Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Chinook Hundar

ChiNook hund ansikte nära upp i närbild Snow Stilig chiNook hund som tittar ut i fjärran med skogsmark i bakgrunden

Historia


Rasen föddes i New Hampshire i USA när Arthur Walden korsade sin husky med en mastiff för att skapa en slädhund. 1917 blev en valp vid namn Chinook basen för alla kommande generationer. De var otroligt bra på att dra slädar och användes under Byrds sydpolsexpedition 1929. Idag är de fortfarande en ovanlig ras med mindre än 100 nyfödda valpar om året. De hålls vanligtvis som husdjur, men används ibland av slädentusiaster.

Beteende


Chinooks är lugna och vänliga, och älskar att var dig till lags. De är underbara husdjur som kommer bra överens med barn. De kan också bo tillsammans med katter och andra hundar om de vuxit upp tillsammans från en tidig ålder. De kan vara något misstänksamma mot främlingar och ibland ganska beskyddade över sin familj om nya gäster kommer till hemmet. Det är därför viktigt att tidigt vänja dem vid mycket folk och andra hundar. De är sällan blyga, och aldrig aggressiva mot människor.

Chinooks är lugna hundar inomhus och kommer vilja sitta i ditt knä om de får chansen. De tycker om att lära sig och göra dig glad, så träning bör vara ganska enkelt. De arbetar bra för sig själva, men kommer verkligen till sin rätt i en flock. Flocken kan dock vara hundar av andra raser, eller bara andra familjemedlemmar. De älskar att umgås och är som gladast om de får bo tillsammans med andra hundar eller med någon som är hemma större delen av dagen.

De avlades fram för att dra, så att lära dem gå fint i koppel kan vara svårt. De kommer vilja dra tills de välter sig, så det är viktigt att börja med att vänja dem av vid detta. De kan vara ganska högljudda och både skäller, gnyr och ylar, så 'tyst' bör vara nästa kommando på din lista. Med det sagt är Chinooks en uppmärksam ras som är bra på t.ex. agility- och lydnadsträning; deras vilja att lära sig gör att de är mottagliga för dina kommandon och otroligt roliga att se på när de visar upp sina förmågor.

Chinook är en väldigt aktiv ras som kräver daglig motion. De tycker om att springa och blir perfekta löpkompisar som definitivt kommer orka längre än du. De kommer oftast tillbaka när du ropar, så de kan gå utan koppel på säkra områden. De är vänliga mot andra hundar om de är vana vid det, men valpträning rekommenderas för att utveckla en social förmåga tidigt. De älskar att gräva och att gömma sig i hål de grävt. Det kanske inte är så populärt i din trädgård, så det är bäst att ge dem en speciell plats att gräva på.

Den korta pälsen är lätt att ta hand om; bortsett från när de fäller två gånger om året då de måste borstas ofta. Precis som med många andra rasen med begränsad genpool är ärftliga sjukdomar vanligare. Det är viktigt att undersöka stamtavlan noga innan man köper en valp, men antalet Chinooks är begränsat. Epilepsi och höftdysplasi kan också ses hos vissa vuxna hundar.

Temperament


Chinooks är väldigt sociala och kärleksfulla hundar. De är bra med barn, speciellt om de fått lära känna dem sedan valpstadiet. De avlades fram för att dra slädar, och det betyder att de älskar att springa och utforska. Med det sagt är de absolut inga arbetsnarkomaner, utan kommer allra helst vilja gosa med dig på soffan så fort de får chansen.

Hälsoproblem


Chinooks kan drabbas av höftdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning) och vissa ärftliga sjukdomar orsakade av deras begränsade genpool.

Information om rasen


 • Status: Ovanlig
 • Livslängd: 12 - 15 år
 • Vikt: 25 - 41 kg
 • Höjd: 53 - 69 cm
 • Ovanlig: Ja
 • Päls: Lågt - Underull
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Arbetshund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Chinook

Senaste recensionen för Chinook


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.