Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kangal Hundar

Turkisk-kangal-vit bakgrund Turkisk-kangal-fältet Turkisk-kangal-valp

Breed Rating (3 Reviews)

Utseende
Vänlighet
Tålighet
Garden

Historia


Den turkiska kangalen är en storhundras från Kangal-distriktet i Turkiet. Den användes för att vakta får och annan boskap och skyddade dem från vargar och andra rovdjur. De lämnades dock sällan ensamma för att ta hand om fåren, utan arbetade tillsammans med herden för att avskräcka och varna för attacker. Avel av kangal är strikt kontrollerade i Turkiet, och rasens isolering har gjort att den fortfarande är helt renrasig.

Beteende


Kangalen är hängiven sin familj, men kan bli lite för beskyddande. De är bra med barn och vänner till familjen, men kan vara misstänksamma mot främlingar. Det går tillbaka till deras instinkt att vakta, och det är därför viktigt att från en tidig ålder vänja dem vid nya människor, platser och situationer. De kommer vilja skydda dig, och kommer ofta stå stilla och stirra om de tror att du är under hot. De försöker skrämma andra med sin storlek när de inte känner sig trygga och kommer bara attackera om de tror att det är absolut nödvändigt. De är sällan aggressiva mot människor om de socialiseras, och förstår snabbt sin roll i familjen.

Träning måste börja tidigt, och du måste hela tiden ha kontroll. De behöver en bestämd ledare eftersom de kommer hitta alla sorters svagheter direkt. De tycker att trick är meningslösa, så försök att vara smart när ni tränar och få dem att tro att de gör saker för sin egen skull. Valpkurser, och senare kurser för vuxna hundar, hjälper till att kontrollera denna stora ras. Kangaler är kärleksfulla och tycker om att vara med dig, men förstår inte alltid vad det är du vill ha från dem. Det är viktigt att lära dem att gå fint vid din sida, och positiv förstärkning, kärlek och ätbara belöningar brukar fungera bra. De känsliga för ombytliga situationer, men brukar anpassa sig väl.

Kangaler behöver ganska mycket motion, men inte lika mycket som man kanske kan tro. En lång promenad om dagen med möjlighet att springa runt och utforska håller dem glada och både fysiskt och psykiskt stimulerade. De kan bli bra löpningspartners, men måste springa bredvid ägaren och inte framför. De kan vara ganska skrämmande, och deras storlek brukar vara tillräckligt för att hindra ovälkomna gäster från att närma sig huset. De klarar sig inte bra i ett litet hus och behöver en stor trädgård med ett säkert stängsel för att motverka rymningsförsök. De kommer ofta försöka gräva ett stort hål i gräsmattan för att hitta en sval plats att sova på. Om de får tillräckligt med motion kommer de vara lugna inomhus, men har alltid ett öra öppet för möjliga inkräktare.

De mognar långsamt och anses inte fullvuxna förrän vid 3 års ålder. De tycker om att tugga och bör ges massvis med ben för att se till att de inte tuggar sönder ert hem.

Kangaler fäller massvis med päls två gånger om året, och måste då borstas ofta för att få bort alla döda hårstrån. När de inte fäller behöver de dock i stort sett ingen pälsvård.

Det finns inga kända hälsoproblem associerade med rasen.

Temperament


Kangaler är beskyddande och tuffa hundar. De avlades för att skydda fåren från vargar, och de är fortfarande fantastiska vakthundar. Kangalen skapar ett starkt band till sin familj (andra husdjur inkluderat), men kommer alltid vara misstänksamma mot främlingar på sitt eget revir. Det är speciellt viktigt med denna ras att du via träning låter hunden veta att det är du som är flockens ledare.

Hälsoproblem


Kangaler kan ibland drabbas av höft- och armbågsdysplasi.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 15 år
 • Vikt: 41 - 63 kg
 • Höjd: 71 - 84 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Kangal

Vuxen
Valpar

Senaste recensionen för Kangal (3 av 3)


4 stjärnor:

0

2 stjärnor:

0

1 stjärna:

0

- Redstaryena,

En kangal innehar stor intigritet. Du som ägare bör vara trygg i dig själv, klara tydliga regler (speciellt i hushåll med flera djur/hundar), finns annars risk för att de tar på sig den rollen. Du ska vara en rättvis, lugn och omtänksam ledare. En kangal sover alltid med ett öga öppet. Graciös, lugn och försiktig runt barn, äldre människor. Träning som involverar trix a, apportering o liknande, är överflödig i dess ögon. Socialisera tidigt. Sätt aldrig din Kangal i ett läge tillsammans med ouppfostrade (speciellt ung/vuxna hundar) De accepterar inte att de försegår någon form av aggressivitet och därför får du som ägare se till att inte sätta din Kangal i en sådana situationer. Skarp, lojal, självständig. Smart. Kan hoppa, klättra och gräva sig ut från inhängnader. En kangal förstår och vet ofta mycket väl vad du vill, men om den sen har någon större lust att lyssna,, är en annan sak. Underbara hundar


Iooooloooo - Amk,

Oooooo


Gillar du katter? - Henrik,

Tycker du om katter så kommer du att kunna kommunicera med din kangal. Vill du ha en lydig slav, välj något annat. Charmig, egensinnig, smart....förslagen och förhandlar om allt. Följsam, fast på katt snarare än hundvis. Tar MASSOR med plats.