Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Belgisk vallhund (laekenois) Hundar

En vacker belgisk herdehund (laekenois) som sitter ner En fräck belgisk herdehunds (laekenois) huvud. En glad belgisk herdehund (laekenois) som ligger ner En ung och en vuxen belgisk herdehund (laekenois) som ligger bredvid varandra

Historia


Laekenois härstammar från Belgien och klassas som vallhund. De vallade får och var också skickliga på att vakta - framför allt lakan som hänges för att torka vid hoven. Under första världskrigen användes rasen för att transportera meddelanden, och det var där man insåg rasens sanna intelligens. De är de äldsta av de belgiska vallhundarna, och också den ovanligaste.

Varianter


Laekenois är en alert, lojal och beskyddande hund som älskar att arbeta med människor. De används ofta som polishundar och skyddshundar av säkerhetsföretag, men passar också perfekt som husdjur. De tenderar att ibland 'valla' mindre barn, men det kan övas bort när de fortfarande är valpar. De kräver väldigt tidig socialisering för att vänja dem vid människor, nya plaster, ljud och situationer. De kommer bra överens med andra hundar och katter om de får växa upp tillsammans. De kan vara något misstänksamma mot främlingar till att börja med, men det handlar om att de fötts upp som vakthundar. Om du är alfahannen i gruppen kommer hunden acceptera alla som kommer till ert hem.

Laekenois används som polishund, för att sniffa fram narkotika och i flera andra professionella sammanhang, och är en väldigt intelligent hund. Du kan de deras sinnen arbeta när de försöka hitta lösningar, och de behöver göra detta för att hållas mentalt aktiva. De tycker inte om hårda ord och rättningar; allt de vill är att vara dig till lags, och de gör så gott de kan. Ibland associerar folk rasen med blyghet och aggression, men det kan undvikas med tidigt socialisering. Leakenois är pålitliga, men orädda när de måste vara det, och kräver en stark ledare som kan visa dem vem som bestämmer. Lek och positiva ord fungerar bäst när det kommer till träning, och de kan blir otroligt bra på agility, flyball, vallning och lydnad.

Laekenois behöver massvis med motion och blir snabbt destruktiva om de inte får tillräckligt. De tycker om att vara nära dig och kan oftast gå utan koppel. De följer gärna med dig på löpturer och behöver åtminstone en timme påfrestande rörelse varje dag för att hålla sig glada och fysiskt stimulerade. Ge den en chans att springa runt - att leka apport med dig kommer göra dem glada och förhoppningsvis trötta ut dem tillräckligt.

Pälsen är sträv och rufsig, vågig men inte lockig. De måste trimmas två gånger om året, att klippa förstör pälsen. De måste också borstas ett par gånger i veckan för att få bort smuts och döda hårstrån.

Det är förmodligen den friskaste av de belgiska vallhundarna, men kan drabbas av höftdysplasi och ögonproblem.

Temperament


Laekomins har ett lydigt och beskyddande temperament. När de kommit in i familjen skapar de starka band med alla, och kan skapa beskyddande beteenden mot folk i sin närhet. Det kan göra dem misstänksamma mot främlingar, samt bra vakthundar. Det är viktigt att tidigt socialisera dem och ge dem regelbunden konsekvent träning så att de vet sin plats i familjen.

Hälsoproblem


De belgiska vallhundarna laekenois kan drabbas av epilepsi, allergier, ögonsjukdomar och höft- och armbågsdysplasi.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 20 - 30 kg
 • Höjd: 56 - 66 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Belgisk vallhund (laekenois)

Senaste recensionen för Belgisk vallhund (laekenois)


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.