Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Svensk lapphund Hundar

Historia


Svenska lapphundar har funnits i tusentals år och föddes upp av samerna för skyddar renarna. De har också använts för att flytta renar, och blev snabbt ett husdjur som levde och sov tillsammans med samerna. Det klassas som en spetsras tillsammans med alaskan malamute och siberian husky. Deras intelligens gör dem till väldigt anpassningsbara hundar. De är dock fortfarande ovanliga utanför Norden.

Beteende


Svenska lapphundar är kärleksfulla och livliga kompanjoner. De är fantastiska husdjur och kommer bra överens med barn, andra husdjur och hundar, speciellt om de vuxit upp tillsammans. De är alerta och kommer varna dig om någon närmar sig. Skall kan bli ett problem med rasen eftersom de avlats för att skälla för att få renarna att lägga märke till dem. Med rätt träning kan de dock hållas tysta. De är misstänksamma mot främlingar och kräver bra socialisering från en tidig ålder för att vänja sig vid att människor kommer på besök till er. De är lekfulla med barn och sällan aggressiva. Vanligtvis är de nöjda inomhus och kommer glatt hoppa upp och gosa med dig på soffan.

Svenska lapphundar är smarta och tycker om att arbeta, så försöka att börja träna dem tidigt för att lära dem att det är du som bestämmer. De är självständiga, precis som de flesta spetsar, och kräver bestämd och konsekvent träning för att få det bästa ut ur dem. Många lapphundar gör väldigt bra ifrån sig i vallnings-, agility- och lydnadstävlingar. De kan vara envisa, men genom att ge dem någonting att göra håller du dem psykiskt stimulerade och alerta, och motverkar ovälkommet beteende. De tycker om att vara dig till lags, och det gör träning lättare.

De föddes upp för att arbeta och springa, och svenska lapphundar kräver massvis med motion. De tycker inte om att lämnas ensamma för länge och vill helst vara med människor. Minst en timmes promenad om dagen krävs för att hålla dem i fysisk form, plus lekar som håller dem psykiskt stimulerade. De kan gå och springa i timmar, så ta gärna med dem på löprundor. De kommer oftast tillbaka när du ropar och svarar bra på sina ägares kommandon. Oftast. De är kärleksfulla och älskar att leka, och visar sällan aggression om de socialiserats tidigt.

Deras tjocka päls, och det faktum att de fötts upp i kalla klimat, gör att de inte mår så bra av värme. De kommer försöka hitta svala platser att sova på, och bör aldrig motioneras under de varmaste timmarna på dagen. Pälsen kräver regelbunden vård för att få bort döda hårstrån, och de fäller väldigt mycket. Regelbunden borstning tar bort mycket, men du kommer fortfarande hitta päls över hela huset.

Svenska lapphundar är tuffa och drabbas sällan av sjukdomar. Progressiv retinal atrofi är dock vanligare, så håll utkik efter detta.

Information om rasen


  • Status: Vanlig
  • Livslängd: 12 - 13 år
  • Vikt: 16 - 23 kg
  • Höjd: 41 - 51 cm
  • Ovanlig: Nej

Bilder på Svensk lapphund

Svensk Lapphund

Senaste recensionen för Svensk lapphund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.