Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kuvasz Hundar

En Snow vit vuxen kuvasz som sitter mycket stolt och väntar på ett kommando. Kuvasz-happy Kuvasz-familjen Två unga kuvaszungar som väntar på lite välförtjänt uppmärksamhet från sin ägare. Kuvasz-valp Kuvasz-lyftning

Breed Rating (3 Reviews)

Utseende
Vänlighet
Tålighet
Garden

Historia


Kuvasz är en jättegammal hundras som tros härstamma från Ungern, men mer troligtvis från mycket större hundar i Tibet. Rasen ägdes till att börja med bara av kungligheter och skyddade ägor och arbetade som jakthundar eftersom de kunde ta ner både vargar och björnar. Den blev senare mer tillgänglig för 'vanligt folk' som upptäckt rasens förmåga att vakta boskap. Den snövita pälsen gör att den är lätt att särskilja från vargar, vilket vid den tiden var det största hotet för bönder.

Beteende


Kuvasz är en stor och kraftfull hund. De fungerar bra i familjer och tycker om att vara kring människor, till en viss punkt. De kan vara ganska avståndstagande och vandra iväg för att få lugn och ro när de fått tillräckligt med uppmärksamhet. Äldre hundar respekterar barn, men valpar har inte kontroll över sin egen stryka, så föräldrar måste vara på sin vakt. De är inte aggressiva, bara starka, så lek måste övervakas (precis som med alla barn och hundar). De tolererar främlingar i hemmet, men kan vara misstänksamma mot dem. De kommer vilja skydda dig, och vissa kan bli allt för possessiva. De har avlats för att tänka självständigt eftersom de användes för arbete. Den moderna kuvaszen har fortfarande samma sinne som den gamla rasen och behöver en funktion. Det räcker inte med en kort promenad om dagen, de behöver någonting att göra. Kuvaszer är otroligt uthålliga och kan springa kilometer efter kilometer, så de är bra löpningspartners - du kommer med all säkerhet blir trött innan de blir.

Träning måste vara försiktig och bestämd, de är självständiga hundar som inte tycker om hårda ord, så blanda in lek och godsaker när du tränar en kuvasz. Rasen rekommenderas inte för en nybörjare eftersom de är svåra att träna, men är å andra sidan otroligt lojala och kärleksfulla. Eftersom de är så stora är det viktigt att tidigt vänja dem vid andra, så att du kan ha kontroll. Valp- och lydnadskurser kommer hjälpa dem komma överens med hundar och andra människor. De föddes upp för att jaga rovdjur och utan tillräcklig social förmåga kan andra hundar falla under denna kategori.

De tycker inte om att lämnas ensamma för länge, och kan skälla ganska mycket. Lydnadsträning kan hjälpa även med detta; om du respekterar din hund kommer hen respektera dig, och kommer göra som du säger. En vältränad kuvasz är ett underbart husdjur som kommer vilja krypa upp och gosa med dig för att se till att du känner dig säker. De skapar nära band med sin ägare eller sin familj och kommer 'gå emellan' om ni bråkar.

De fäller mycket päls, framför allt två gånger om året. Om de borstas 3-4 gånger i veckan kommer du slippa hår över hela huset och att dammsugaren täpps till mer hår.

Precis som många andra större raser drabbas kuvaszs ofta av höftdysplasi och magomvridning.

Temperament


Kuvaszs är lojala och dominanta hundar. Precis som många andra vallhundar är de avlade för att skydda det de har ansvar över. För de flesta hundar är detta familjen, och andra djur i familjen. Det är en vaksam hund som kommer vara ganska högljudd.

De kan vara något opålitliga med främlingar och kommer troligtvis se andra främmande djur som ett hot som måste bort.

Hälsoproblem


Kuvasz drabbas av höft- och armbågsdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), entropion (inåtvänt ögonlock som kan irritera ögat), grå starr och allergier.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 12 år
 • Vikt: 32 - 52 kg
 • Höjd: 66 - 76 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Kuvasz

Senaste recensionen för Kuvasz (3 av 3)


4 stjärnor:

0

3 stjärnor:

0

2 stjärnor:

0

1 stjärna:

0

Sippan - Anita,

Härlig enmanshund. Vaktar Ingen badhund blir tung i vatten svårt att torka pälsen . Kolla föräldrar noga innan köpet.


Lär känna denna ras - Jesper,

Kuvasz är ingen vallhund utan en herdehund som vaktar sin flock. När du är en del av flocken blir den din bästa vän, men håll avstånd om du är främmande och inkräcktar på kuvaszens territorie.


Lätt att ha i trädgård, med invändningen att den vaktar och måste läras när. - Susann,

Kuvasz är inte bara en vallhund utan främst vakthund och ska behandlas med mjuka metoder i uppfostran. Inget för ovan hundägare. Behöver stor tillhörighet till sin flock.