Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Border collie Hundar

En mycket frisk och aktiv ung vuxen border collie En mycket intelligent brun och vit ung vuxen border collie En närbild av border collie's karakteristiska spetsiga öron En hälsoriknande border collie-valp En ung vuxen border collie som ligger prydligt. En närbild av en border collies vackra långa nos och mjuka, bruna päls. En närbild av en svartvit border collies vackra långa näsa och uppmärksamma öron. En tränad border collie i den perfekta miljön för boskapsskötsel En vuxen border collie som visar upp sin smidiga fysik. En vuxen border collie som lär en valp att leka En intelligent border collie som ligger snyggt och väntar på några kommandon Fyra border collies, alla med olika färgade pälsar

Historia


Hundar har använts för att valla djur i hundratals år, men border collien är absolut mästaren. Rasen standardiserades vid 1906, men utifrån sin arbetsförmåga snarare än utseende, då rasen endast klassades som fårhund. Namnet border collie kom 1915, baserat på rasens ursprung runt den skotsengelska gränsen.

Beteende


Border collien ses som den smartaste av alla hundraser, och de behöver massvis med mental stimulans. De föds upp för att valla, och det är vad de kommer göra, vare sig det är får, andra hundar eller barn! De tenderar att inte fungera så bra tillsammans med andra hundar i hemmet, eftersom deras vallningsinstinkt tenderar att ta över. De har massvis med energi och stark vilja att arbeta, så de behöver massvis med promenader.

Många ägare väljer ta med hundarna på agility-, frisbee- eller flyballtävlingar. Hundarna älskar allting som har med träning att göra och mår som bäst när de får jobba. Det är inte möjligt att bara låta din border collie springa runt i trädgården och tro att den ska vara glad - hen behöver jobba! Om de inte får tillräckligt med fysisk och psykisk stimulans kommer hundarna istället ägna sig åt diverse destruktivt beteende.

De har en överaktiv hjärna som aldrig stänger av, och kommer ofta bara stå och stirra på dig. De är fantastiskt lojala och pålitliga kompanjoner och kommer göra allt för dig, men de behöver en ägare som har gott om tid över för långa promenader. Border collies fäller massvis hår, så de behöver regelbunden pälsvård.

Temperament


Border collies har väldigt intelligenta och energiska temperament. Det är inte en hund för de lata, och kommer bara vara glada när de får tillräckligt men psykisk och fysisk stimulans.

De tenderar att skapa ett starkt band med sin ägare, och kan vara reserverade gentemot andra hundar och människor. Eftersom de lär sig snabbt och är väldigt tillmötesgående är de lätta att träna.

Hälsoproblem


Bordercollies drabbas ofta av höftdysplasi, armbågsdysplasi, epilepsi och CEA (collie eye anomaly), ett ärftligt tillstånd som i allvarliga fall kan orsaka blindhet.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 17 år
 • Vikt: 12 - 20 kg
 • Höjd: Hanar: 50-60 cm, Tikar: 46-51 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Höga
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Border collie

En border collie-hund - kasta mig frizby.
En hund som springer över ett fält
Röd och solbränd trefärgad collie .. Kobi
Ienkö border collie hip displasia 5 år gammal min man
2 svarta och vita och en röd och vit border collie
Vår underbara stjärna x
Stjärna som poserar för kameran
Stjärna på stranden i Cornwall
Vacker stjärna
Stjärna border collie som väntar på sin leksak

Senaste recensionen för Border collie


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.