kärleksfulla, livliga och nöjda hundar. De är lugnare än andra terriers, men när det kommer till jakt visas deras naturliga instinkt snabbt. De är fantastiska husdjur och är vänliga mot barn och andra hundar i hemmet. Vissa fungerar med katter, men inte alla. De är tålmodiga runt respektfulla barn och älskar att leka inomhus. Om de tidigt fått träffa mycket människor är de oftast okej med främlingar, men kommer alltid skälla när någon kommer nära ytterdörren. Ceskyterrier är på grund av sin lugna och snälla karaktär bra som terapihundar och mår bra av den uppmärksamhet de får.

Träning kräver tålamod, de är trots allt terriers. De kräver en bestämd hand och förstår mycket, men är väldigt envisa och självsäkra, vilket gör att det kan ta tid att träna dem. Belöningar och beröm fungerar bra, men de kommer aldrig bli särskilt bra på att komma tillbaka när du ropar, såvida ni inte tränar otroligt mycket enbart på det. Instinkten att jaga ligger i deras natur, så det är bäst att promenera med dem på en säker plats eller i koppel. Det är viktigt att visa vem som bestämmer, annars kommer din cesky ta över. Även om de inte svarar så bra på hårda ord kan det vara bra att ha en 'tough love'-inställning till träningen, så att de vet vem som bestämmer. De gör bra ifrån sig i olika sorters tävlingar och älskar att springa runt och visa upp sig.

Ceskys kräver ganska mycket motion för att hålla sig fysisk och psykiskt stimulerade. En lång promenad om dagen är bäst, men de tycker också om mindre promenader och krävande lek i trädgården. De är inte krävande när det kommer till motion, men de behöver komma ut och springa runt för att bli av med sin energi. De älskar att leka kurragömma med sin favoritleksak och har bra luktsinne.

Ceskyterriers päls kan klippas på flera olika sätt, men det är ovanligt att de trimmas, som för de flesta terriers. Pälsen bör klippas, men låt håret runt mage, ben och ansikte växa sig långt för att behålla rasens karakteristiska look. Om du vill ställa ut din cesky måste du klippa den ofta, men för husdjur räcker det med ungefär 4 gånger om året. De måste dock borstas ett par gånger i veckan.

De är ganska tuffa hundar som egentligen bara drabbas av scotty cramp, vilket inte orsakar någon smärta för hunden, och ibland vissa ögonsjukdomar.

Temperament


Ceskyterrier har ett avslappnat och samtidigt barskt temperament. De älskar att vara ute på äventyr och är fantastisk uthålliga. Inomhus är de relativt avslappnade, och en av de lugnaste terrierraserna. De tycker om lekar och är ganska bra på att skaffa vänner. De tenderar att vara ganska ointresserade av främlingar, men fortfarande artiga.

Hälsoproblem


Ceskyterriers drabbas ibland av höftdysplasi, patellaluxation och scotty cramp (lemspasmer).

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 15 år
 • Vikt: 5,9 - 10 kg
 • Höjd: 25 - 33 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Skadedjursbekämpning
 • Storlek: Liten
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Ceskyterrier

Senaste recensionen för Ceskyterrier


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.