Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Parson russell terrier Hundar

En frisk parson russell terrier som ligger prydligt och väntar på ett kommando En parson russell terrier som sitter vackert och visar upp sin underbara, trådiga päls. En parson russell terrier som sitter vackert och väntar på ett kommando En parson russell terrier med en otroligt kort, trådig päls En närbild av en parson russell terriers vackra, små, trådiga öron En närbild av en parson russell terriers underbara skägg. En parson russell terriers underbara slappa öron och korta, trådiga nos. En parson russell terrier som får lite välförtjänt motion utanför ledningen En parson russell terrier som står högt och visar upp sina underbart långa ben En närbild av parson russell terrierns vackra trådiga päls En närbild av en parson russell terriers otroligt trådiga päls

Historia


Parson russell terrier, eller PRT, utvecklades av Parson John Russell (eller Jack som hans vänner kallade honom) under tidigt 1800-tal eftersom han ville ha en hund som var specialiserad på att jaga räv och grävling. Efter att ha korsat en white and tan-terrier med andra raser föddes PRT. Till skillnad från den liknande rasen jack russell har parson russell terriers betydligt längre ben. Den är dominerande vit med svarta, gulbruna eller trefärgade markeringar och har en mjuk päls med svart nos. De erkändes av den engelska kennelklubben först 1990.

Beteende


PRT är en tuff, energisk och lustig hund. De har livfulla personligheter, och alltid massvis med energi. De älskar att vara runt människor och fungerar bra i familjer med respektfulla barn. De kommer skälla när någon kommer till dörren, men sen välkomna främlingar in i hemmet. Som jägare tycker de om att leta efter gnagare, så om er familj har en hamster är det bäst att hålla den långt borta. De är också kända för att jaga katter och allting annat som rör sig. Det är dock möjligt att vänja dem vid katter, speciellt om de växer upp tillsammans.

Parson russell terriers är roliga hundar som alltid verkar ha något bus på gång. De älskar att krypa upp i en boll på ditt knä, och kommer vilja ha din uppmärksamhet, men inte till den grad att det blir irriterande. Försök att tidigt låta dem träffa mycket människor och hundar som möjligt så att de växer upp till accepterande och välfungerande vuxna.

PRTs är smarta och behöver bestämd och konsekvent träning. De blir lätt uttråkade, så försök att hålla det kort, och undvik repetitioner. Lekar och belöningsbaserad träning passar bäst, men du behöver en stor nypa tålamod eftersom det kan ta lång tid att träna dem. De gör bra ifrån sig på agility, flyball och allting annat som involverar att springa runt som en galning. Energin kommer aldrig ta slut, en boll kommer alltid släppas vid dina fötter för "en gång till". På grund av deras jaktinstinkt är de inte superbra på att komma tillbaka när du ropar, så det är bäst att hålla dem i koppel eller på ett säkert område, men de kräver mycket motion. Två eller tre promenader håller dem glada.

PRTs är otroliga grävare, så om du inte hittar din kompis är hen förmodligen halvvägs ner ett kaninhål. De är också bra på att både klättra och hoppa, så staketet i trädgården måste vara högt. De kan ibland vara aggressiva mot främmande hundar, och tänker inte på hur små de är när det kommer till utmaningar. För att motverka problem är det viktigt att tidigt vänja dem vid att umgås med andra hundar.

Parson russell terriers är lätta att ta hand om och kräver regelbunden borstning för att hålla pälsen fin. Strävhåriga, eller så kallade broken, måste också trimmas ett par gånger om året. De är tuffa små hundar som sällan drabbas av sjukdomar, men kan få problem med lins- och patellaluxation.

Temperament


Parson russell terriers är busiga och lekfulla hundar. De drivs av sin jaktinstinkt, och de har i år fötts upp för att jaga alla sorters skadedjur. Det gör att de inte går att ha i samma rum som smådjur, och ibland inte katter, eftersom de troligtvis kommer se dem som byten.

De är orädda hundar som är otroligt stolta, och kommer inte backa om någon utmanar dem, så se till att vara försiktig kring okända hundar, och att tidigt vänja din hund vid att umgås med andra. Med det sagt är de fantastiska husdjur som älskar att få din uppmärksamhet. De är alltid redo för lek eller äventyr, och är definitivt inte en hund för en soffpotatis.

Hälsoproblem


Parson russell terriers kan drabbas av höft- och armbågsdysplasi, patellaluxation, linsluxation och progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet).

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 13 - 15 år
 • Vikt: 5,9 - 7,7 kg
 • Höjd: 30 - 36 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Skadedjursbekämpning
 • Storlek: Liten
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Parson russell terrier

Kiwi
Min stiliga lilla pojke spudlynski ❤️
Parson russel terrier
Doug

Senaste recensionen för Parson russell terrier


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.