Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Azawakh Hundar

Brun azawakh hund mot en vit bakgrund En vacker azawakh med vackra öGon En smal azawakh redo att springa Azawakh hund som står på ett fält med maskrosor Atletisk azawakh hund som springer på en strand Två vackra azawakhs som längtar efter att tävla

Historia


Azawakhen härstammar från Saharaöknen och har funnits i tusentals år. De klassas som vinthundar och utvecklades av lokala stammar för att användas som vakthund och beskyddare. Den användes också för att jaga gaseller och hare över de torra ökenlandskapen. De är flockjägare och hierarkin inom gruppen är komplex.

Beteende


Azawakher är lojala familjemedlemmar. De skapar otroligt starka band till sina ägare och familj, och kan ibland komma lite för nära. De klarar inte av att lämnas ensamma, och kan drabbas av separationsångest som ett resultat av deras starka band till sina ägare. Med det sagt kan du alltid lita på din azawakher att stå upp för dig. De älskar att vara nära dig och visar tydligt sin kärlek. De tycker inte så mycket om främlingar och ogillar att bli klappade av sådana de inte känner, men är sällan aggressiva. De flesta kommer överens med andra hundar och katter om de vuxit upp tillsammans, men som vinthundar kan de jaga efter främmande katter, hundar och bilar, så se till att alltid ha koll på dem när ni är ute. De trivs dock väldigt bra med en annan azawakh som sällskap.

Azawakher har otroligt minne och glömmer sällan någonting de lärt sig. Deras syn är förhöjd, så om du släpper dem lösa från kopplet måste det göras på en säker plats med höga stängsel eftersom de annars kommer hoppa över och försvinna i jakt på sitt byte. De är perfekta hundar för löpare och kan springa länge. Träning måste hållas bestämd men vänlig eftersom de inte tycker om hårda ord eller behandling. De kommer vilja vara dig till lags, men förstår inte alltid vad du vill att de ska lära sig. De tycker om att vara den som bestämmer, och måste därför konsekvent tränas så att du kan stärka din ställning.

De måste få springa, så azawakher passar bäst för aktiva personer som kan låta dem springa fritt på ett säker sätt. Som tidigare nämnt är löpningspartners perfekt för denna ras. En väldigt lång promenad om dagen är vanligtvis tillräckligt för dem, och de kommer sen vilja lägga sig i en bekväm soffa eller säng och sova bort eftermiddagen. På vintern behöver de en jacka eftersom den tunna pälsen och avsaknaden av kroppsfett gör att de lätt fryser. De tycker heller inte alls om regn.

Azawakhers päls måste borstas en gång i veckan för att få bort döda hår.

De är otroligt tuffa när de kommer till sjukdomar och visar sällan några tecken. De läker snabbt och utan problem. Ibland kan de få problem med vuxenepilepsi, men det är ganska ovanligt.

Azawakher måste få en kost med låg proteinhalt eftersom det är vad de åt i sitt ursprungsland. Att lägga till ris och pasta i deras mat rekommenderas, eftersom proteinrik kost, som hundmat från affären, är för mättande och kommer göra dem sjuka.

Temperament


Azawakher är beskyddande och lojala hundar. Till skillnad från de flesta vinthundar avlades de som vakter, så medan de är otroligt rörliga och snabba har de också väldigt starka beskyddarinstinkter. De älskar att umgås med sin familj (både djur och människor), men föredrar att inte bli rörda av främlingar, eftersom de är väldigt misstänksamma. Det är därför väldigt viktigt att tidigt socialisera dem.

Hälsoproblem


Azawakher kan drabbas av höftdysplasi och magomvridning.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 12 år
 • Vikt: 15 - 25 kg
 • Höjd: 61 - 74 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Hound
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Azawakh

Senaste recensionen för Azawakh


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.