Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Tibetansk terrier Hundar

En tibetansk terrier med svartvit päls som visar upp sina långa fransar och sin buskiga svans. En vacker liten tibetansk terriervalp som ligger prydligt med tassarna ihop. En brun och vit tibetansk terrier med en otroligt mjuk päls En frisk vuxen tibetanerterrier som visar upp sina vackra korta ben och sin mjuka, lurviga päls. Två svartvita tibetanska terrier med underbar, lång och mjuk päls En tibetansk terrier som hoppar otroligt högt på agilitybanan. En tibetansk terrier med en vacker, buskig svans och ett underbart skägg. En tibetansk terrier med en vacker, lång päls som leker i Snow En tibetansk terrier med en underbar frans och ett skägg som ligger i gräset. En underbar liten tibetansk terrier som sitter vackert och väntar på ett kommando från sin ägare.

Historia


Den tibetanska terriern härstammar från Asien och var 'turbringare' eller 'heliga hundar' i tibetanska kloster. De var sällskapshundar snarare än arbetshundar, men användes ibland för att valla boskap. De är inte terriers, utan fick namnet bara för att deras storlek liknade terriers. Rasen tog sig till Storbritannien via Indien, och strax efter det till Amerika, där den accepterades i den amerikanska kennelklubben 1973. Tibetanska terriers är dock fortfarande ganska ovanliga.

Beteende


Tibetanska terriers är snälla, vänliga och charmiga hundar som älskar att vara med människor. De är känsliga och kan läsa av sina ägares känslor, och erbjuda tröstande puttar eller lägga sig nära dig i soffan. De kommer bra överens med barn som respekterar dem, och med andra hundar och husdjur om de får vänja sig. De är också vanligtvis bra med främlingar, men kommer skälla när någon kommer till dörren. De har en aktivt sinne och kan ställa till med bus om de lämnas ensamma för länge, så det är bäst att tidigt träna dem att vara själva. Det kommer också motverka separationsångest.

Tibetanska terriers är smarta men envisa, och kommer bara lära sig när de vill. Det är därför bäst att försöka göra träningen rolig, och hålla den kort. De tycker om att lösa problem, och tröttnar snabbt på repetitiva övningar, så från din sida krävs tålamod och humor, samt massvis med hundgodis. De är över lag inte speciellt aktiva hundar, men tycker om att springa runt i parken med sin ägare eller andra hundar. Vissa individer kommer glatt gå på timslånga promenader, medan andra helst vill springa runt en stund och sen gå hem - det skiftar oerhört.

Tibetanska terriers gör ofta bra ifrån sig på agilitytävlingar, men kommer mer till sin rätt som terapihundar, där de kan få massvis med uppmärksamhet. Lek är viktigt, och de kräver en ägare som har tid över att tillbringa med dem. De är inte krävande hundar, men vill vara med dig. Att sova på soffan, eller i din mjuka säng, är en favoritaktivitet. Många ägare säger att de flertalet gånger snubblat över sin tibetanska terrier, eftersom de sällan är långt bort från dig.

Den långa pälsen kan bli tovig och plocka på sig mycket smuts på promenader, så det kan vara bra att snabbt borsta igenom den en gång om dagen. Ett bad en gång i månaden eller en gång varannan månad är rekommenderat, samt att pälsen klipps när den blir för lång. Som vuxna har de en tjock underull, och den yttre pälsen liknar människohår. Tibetanska terriers är tuffa hundar som sällan blir sjuka, men linsluxation och progressiv retinal atrofi associeras med rasen. De kan också ibland drabbas av höftdysplasi och grå starr.

Temperament


Tibetanska terriers är kärleksfulla och sällskapliga hundar. De är anpassningsbara och är oftast glada så länge de får vara i lugna miljöer tillsammans med människor. En av deras favoritsaker att göra är att springa runt i snön under vintern, och sen rulla ihop sig och vila på soffan. De är okej med främlingar (både djur och människor), men det är bäst att tidigt vänja dem vid andra så att de lär sig hur man umgås.

Hälsoproblem


Tibetanska terriers kan drabbas av höft- och armbågsdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), hudproblem, öroninfektioner, epilepsi, hjärtsjukdomar, progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), grå starr och lysomala upplagringssjukdomar (påverkar nervsystemet).

Information om rasen


 • Status: Ovanlig
 • Livslängd: 12 - 15 år
 • Vikt: 8 - 14 kg
 • Höjd: 35 - 41 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Sällskapshund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Tibetansk terrier

Senaste recensionen för Tibetansk terrier


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.