Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hovawart Hundar

En Golden hovawart med en tjock mjuk päls En hovawart som står högt och visar upp sina underbara jättefötter En vacker hovawart som sitter prydligt och väntar på ett kommando från sin ägare. En frisk vuxen Golden hovawart med en vacker tjock päls En underbar svartklädd hovawart som ligger prydligt på Golvet. En vacker vuxen hovawart som vilar tålmodigt En närbild av en hovawarts vackra runda öGon och långa lockiga öron. En frisk vuxen hovawart som ligger prydligt och väntar på uppmärksamhet. En härlig liten hovawartvalp med en otroligt mjuk kort päls och stora slappa öron

Breed Rating (4 recensioner)

Utseende
Vänlighet
Tålighet
Garden

Historia


Hovawart, ibland kallad 'hovie', härstammar från Schwatzwald i Tyskland och har funnits sedan medeltiden. Rasen användes som vakthund på stora gods, för att vakta får och som allmän arbetshund. När schäfern kom tappade många intresset för hovawart, och rasen var nära att bli utrotad. Tack vare ansträngningar från Kurt Friedrich Koenig började man dock föda upp rasen igen, och 1922 erkändes rasen för första gången.

Precis som för många raser slog andra världskriget hårt och rasen försvann nästan helt igen. Idag används hovawarts framför allt som husdjur, men vissa hundar arbetar fortfarande, då framför allt för att hjälpa räddningsorganisationer.

Beteende


Hovien är en lojal och kärleksfull hund som mår som bäst när den får bo i en familj. De vill veta att du är nära, men kommer inte konstant springa efter dig. De tycker om familjelivet och kommer bra överens med barn om de vuxit upp tillsammans. De kan vara något misstänksamma mot främlingar, men är sällan aggressiva om de inte blir provocerade. De är modiga och beskyddande, men brukar lyssna på dig när du markerar att det är okej att det kommer gäster.

Om de får lära sig umgås från en tidig ålder kommer hovawarts oftast väl överens med andra husdjur och hundar. Hanhundar som inte kastrerats kan dock ibland försöka dominera andra hundar.

Hovies är intelligenta hundar som kräver konsekvent träning. Deras trofasthet till sina ägare gör att träning brukar gå ganska lätt, men de behöver en bestämd men kärleksfull tränare för att uppnå sin fulla potential. Positiv förstärkning och beröm kommer bygga upp deras självförtroende och producerar de bästa resultaten. De kan lätt bli uttråkade av repetition och tycker inte om hårda ord. Hovies tycker om att spåra och kan uppnå fantastiska resultat med rätt träning. All sorts tävling, så som agility, spår eller vallning kommer stimulera din hund både psykiskt och fysiskt.

Hovawarts är aktiva hundar, och kräver därför ganska mycket daglig motion. De är bra löpkompisar, och är som gladast när de får springa fritt. Det brukar gå bra med hovies eftersom de, trots att de älskar att springa, hoppa och utforska, sällan försvinner långt bort. Om du tycker om långa helgpromenader kan hovawart vara den perfekta rasen för dig eftersom de älskar att springa i tuff terräng och utforska platser med dig.

Om de får tillräckligt med motion är de oftast lugna inomhus.

Pälsen måste borstas ett par gånger i veckan för att få bort döda hårstrån, men kräver annars lite arbete. När de fäller kan de behöva borstas oftare.

Hovies är tuffa hundar som avlats för att klara av alla sorters väder. De föredrar dock ett kallare klimat och kommer leta upp en sval plats att sova på om de blir för varma. Höftdysplasi kan ibland ses, och en underaktiv sköldkörtel verkar vanligare hos rasen.

Temperament


Hovawarts är lugna och lydiga hundar. De är bra familjehundar som kommer skapa ett starkt band till sina familjemedlemmar. De kommer bra överens med barn och är toleranta kring andra husdjur. De är väldigt intelligenta hundar som mår som bäst när de stimuleras mentalt, gärna genom träning. De behöver också massvis med motion för att hålla sig lugna inomhus.

De är oftast inte så intresserade av främlingar, men blir bra vakthundar.

Hälsoproblem


Hovawarts kan drabbas av höftdysplasi och problem med sköldkörteln.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 11 -14 år
 • Vikt: 30 - 50 kg
 • Höjd: 58 - 71 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel - Underull
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Arbetshund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Höga
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Hovawart

En hovawart-hund.

Senaste recensionen för Hovawart (4 av 4)


4 stjärnor:

0

3 stjärnor:

0

2 stjärnor:

0

1 stjärna:

0

- Kerstin,

Vi köpte vår första Hoffe 1995. En tik ”Zorros Tjocka Berta”. Det var vår första hund och en verklig utmaning,men hon blev efter diverse kurser och träning en fantastisk familehund. Hon fick 8 valpar 1998. En av dem var Alfons som vi köpte tillbaka efter några månader. Nu har vi hennes barnbarnsbarn” Hoffakaas Axel,”en snart 13-årig kastrerad herre,fortfarande pigg ,utan krämpor som njuter av livet på vår gård bland höns och barnbarn som hälsar på. Underbara hundar!


- Richard,

en riktig kompis


En glad och livlig hund. Behöver arbeta för att må bra. Vacker. - Anna,


I mina ögon den ultimata hunden! - Jörgen,

Jag har haft två "hoffar" , en blond och smt. Väldigt olika hundar men ändå väldigt lika. Min första var väldigt vaktig och beskyddade, han fick jag när han var fyra och ett halvt år. Han hade haft ett tufft liv därav var han också misstänksam mot barn samt hanhundsilsk. Men med en hel del jobb så släppte misstänksamheten mot barn o mycket av ilskan mot andra hanhundar. Han blev en underbar kamrat, med i vått o torrt. Min andra hämta jag som valp så jag fick lite andra förutsättningar att jobba med. Mycket rolig ras att jobba med, dom flesta uppfödare vill ju att man ska ställa ut och/ eller tävla i bruks med hoffarna. Absolut kul om man gillar det, men vad mej anbelangar så är det en kanon hund att ha som sällskap. Detta under förutsättning att man är aktiv, denna ras älskar att vara med vid skogspromenader, Cykling eller bara ut o gå. Sen är det fruktansvärt roligt att träna spår o sök m.m. Just nu utan hoffe men hoppas hitta en ny livskamrat snart igen. För det är just vad en hoffe är, en livskamrat.