Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Entlebucher sennenhund Hundar

En entlebucher bergshund sitter tålmodigt och väntar på uppmärksamhet En entlebucher bergshund som visar upp sina vackra långa ben En entlebucher bergshund med en kort och kraftig kropp En vacker liten entlebucher bergshundsvalp En närbild av en entlebucher bergshunds vackra korta päls En närbild av en ung entlebucher bergshunds otroliga öGon. En underbar liten entlebucher bergshundsvalp som ligger i gräset En vuxen entlebucher bergshund som väntar på uppmärksamhet

Historia


Entlebucher sennenhund, eller entie, härstammar från Schweiz och är den minsta av de 4 'inhemska' vallhundarna: appenzeller, berner sennen och grosser schweizer sennenhund. De tros vara besläktade med romarnas molossers, som togs till Schweiz för tusentals år sedan. Den användes främst som vall- och vakthund, men drog ibland mjölkvagnar. Idag används den framför allt som husdjur.

Beteende


Entien är en intelligent arbetshund som behöver ett jobb att göra. De är fantastiska husdjur, men passar bäst i en aktiv familj. De tycker inte om att lämnas ensamma för länge, så de behöver en familj där någon är hemma större delen av dagen. De kommer bra överens med barn, men på grund av sin vallningsnatur kan de ses försöka samla ihop barn genom att putta på dem. De är naturligt misstänksamma mot främlingar, men med tidig socialisering kan det undvikas. Enties kommer dock alltid skälla när någon närmar sig, och eftersom de är så alerta blir de bra vakthundar. De skapar väldigt starka band till sin familj och kan ibland blir för beskyddande. Det är därför väldigt viktigt att tidigt låta dem träffa mycket människor och utsätta dem för olika situationer så att de lär sig att de inte behöver vara rädda.

Entlebuchers kan komma överens med andra hundar om de vänjer sig från en tidig ålder, och brukar fungera bra med katter och andra djur. När de är ute och leker med andra hundar tenderar de att försöka valla gruppen, det är deras naturliga beteende.

Enties är smarta och tycker om att hålla hjärnan aktiv. Träning brukar gå ganska lätt, men lättare med valpar än äldre hundar. De kan vara envisa och bestämda ibland och försöka tänja på gränserna, så håll träningen konsekvent. De är väldigt starka, så försök att från första dagen lära dem gå fint i koppel. Att be dem plocka upp saker från golvet, eller hämta posten när den ramlar genom brevinkastet etc. är bra sätt att hålla deras sinnen aktiva. De tycker om att vara dig till lags och är väldigt lojala, så att få dem att hjälpa dig kommer göra dem glada.

En lång promenad om dagen brukar räcka för entlebuchers, och de kan leka apport i timmar. Det tar lång tid att trötta ut dem, men så länge de får komma ut med dig är de nöjda, vare sig det är för att leka i trädgården eller gå på en lång promenad. Enties gör bra ifrån sig på flyball- och vallningstävlingar, och är otroligt bra på agility.

Pälsen är kort och måste bara borstas ibland. De är väldigt renliga hundar som tar hand om sig själva. De fäller två gånger om året, men inte speciellt mycket.

Höftdysplasi är det vanligaste problemet med rasen, men inte mer än hos de flesta andra raser. Progressiv retinal atrofi kan också ses ibland.

Temperament


Entlebucher sennenhundar är energiska och sällskapliga hundar. De arbetar hårt och behöver gott om daglig motion för att motverka att de blir uttråkade. De drivs att av få din uppmärksamhet och förväntar sig massvis med fysisk kontakt. De är bra familjehundar, men kan ibland vara lite för livliga för små barn. På grund av sin misstänksamhet mot främlingar blir de bra vakthundar som snabbt kommer berätta för dig om någon närmar sig er ytterdörr. Precis som med alla hundar är tidig socialisering viktig för att få en välbalanserad hund.

Hälsoproblem


Entlebucher sennenhundar kan drabbas av höftdysplasi, hemolytisk anemi (hundens eget immunförsvar attackerar dess röda blodceller) och progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet).

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 11 - 15 år
 • Vikt: 26 - 30 kg
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Arbetshund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Entlebucher sennenhund

Hund på fältet

Senaste recensionen för Entlebucher sennenhund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.