Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mexikansk nakenhund Hundar

Den atletiska kroppen hos en mexikansk hårlös mexikanare Det kattliknande huvudet på en mexikansk hårlös Den utmärkande skalliga huvudet på en mexikansk hårlös Det ikoniska ansiktet av en mexikansk hårlös mexikanare Två mexikanska hårlösa hundar sida vid sida som ser nyfikna ut

Historia


Mexikansk nakenhund kallas xoloitzcuintle/i i sitt hemland Mexiko, eller bara xolo. De kommer i tre storlekar, liten, mellan och stor. De har funnits i mer än 3000 år, och hundar användes som sällskap och för att jaga mindre byten, men framför allt som gåvor från Aztekernas gudar för att hjälpa människor in i nästa liv. Efter ett stort uppfödningsprogram under 1940- och 50-talet är de nu ganska vanliga. De kan födas både med och utan päls, och de flesta kullar innehåller båda sorter, men den hårlösa genen syns hos alla kullar. Det är nu officiellt Mexikos nationalhund.

Beteende


Xolos är lugna och kärleksfulla hundar som skapar starka band till sin familj, men tenderar att komma närmare en person. De kommer dock glatt uppskatta uppmärksamhet från andra också. De är naturligt misstänksamma mot främlingar i hemmet och behöver tidig socialisering för att motverka aggressivitet och försvar av hemmet. Det är därför viktigt att bjuda in massvis med olika människor till ert hem och utsätta dem för olika situationer, så att de vänjer sig tidigt. De fungerar bra med respektfulla barn, men kommer inte tolerera att retas med eller bli dragna i svansen. De kan lära sig att bo med katter, men bara om de växer upp tillsammans eftersom de instinktivt kommer jaga allt som är litet. Xolos kan vara bitska mot främmande hundar både inom- och utomhus, så se till att de vänjer sig vid andra hundar tidigt, t.ex. på valpkurser.

Xolos är bra vakthundar som sällan skäller, så när de gör det vet du att någonting är fel. De kallades 'dokorshundar' eftersom värmen de gav ifrån sig kunde trösta sjuka människor eller hjälpa folk med artrit.

Träning kräver tid och tålamod, men de kan lära sig och gör det relativt snabbt - om de är på humör. Positiv förstärkning och ätbara belöningar fungerar bra, och när de väl lärt sig något kommer de inte glömma. De är känsliga men smarta och reagerar inte så bra på hårda ord. Håll träningen kort, konsekvent och rolig så kommer du få en välfungerande hund som vet när de tänjer på gränserna - en sträng blick från dig är vanligtvis tillräckligt för att de ska förstå att ge gjort fel.

De behöver ganska mycket motion och en chans att bli av med all nervositet genom en löptur eller lekar. De tenderar att jaga små djur, så det är bäst att inte släppa dem fria på ett osäkrat område även om du tror att de kommer komma tillbaka när du ropar; deras jaktinstinkt är starkare än viljan att komma tillbaka! De kan dessutom hoppa över ett 180cm högt staket. Att ge dem gott om leksaker brukar hjälpa för att hålla dem borta från bus. De är fysiskt fullvuxna vid 12 månader, men mognar inte mentalt förrän kring 2 års ålder.

En hårlös hund borde teoretiskt betyda att man inte behöver oroa sig, men det stämmer inte. De tycker om att hålla sig själv rena, nästan som en katt, men måste badas då och då med ett snällt schampo, och de måste smörjas in med solkräm när solen skiner.

Temperament


Mexikanska nakenhundar är kärleksfulla och sällskapliga hundar. De blir väldigt fästa vid sina ägare och kommer vilja få all fysisk kontakt de kan få. De är rörliga och alerta och måste få både leka och promenera varje dag för att bli glada inomhus. De är bra vakthundar men kan bli varsamma runt gäster och andra hundar. Tidig träning och socialisering är viktigt för att uppnå en välfungerande hund.

Hälsoproblem


Det finns inga kända ärftliga problem med rasen, men nakenhundar kan ibland fattas några tänder. Xolos med päls har alla tänder eftersom tandgenen är kopplad till håret på kroppen. De kommer behöva en jacka eller varm tröja under vintermånaderna för att hålla sig varma.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 15 år
 • Vikt: 4 - 20 kg
 • Höjd: 23 - 71 (Liten - Stor)
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lågt
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Sällskapshund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Mexikansk nakenhund

Senaste recensionen för Mexikansk nakenhund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.