Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Puli

Historia

Ungerska puli, eller ungersk vallhund, härstammar föga förvånande från Ungern, där den användes för att valla får. Rasen var väldigt intelligent och kunde vända och valla får i stort sett utan vägledning. Herdar föredrog den svarta pulin eftersom den var lättare att se i en flock med vita får. Under första och andra världskriget försvann rasen nästan helt, men tack vare ett par eldsjälar och avelsprogram ökade antalet hundar snart igen. Idag används de främst som arbetshundar, men också som husdjur och utställningshundar. Ungrare är väldigt stolta över rasen, och herdar säger "Hen är inte en hund, hen är en puli".

Varianter

Pulis är fantastiska familjehundar och kommer bra överens med barn som visar respekt. De är fulla av energi och nyfikna på sina omgivningar, så de måste få mycket uppmärksamhet från människor omkring dem. De tycker om att vara nära dig och kommer kräva att du tillbringar tid med dem om de känner att du inte visar tillräckligt med intresse. De är kärleksfulla och älskar att ha roligt, och kommer vara otroligt lojala mot dig och din familj. De kan dock bli något beskyddande och misstänksamma mot främlingar, så det är viktigt att tidigt låta dem umgås med mycket människor. På samma sätt måste de vänja sig vid andra hundar eftesom de kan visa aggression mot hundar av samma kön. Valpkurser är viktigt, och att ta dem på promenader där de får träffa andra hundar kommer också hjälpa.

De är bra vakthundar och kommer skälla av minsta ljud. Detta skällande kan vara något av ett problem, de älskar sin egen röst. Därför är det viktigt att "tyst" är ett av de första kommandon de lär sig. Vissa pulis kommer vilja valla mindre barn, och ibland också vuxna. Pulis är intelligenta och lär sig snabbare än de flesta, men kan vara väldigt envisa. De behöver en bestämd tränare, och du måste vara tålmodig. När de väl lärt sig något kommer de aldrig glömma.

Pälsen kräver mycket arbete. Pulis föds med en fin fluffig päls som börjar tråda sig runt ett års ålder. Ibland sker det av sig själv, men ofta kan ägare behöva hjälpa till och tråda pälsen till en filtliknande struktur. Vid fyra års ålder är pälsen oftast helt trådad, och kräver regelbunden vård för att trassla ur trådarna och motverka knutor. Att bada en puli är en utdragen process eftersom pälsen kan ta upp till en dag på sig att torka. Vissa ägare klipper pälsen kort för att göra den lättare att hantera, men de flesta tycker att hunden då tappar sin unika attraktion. Pälsen kan också borstas snarare än trådas, men måste då borstas varje eller varannan dag. Puli klassas som en hypoallergen ras som inte fäller, så de passar för allergiker. Den enda riktiga hälsorisken med rasen är höftdysplasi och ibland dövhet.

Temperament

Pulis är nyfikna och energiska hundar. De är otroligt atletiska och älskar att utforska sina omgivningar och hålla koll på sin familj. De är bra vakthundar, har fantastisk syn och ett starkt skall, samt styrkan att stå emot om de utmanas. Pulis kommer oftast bra överens med andra husdjur, men kan på grund av sin beskyddande personlighet vara något misstänksamma mot främlingar.

Hälsoproblem

Pulis kan drabbas av höftdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet, grå starr, hjärtsjukdomar och allergier.

Information om rasen

 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 16 år
 • Vikt: 9 - 16 kg
 • Höjd: 40 - 43 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång - Hypoallergen
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Höga
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Liknande produkter

Bilder på Puli

Senaste recensionen för Puli

Det finns inga recensioner för denna ras än. Klicka här för att skriva en.