Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Komondor Hundar

En frisk vuxen komondor med en vackert skött tjock, vit päls. En komondors vackra lilla ansikte och långa, vita päls En komondor som står högt och visar upp sina otroligt långa ben. En komondor med en lång, tjock päls som ligger ner och vilar sig välförtjänt på gräset En komondor med en kort, lockig, vit päls som leker i gräset En komondor med en underbar lång päls, som leker i Snow En närbild av en komondors vackra mjuka, vita päls och svarta öGon.

Historia


Komondoren togs till Ungern på 1100-/1200-talet av kumanerna som bosatte sig där. Namnet härleds från koman-dor, vilket betyder kumansk hund. De användes framför allt som vakthundar för att skydda ägor och boskap, och smälter in med fåren så att de kan fånga rovdjur utan att upptäckas. De är ganska vanliga i sitt hemland Ungern, men ovanligare i resten av världen.

Beteende


Komondoren är en stor hundras som kommer vakta sin familj och sitt hem. De är fantastiska vakthundar, och deras storlek är oftast tillräcklig för att skrämma bort inkräktare. Eftersom de är självständiga tänkare kan de vara dominanta och envisa. De har ett jobb att göra, och det är vad de är bra på; att skydda. De passar in med en familj och kommer oftast bra överens med andra husdjur och katter, men kan ha problem med andra hundar, även om de växt upp tillsammans. De skyddar naturligt barn och tycker om hästar och andra större djur. För att de inte ska bli allt för possessiva är det viktigt att tidigt vänja dem vid att umgås med andra, både djur och människor, och att låta dem se olika platser och situationer. Bjud ofta hem folk så att hunden också när den är äldre är bekväm med att umgås. De kan vara otroligt misstänksamma mot folk de inte känner, och ibland till och med aggressiva, men när de lärt känna dem kommer de snabbt 'vara tillåtna' i huset.

Komodorer tycker att träning är tråkigt, så det är viktigt att hitta på sätt att göra det roligt för er båda. Lek och belöningar fungerar bra, men håll det kort för att inte tappa hundens fokus. De mognar inte helt förrän de är tre år, och passar inte för en försiktig och oerfaren ägare eftersom de behöver en fast hand. Eftersom de är så stora är det viktigt att tidigt träna lydnad för att få kontroll.

Komodorer är väldigt lugna inomhus och kommer glatt sitta vid din sida för att hålla dig sällskap. De är lugna och avslappnade när de får vara med människor men kan bli rastlösa på nätterna och vakna till minsta ljud och sen vandra runt i hemmet för att få reda på vad som händer utanför. De är inte jätteaktiva hundar när ni motionerar, men behöver en rejäl promenad om dagen med möjlighet att springa runt. Komodorernas päls är unik. De tjocka trådarna skapas först när hunden är kring 2 år gammal, och tar jättelång tid att torka, ibland en hel dag, så vatten är inte idealt för varken komodoren eller ägaren. Trådarna måste regelbundet separeras för att motverka tovor, och pälsen kräver över lag ganska mycket tid och ansträngning. Rasen fäller dock inte.

Komondor är en ganska frisk hundras där man egentligen bara behöver oroa sig över höftdysplasi och magomvridning.

Temperament


Komondorer är värdiga och beskyddande hundar. De avlades för att skydda flockar, och det är fortfarande verkligen en arbetshund. De är otroligt beskyddande över sin familj och kommer väl överens med andra djur så länge de förstår att de också är del av familjen.

Främlingar och okända djur kan behöva ta det försiktigt med denna hund eftersom rasens självständiga natur gör att de själva bestämmer om du är vän eller fiende. Komodorer behöver regelbunden bestämt träning, och behöver utan tvekan en ägare som gjort sin research.

Hälsoproblem


Komodorer kan drabbas av höft- och armbågsdysplasi, magomvridning, entropion (inåtvänt ögonlock som kan irritera ögat), grå starr och vissa öronproblem.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 12 år
 • Vikt: 45 - 60 kg
 • Höjd: 64 - 71 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång - Hypoallergen
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Jätte
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Komondor

Senaste recensionen för Komondor


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.