Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Norsk buhund Hundar

Norsk buhund mot en vit bakgrund En norsk buhund som står högt i gräset och visar upp sin stora, buskiga svans. Norwegian-buhund-agility-kurs Norwegian-buhund-walking Norwegian-buhund-face

Historia


Buhunden har funnits i hundratals år och kan dateras tillbaka till vikingarna. De begravdes ofta med sina viking-ägare för att skydda dem också i nästa liv. Den moderna rasen klassas som spets, och används fortfarande för att valla boskap och får, men är vanligare som husdjur. De användes också tidigare för att vakta gårdar. De är ovanliga eftersom de tycker om att vara människor till lags, en egenskap man sällan ser hos spetsar. Många används idag som hjälphundar för folk med funktionsvariationer, och som polishundar.

Beteende


Aktiv, lojal och kärleksfull är förmodligen det bästa sättet att beskriva den norska buhunden. De älskar att vara kring människor och är kärleksfulla och vänliga mot sin familj. De är speciellt bra med barn eftersom de är lugna och samtidigt älskar att leka. Buhundar skapar starka band till sin familj, så det är viktigt att tidigt socialisera dem så att de inte blir aggressiva mot främlingar. De är bra vakthundar och kommer varna dig vid minsta ljud. De kan vara ganska högljudda, så se till att tidigt lära dem kommandot "tyst". De älskar att gosa med sina ägare och glömmer ofta bort sin storlek, så du kan lätt få en buhund i famnen när du ligger och ser på tv i soffan.

Det är en väldigt aktiv ras som kräver massvis med daglig motion. De är bra hundar för löpare, och det är svårt att trötta ut dem. En väldigt lång daglig promenad bör vara tillräckligt för att hålla dem lugna och stilla inomhus, men om de inte får röra på sig tillräckligt kan de bli destruktiva. Att få dem att komma tillbaka är vanligtvis inget problem, och de lär sig saker snabbt.

Deras intelligens kan ibland göra dem envisa, och de måste få lära sig saker för att hållas glada och nöjda. Positiv förstärkning och belöningsbaserad träning fungerar bäst, och de gör bra ifrån sig på agility-, lydnads- och vallningsträningar. De tycker om att vara sin ägare till lags och kommer alltid vara glada när de får lära sig nya trick. Det håller dem mentalt stimulerade, och du får en välfungerande hund. Om du inte håller träningen konsekvent kommer din buhund utnyttja dig!

Den medellånga pälsen fäller ganska mycket, men tenderar att inte få tovor, så att borsta den en gång i veckan brukar räcka. Två gånger om året får de ny päls och behöver då borstas betydligt oftare om du inte vill ha hår över hela huset. De naturligt väldigt rena och kommer tvätta sig själv som katter. De luktar dessutom väldigt lite.

Precis som många andra raser kan norska buhundar drabbas av höftdysplasi, samt medfödda ögonrelaterade problem.

Temperament


Norska buhundar är vaksamma och aktiva hundar. De är bra som vakthundar på grund av de beskyddande instinkter de fått genom år av selektiv avel för att skapa en perfekt vallhund. De behöver gott om daglig motion i kombination med konsekvent träning för att hålla sig lugna och respektfulla inomhus. Norska buhundar är bra familjehundar eftersom de kommer väl överens med barn och kommer älskar sina familjer.

Hälsoproblem


Norska buhundar kan drabbas av höftdysplasi och vissa ögonsjukdomar.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 13 - 15 år
 • Vikt: 14 - 18 kg
 • Höjd: 41 - 46 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel - Underull
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Norsk buhund

Senaste recensionen för Norsk buhund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.