Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Nova scotia duck tolling retriever

Historia

Nova scotia duck tolling retriever, lyckligtvis ofta kallad tollare, härstammar från Nova Scotia i Kanada. Ordet 'tolla' betyder att locka, och den vita tippen på hundarnas svans lockade och attraherade sjöfåglar att komma till vattenbrynet för att titta närmare. Jägarna sköt sedan fågeln, och tollarna hämtade bytet. Rasen skapades troligtvis genom att blanda lokala gårdshundar med setters och spaniels för att skapa en fantastiskt hårt arbetande ras.

Beteende

Tollare är vänliga och livfulla hundar som anpassar sig väl till de flesta situationer. De är bra med barn och andra hundar och husdjur, men vanligtvis ganska reserverade mot främlingar. Om du är avslappnad när folk kommer och hälsar på kommer dock hunden också vara det. De blir sällan aggressiva, men tidig socialisering är viktigt för att vänja dem vid att umgås med andra. Om de växer upp tillsammans med katter brukar de fungera tillsammans. Vissa beskriver tollare som en blandning mellan en golden retriever och en terrier - de har absolut en nyfiken och busig sida!

Träning måste börja tidigt. Dessa hundar är väldigt intelligenta och aktiva, och tycker om att ha ett jobb att göra. Att hämta saker är naturligt för dem, så börja träna på att kasta någonting till dem som de ska hämta och ta tillbaka till dig. De älskar att lära sig saker och att vara dig till lags, så det gör träningen lättare. Tollare kan ibland fästa sig extra mycket vid en person i familjen, så det är bra om ni i familjen turas om att träna hunden. De behöver bestämt men vänligt ledarskap, och du måste vara konsekvent. De svarar inte på hårda ord och tillrättavisningar, och blir väldigt envisa.

De har massvis med energi och behöver en lång promenad om dagen. Bor du vid vattnet? Ännu bättre, de älskar att simma. Apportlekar med flytande leksaker håller dem både psykiskt och fysiskt nöjda. När de fått motionera är de lugna inomhus och kommer vilja sova bredvid dig på soffan. De gör bra ifrån sig på agility- och hämtningstävlingar.

Tollare skäller ofta inte, men har en stark 'sjungande' röst. De gör dock något som brukar kallas 'tollarskriket', ett högfrekvent ljud som grannarna absolut kommer höra. De tenderar att 'sjunga' när de är upphetsade, så det lönar sig att tidigt lära dem tyst-kommandot.

Pälsen behöver bara regelbunden borstning för att hållas fin. Försök att inte bada dem så ofta eftersom dubbelullens naturliga vattenavstötande kvaliteter försvinner.

De är en frisk ras, men med få hundar och begränsad genpool kommer vissa problem. Progressiv retinal atrofi är ett av dem, tillsammans med sköldkörtelproblem.

Temperament

Nova scotia dock tolling retrievers är kärleksfulla och utåtriktade hundar. De är vänliga och kommer väl överens med barn, samt skapar starka band till sina familjer. De är bra med andra hundar och tycker om att träffa gäster. Tollare behöver massvis med daglig motion för att motverka rastlöshet inomhus. Det är också viktigt att erbjuda regelbunden träning så att hunden hålls mentalt stimulerad och inte hittar på otyg.

Hälsoproblem

Tollare kan drabbas av höftdysplasi, progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), autoimmun sköldkörtelinflammation, hjärnhinneinflammation och hjärtproblem.

Information om rasen

 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 14 år
 • Vikt: 20 - 23 kg
 • Höjd: 43 - 53 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel - Underull
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Jakthund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Höga
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Liknande produkter

Bilder på Nova scotia duck tolling retriever

Senaste recensionen för Nova scotia duck tolling retriever

Det finns inga recensioner för denna ras än. Klicka här för att skriva en.