Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Belgisk vallhund (groenendael) Hundar

En vacker belgisk herdehund (groenendael) som sitter ner En vacker belgisk herdehund (groenendael) som ligger ner En fluffig belgisk herdehund (groenendael) valp En kärleksfull belgisk herdehund (groenendael) med sin valp De fyra typerna av belgiska herdehundar (groenendael, laekenois, malinois, tervueren) En vacker belgisk herdehund (groenendael) som ligger ner under en promenad En fluffig belgisk herdehund (groenendael) som springer med en boll En glad belgisk herdehund (groenendael) som studsar på landsbygden

Historia


Groenendael är en av de fyra vallhundsraserna från Belgien tillsammans med malinose, laeknois och tervueren. 1959 delades det generiska 'belgisk vallhund' upp, och groenendael blev en egen ras. Den är namngiven efter kenneln med samma namn som fött upp den svarta rasen sedan 1893.

Under första världskriget användes hundarna som vaktposter och för att transportera meddelanden och blev efter det en populär husdjursras. I USA är de fortfarande kända som belgiska vallhundar (Belgian sheepdogs).

Beteende


Groenendael är en uppmärksam, alert och lojal hund med en stark vilja att skydda sin familj. De kommer bra överens med barn om de vuxit upp tillsammans, men kan ibland försöka att valla dem, precis som många andra fårhundar. De är oftast okej med andra hundar i hemmet, och kan bo tillsammans med katter. De är misstänksamma mot främlingar till att börja med, och vara väldigt beskyddande över hemmet, så det är viktigt att tidigt vänja dem vid att umgås. Försöka att bjuda in massvis med olika personer när hunden fortfarande är valp, så att de vet att det är okej. Deras självständiga och beskyddande natur kan orsaka problem om de inte tidigt utsätts för en mängd olika människor, platser, ljud etc.

Träning bör vara lätt med rasen, de mår bra av att lära sig och älskar att arbeta för dig. De kan dock ibland försöka ta över, så de behöver en bestämd och konsekvent hand när det kommer till träning. Groenendaels blir snabbt uttråkade, så du måste se till att du tänker igenom en rad olika tekniker för att få det bästa ut ur dem. Lek är viktigt, eftersom det lär dem att det är roligt att öva och lära sig nya saker. Många groenendaels används av säkerhetspersonal och poliser, eftersom de lär sig snabbt och går att lita på. De behöver en säker och rättvis ägare som inte låter dem ta över.

Groenendaels har massvis med energi och kräver många långa promenader för att bli av med all sin naturliga stress. De är fantastiska löpkompisar och älskar att jaga efter frisbees och bollar i trädgården, men behöver åtminstone en längre promenad om dagen. Om de inte får tillräckligt med motion kommer de snabbt bli destruktiva och svåra att ha att göra med. Rasen gör bra ifrån sin i agility-, flyball-, vallnings- och lydnadstävlingar, och det är ett bra sätt att trötta ut dem och skapa ett starkt band mellan er.

Pälsen är lång och tjock och kräver ganska mycket arbete. Den måste borstas i stort sett varje dag när de börjar fälla.

Inga större hälsoproblem associeras med rasen, men höftdysplasi och hypotyreos kan ibland ses.

Temperament


Greoenendael är en smart och följsam hund. De kan bli väldigt beskyddande över sin familj och sitt hem, och dessa egenskaper gör dem till fantastiska vakthundar. Det betyder, inte så förvånande, att de behandlar främlingar med misstänksamhet och kanske inte är den bästa rasen för familjer med mindre barn. De är också väldigt atletiska hundar som kräver massvis med motion och träning för att motverka att de blir uttråkade och destruktiva i hemmet.

Hälsoproblem


Groenendaels kan drabbas av epilepsi, allergier, ögonsjukdomar, samt höft- och armbågsdysplasi.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 13 - 14 år
 • Vikt: 25 - 30 kg
 • Höjd: 56 - 66 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Höga
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Belgisk vallhund (groenendael)

Darcy, Fingal och Byron

Senaste recensionen för Belgisk vallhund (groenendael)


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.