Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

American water spaniel Hundar

Amerikansk vattenspaniel som står i en skogsmark Amerikansk vattenspaniel liggande på en uteplats

Historia


American water spanielns härkomst är ett mysterium. Det ser ut som en mindre version av irländsk vattenspaniel, men också som curlycoated retriever och engelsk vattenspaniel. De är små hundar med tjock vattentät päls som är otroligt bra på att hämta tillbaka byten och komma igenom tjock undervegetation. Den togs med ut i roddbåtar för att komma åt svåråtkomliga jaktmarker, så en liten hund var idealt. Den avlades som en jaktkompanjon, men senare avel har gett den ett mer jämnt temperament, så att den också fungerar som husdjur.

Beteende


Som namnet skvallrar om älskar american water spaniel vatten, och har en välutvecklad uthållighet när det kommer till simning. De tycker om att vara utomhus och passar bäst tillsammans med ägare som tycker om långa promenader. De är outtröttliga och som gladast när de får följa spår och ha nosen nära marken. De fungerar bra i hemmet och kommer, precis som spaniels överlag, bra överens med barn och andra husdjur, men tenderar att fästa sig speciellt vid en familjemedlem. De är lekfulla och älskar lekar, men också att vila i ditt knä. Vissa kan vara något tveksamma mot främlingar, så det är bra att tidigt vänja dem vid att träffa andra människor och hundar. American water spaniels kan vara aggressiva mot hundar av båda kön, men detta kan tränas bort. De gör bra ifrån sig i flyball, agility, lydnads- och terrängtävlingar, allt som håller deras kropp och sinne aktivt. De är arbetarhundar som lätt blir uttråkade, men vill vara dig till lags och är lojala och lugna hundar. De tycker om att vara i centrum och kommer skälla om de blir ignorerade. Skallet kan vara väldigt irriterande, så se till att de tidigt vänjer sig av med detta.

Underullen ger skydd mot kyla och väta. Den måste borstas regelbundet och klippas ett par gånger om året för att minska risken för knutor, men allmänt är pälsen ganska lätt att ta hand om. American water spaniels kan vara giriga och beskyddande över sin mat, så tidig träning är viktigt. Låt hunden börja äta, och ta sen bort skålen ett par sekunder.

Precis som andra spaniels kan de drabbas av öronsjukdomar, så öronen måste regelbundet kontrolleras för att se tecken på infektioner eller kvalster. Övervikt kan också vara ett problem.

Temperament


American water spaniels är intelligenta och hårt arbetande hundar. Föga förvånande älskar de vatten, och har avlats för att jaga och hämta byten i vatten. De är bra familjehundar som kommer älska att leka med barn. Det är viktigt att tidigt vänja dem vid andra hundar för att motverka att de blir blyga eller aggressiva senare i livet.

De är också bra vakthundar som kommer varna dig om alla ljud som är okända för dem.

Hälsoproblem


American water spaniels kan drabbas av höftdysplasi, hudproblem och grå starr.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 13 år
 • Vikt: 11 - 18 kg
 • Höjd: 38 - 46 cm
 • Ovanlig: Ja
 • Päls: Medel - Underull
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Jakthund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Upp till 2 timmar

Bilder på American water spaniel

Senaste recensionen för American water spaniel


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.