Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Briard Hundar

En frisk vuxen briard som sitter snyggt En briards underbara långa raka päls En briard med en vacker tjock päls En närbild av en briards vackra, buskiga frans. En vuxen briard med vacker rak päls som ligger ner En briard som sitter vackert och väntar på ett kommando från sin ägare. En briard som står på en sten och visar upp sin underbara långa frans. En frisk briard som leker med en boll utomhus En frisk vuxen briard som står högt och visar upp sin tjocka mjuka päls. En vuxen briard som springer i full fart.

Historia


Briard är en stor hundras från Frankrike. Den används framför allt för att valla får, men under andra världskriget levererade rasen meddelanden, höll vakt och hjälpte till att lokalisera skadade soldater. Idag används den fortfarande som vallhund, samt som räddnings- och polishund.

Beteende


Briarden är en glad hund som älskar att vara folk till lags. De tycker om att vara involverade i familjelivet och att umgås med barn; de kan vara så beskyddande över dem att de säger till om föräldrar försöker disciplinera barnen. De är känsliga för ljud och kommer höra saker långt innan du gör det, vilket gör dem till fantastiska vakthundar som kommer skälla när någon närmar sig. De är vanligtvis ointresserade av främlingar, men accepterar dem oftast i hemmet. Trots sina vallningsinstinkter kan de bo med andra hundar och katter om de introduceras från en tidig ålder.

Briards kräver rättvis träning, men de är intelligenta och har ett behov av att vara sin ägare till lags. Det gör träning lättare, och de älskar att belönas med både gos och lek när de gjort någonting bra. De anpassar sig väl till olika situationer, men kräver sällskap och en handfast ledare som lär dem rätt och fel. De kommer snabbt utnyttja dina svagheter eftersom de i århundraden avlats för att tänka självständigt. De kan vara väldigt envisa, men matbaserad träning med gott om beröm brukar fungera. Träning måste fortsätta under hela livet så att de vet att det är du som bestämmer. Briards behöver kärleksfull behandling och mår väldigt dåligt av hårda ord och orättvis behandling.

En lång promenad utan koppel om dagen brukar vanligtvis räcka för briards. De kommer alltid tillbaka när du ropar och är oftast vänliga mot andra hundar när ni är utomhus. Det är dock viktigt att tidigt vänja dem vid att umgås, helst med valpkurser och senare kurser för vuxna hundar, så att de kan lära sig att andra hundar inte utgör ett hot. Det brukar resultera i en glad och nöjd hund som kommer älska att umgås med dig och din familj. Om de får tillräckligt med motion är de vanligtvis avslappnade inomhus och kommer sova vid dina fötter (eller försöka komma upp i ditt knä). De gör bra ifrån sig i t.ex. agility- och lydnadstävlingar, och många arbetar med människor med funktionsvariationer.

Pälsen kräver ganska mycket borstning, åtminstone varannan dag för att motverka tovor. De sägs vara en hypoallergen ras, men tappar dock hår ibland, och pälsen måste trimmas och tas om hand om då och då. Det är rekommenderat att bada dem ungefär var 8:e vecka.

Ögonen ställer ofta till problem hos rasen. Progressiv retinal atrofi och nattblindhet är vanligare än hos andra raser, men det går att testa hos veterinären.

Temperament


Briards är självständiga och vaksamma hundar. De avlades för att valla får, och deras beskyddande instinkter överförs lätt till en familjesituation där de är väldigt hängivna husdjur. Det betyder att de inte är så förtjusta i främlingar och håller hårt på sitt revir med främmande djur (de kommer dock väl överens med andra husdjur). Briards kräver ganska mycket daglig motion och regelbunden träning för att se till att de vet vem som bestämmer, och för att motverka att de blir uttråkade inomhus.

Hälsoproblem


Briards kan drabbas av höftdysplasi, cancer, magomvridning, ögonsjukdomar (ovanligt), allergier, hypotyreos, epilepsi, öroninfektioner, koaguleringssjukdomar och bråck.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 12 år
 • Vikt: 25 - 40 kg
 • Höjd: 58 - 68 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Briard

Senaste recensionen för Briard


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.