Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Lhasa apso Hundar

En vacker lhasa apso med en välskött päls och en stor buskig svans. En vacker vuxen lhasa apso med lång, välvårdad päls En liten vit lhasa apso med en kort trimmad päls och stora buskiga öron En härlig liten lhasa apso med kort valpklippning och slappa öron En vuxen vit och röd lhasa apso med en vackert borstad mjuk päls En lhasa apso med en härlig, lång, mjuk päls som sitter uppe i soffan En vacker, liten lhasa apso sitter tålmodigt och väntar på ett kommando En frisk, vuxen lhasa apso som visar upp sin vackra, långa och välvårdade päls. En ung lhasa apso-valp med en underbar, lång, vit päls En vuxen lhasa apso gäspar och visar upp sina fina små tänder Tre underbara, små lhasa apsos som njuter av varandras sällskap på gräset

Breed Rating (2 recensioner)

Utseende
Vänlighet
Tålighet
Garden

Historia


Lhasa apso är en liten ras som härstammar från Tibet. Den föddes upp som vakthund till buddistiska klosters för att varna munkarna för inkräktare. Lhasa är Tibets huvudstad, och apso kan översättas som 'skäggig'. Hur länge rasen funnits är oklart, men vi vet att det är i tusentals år. De tämjdes och föddes upp så tidigt som 800 f.Kr., vilket gör dem till en av de äldsta raserna i världen.

Beteende


Lhasas är orädda och alerta och har alltid ett öra redo att lyssna. De har bra hörsel och ett imponerande skall för sin storlek. På grund av avel har de en naturlig tveksamhet mot främlingar, men skäller oftast bara när de måste. De mognar sakta och kan bete sig som valpar under de första tre åren av sitt liv, men som ras är de nyfikna, fulla av energi och roliga att umgås med. Lhasa apso är en intelligent ras, men de kan vara väldigt envisa och försöker ofta få sin vilja igenom. Träning måste vara bestämd och konsekvent för att hålla hunden under kontroll. Med det sagt är de väldigt lojala mot folk omkring dem och hänger sig helt till sin ägare. Träning kräver tid och tålamod, men är väldigt roligt och givande. På grund av deras självständiga natur kan de absolut lämnas ensamma under korta perioder, och klarar sig fint med bara en kort promenad om dagen. De tycker om att sitta i soffan så att de kan se vad som händer runt dem, men trivs också väldigt bra i ditt knä, redo att bli klappade.

Lhasas kräver väldigt lite pälsvård på grund av sin underull. Underullen faller bort en gång om året, men det översta lagret päls stannar kvar, så de är ganska bra för allergiker. De behöver klippas en gång om året och borstas ett par gånger i veckan, men det räcker för att hålla pälsen fin. Lhasa apsos är tuffa och friska hundar som ibland kan drabbas av problem med ögonen. Progressiv retinal atrofi kan leda till blindhet, men de verkar klara sig förvånansvärt bra med enbart hörsel och lukt.

Temperament


Lhasa apsos är tuffa och bestämda små hundar. De är väldigt modiga för att vara en så liten hund och kräver respekt, och du måste regelbundet påminna om vilka regler som gäller i huset. Lhasas litar inte på främmande människor, husdjur och hundar, så allt som allt är de en väldigt lojal vän som kommer vara väldigt lätt att ha att göra med men som inte anpassar sig så bra till nya saker.

Hälsoproblem


Lhasa apsos kan drabbas av chondrodysplasia (en sorts bendeformation), andningssvårigheter, renal dysplasi (en dödlig leversjukdom för vilken hunden kan DNA-testas), allergier och patellaluxation (knäledsurvridning).

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 6.4 - 8.2 kg
 • Höjd: 28 - 31 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång - Underull
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Lägenhet
 • Minimal storlek på trädgård: Ingen trädgård
 • Rastyp: Sällskapshund
 • Storlek: Liten
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 30 minuter

Bilder på Lhasa apso

Caesar, 10

Senaste recensionen för Lhasa apso (2 av 2)


4 stjärnor:

0

3 stjärnor:

0

2 stjärnor:

0

1 stjärna:

0

Pigg, lojal, nyfiken, bestämd! - Britt,

Vi fick 15 år ihop. Han var pigg in i det sista. Han fick vänja sig vid golfbanan redan som valp och otaliga är de hål han gått. Han var noga med att gå hålen i rätt ordning, följde varje utslag och när fjärde man slagit ut visste han att nu går vi. Och nu har han gått.


Världens bästa hund - Verena,

Har haft en underbar tik i 8 år, som tyvärr blev sjuk i artros. Men hon var helt underbar trygg, lugn och hängiven. Lite envis men på ett härligt sätt. Jag saknar henne enormt och kan inte tänka mig en annan ras igen. Skällde aldrig i onödan. Världens bästa vän...