Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Finsk spets Hundar

En ung vuxen finsk spitz med sin karakteristiska buskiga svans. En vacker ung vuxen finsk spitz satt i fokus En härlig ung finsk spitz med en tjock, mjuk päls och skarpa, alerta öron. En ung finsk spitz med vackra spetsiga öron Den röda räven En finsk spitz som visar upp sin otroliga svans En finsk spitz sitter tålmodigt på Snow och väntar på ett kommando. En finsk spitz som står högt på ett nedfallet träd En närbild av en finsk spitzs underbara, spetsiga öron En frisk, vuxen finsk spitz som vilar på gräset

Historia


Den finska spetsen härstammar föga förvånande från Finland och har funnits i flera hundra år. Rasen var helt renrasig på grund av isolering från världen tills 1800-talet då resande handelsmän tog med sig hundar till området. Det ledde till avel, och de nya hundarna gjorde att den rena spetsen nästan försvann, tills en finsk idrottare lade märke till rasen och gjorde en ansträngning för att öka antalet igen. Den klassas som en 'skällande fågelhund'; de skäller på bytet för att berätta för jägarna var de är. De är otroligt bra på att jaga ripa och ekorre, samt att hitta större byten som älg, hjort och björn. Rasen är Finlands nationalhund.

Beteende


Den finska spetsen är en aktiv och lekfull, men också känslig, hund. De kommer bra överens med barn, men om de leker för tufft kommer hunden gå därifrån. De är oftast okej med andra husdjur och hundar inomhus, men hanar kan vara något aggressiva mot främmande hundar. De är avståndstagande och misstänksamma mot främlingar, men tidig socialisering kan hjälpa mot detta. På grund av att de avlats som jakthundar är rösten en av deras käraste ägodelar, och de tycker om att använda den. De älskar att skälla, så du måste se till att ni tidigt övar på att sluta med detta beteende.

Finska spetsar kan tränas, men är envisa och blir lätt uttråkade. Du måste ha mycket tålamod och prova på olika tekniker för att förhindra att de slutar lyssna. De har starka viljor och kommer vilja bestämma, så det är viktigt att vara konsekvent med träningen. De tycker dock om människor, så att umgås med dig samtidigt som ni tränar kommer göra dem glada. Var lugn och snäll för att få ut så mycket som möjligt från dem, de tycker inte att att bli bestraffade. Finska spetsar kräver ganska mycket motion, åtminstone en lång promenad om dagen, helst två. Eftersom de är jakthundar är det troligt att de kommer springa iväg så fort du släpper dem löst, så det är bäst att se till att ni är någonstans säkert. När de fått en lång promenad kommer de vilja lägga sig i soffan och sova bredvid dig.

Finska spetsar har dubbelullspäls som måste borstas ett par gånger i veckan för att hållas fri från tovor. Rasen luktar väldigt lite, och håller sig själva rena. De drabbas sällan av sjukdomar och klassas som en frisk ras.

Temperament


Finska spetsar är livliga och nyfikna hundar. De älskar att leka och springa runt, och kräver ganska mycket motion för att motverka uttråkning och destruktiva beteenden.

Det är en högljudd ras som kommer skälla mer än andra. Det gör dock att de är väldigt bra vakthundar. Det är viktigt att de tidigt får umgås med andra människor och hundar så att de inte blir för fästa vid sin ägare och lär sig hur de ska bete sig runt andra hundar

Hälsoproblem


Finsk spets kan drabba av höft- och armbågsdysplasi, patellaluxation (lösa knäleder) och epilepsi.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 11 - 14 kg
 • Höjd: 41 - 51 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Hound
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Finsk spets

Senaste recensionen för Finsk spets


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.