Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Finsk lapphund Hundar

En finsk lapphund med en fantastisk tjock svartvit päls En brun och vit finsk lapphund sitter tålmodigt och väntar på ett kommando En frisk vuxen finsk lapphund med vackra höga spetsiga öron En mogen finsk lapphund med en underbar tjock päls En vacker finsk lapphund med en tjock mjuk päls som sitter i Snow En vacker finsk lapphund med en tjock mjuk vit päls En närbild av en finsk lapphunds vackra korta näsa och mjuka päls En närbild av en finsk lapphunds underbara spetsiga öron

Historia


Den finska lapphunden härstammar från Finland och användes av samer för att föra renar framåt under vintern. De skällde och vallade renarna över vatten och land, likt en fårhund vallar får. Rasens exakta ursprung är okänt, men lapphundar har funnits i tusentals år och passar bra för att arbeta under de hårda omständigheterna. Efter andra världskriget minskade antalet hundar kraftigt, men finska kennlar arbetade hårt för att få tillbaka rasen. Rasen är inte så välkänd utanför Norden, men här är rasen ett populärt husdjur och används fortfarande för arbete med renar.

Beteende


Finska lapphundar är modiga, intelligenta och lojala hundar. De är fantastiska familjehundar som känner speciell samhörighet med barn, äldre och människor med funktionsvariationer, vilket gör dem till perfekta terapihundar; ett arbete de utför med stolthet. De kommer oftast väl överens med andra hundar och katter, speciellt om de vuxit upp tillsammans. De är alerta och kommer skälla när någon närmar sig huset. De tenderar faktiskt att skälla på allting som är okänt för dem, så det är viktigt att vänja dem vid nya platser, människor och situationer från en tidig ålder för att ge dem en bra start i livet. De är vanligtvis vänliga mot främlingar så länge de får uppmärksamhet!

Med sina snabba hjärnor och intelligens tycker finska lapphundar om att hålla sig aktiva, och kommer ibland försöka valla andra hundar och barn. Träning måste hållas bestämd och konsekvent eftersom de kan vara väldigt envisa. När de lär sig någonting glömmer de aldrig, och lydnad brukar vanligtvis inte vara några problem. De är dock nyfikna och kan ibland vandra iväg på jakt efter någonting de känt lukten av. Precis som med de flesta raser är det viktigt att göra träningen intressant så att hunden har roligt och lär sig lättare. De tenderar att dra i kopplet, så se till att tidigt vänja dem av vid det. De kommer vilja vara dig till lags och gör bra ifrån sig i t.ex. agility- och lydnadsträningar.

Lapphundar kräver ganska mycket motion och är perfekta löpkompisar. De kommer kunna gå milslånga promenader utan att tröttas ut, så se till att ta med dem om du ska ut på äventyr. Vad du än gör kommer de följa efter, och de njuter av att vara utomhus med dig. De är livliga och tuffa när ni är ute på promenad, men oftast okej med andra hundar. Om de får tillräckligt med motion kommer de sen vara lugna inomhus.

Deras tjocka ytterpäls blir sällan tovig och måste bara borstas ibland. Den tjocka underullen håller dem varma och torra.

Finska lapphundar drabbas sällan av sjukdomar, men ögonproblem som progressiv retinal atrofi och grå starr kan ibland ses.

Temperament


Finska lapphundar är aktiva och alerta. De är bra vakthundar som snabbt kommer berätta för dig om någon närmar sig huset, men kommer sedan glatt välkomna gäster. De är sociala och lekfulla hundar som fungerar bäst om de socialiseras från en tidig ålder. Se till att de får leka och komma ut på en promenad om dagen så kommer de vara dig evigt tacksamma. Börja träna dem tidigt eftersom finska lapphundar kan vara ganska självständiga och kan bli väldigt envisa om du väntar för länge.

Hälsoproblem


Finska lapphundar kan drabbas av progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), grå starr och höftdysplasi.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 15 - 24 kg
 • Höjd: 41 - 51 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel - Underull
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Höga
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Finsk lapphund

En ung flicka satt i ett kök med en svart fluffig hund som lekte med en boll.

Senaste recensionen för Finsk lapphund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.