Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Shetland sheepdog Hundar

Shetland-sheepdog-white-background Shetland-sheepdog-standing-white-background Shetland-sheepdog-friends-in-field Shetland-sheepdog-running Shetland-sheepdog-puppy Shetland-sheepdog-agility Shetland-sheepdog-lying-down

Historia


Shetland sheepdog, som oftare kallas sheltie, härstammar från Skottland och uppkom någon gång under 1800-talet. Den skapades troligtvis från skotska vallhundar som parades med collies för att skapa en liten hund som kunde valla får. Avsaknaden av vegetation i området ledde till mindre boskap, vilket gjorde att många föredrog en mindre hund. På grund av rasens isolering och avsaknad av beblandning blev rasen snabbt en egen. Besökande flottor tog med rasen till England, där den också snabbt blev populär som husdjur. Det är nu en av de allra mest populära raserna i Amerika, kanske på grund av att den ser ut som en liten 'Lassie'.

Beteende


Sheltien är en otroligt lojal och kärleksfull ras som tycker om att vara nära sin ägare. De är fantastiska familjehundar och älskar barn. På grund av sin vallningsinstinkt kan de dock ibland ses nypa barn för att få dem dit de vill. De måste vara runt människor och avskyr att lämnas ensamma under längre perioder. De kommer följa dig från rum till rum, och är allmänt nyfikna på världen runt omkring. De tycker om att skälla och måste lära sig 'tyst'-kommandot tidigt.

De kan vara misstänksamma mot främlingar till att börja med, men accepterar i stort sett alla så fort de kommit in. Deras behov av att varna dig att någon är vid dörren, att det är fåglar i trädgården eller ett flygplan i luften kan ibland vara lite jobbigt, men det är bara sådana de är. Shelties stänger inte av, även när de sover tungt har en ett öra öppet.

Shelties är väldigt smarta och tycker om att hålla sig psykiskt aktiva. Träning brukar gå lätt eftersom de har ett behov både av att lära sig och att vara sin ägare till lags, vilket gör saken lättare. De gör bra ifrån sig på agility, lydnadsträning, flyball och vallningstävlingar - de älskar utmaningar och beröm. De är en försiktig ras som kan vara ganska känslig för hårda ord, så träning bör hållas snäll, konsekvent och belöningsbaserad.

En uttråkad sheltie kan bli destruktiv och skälla, vilket kan irritera grannar. De känner av hur du mår och är väldigt empatiska, vilket gör dem till bra terapihundar, och husdjur. Shelties är aktiva hundar, men behöver inte timslånga promenader. En längre promenad om dagen brukar räcka. De är väldigt bra på att komma tillbaka när du ropar, och kommer väl överens med andra hundar om de vant sig från en tidig ålder. De tycker om att apportera och att springa efter frisbees.

Deras långa päls måste borstas varje eller varannan dag för att hållas din. De fäller dessutom ganska mycket. Dermatomyotis är den enda riktiga saken att oroa sig över; en sjukdom som orsakar hud- och muskelinflammation - kontrollera med uppfödaren om det finns problem.

Temperament


Shetland sheepdogs är känsliga och umgängestörstiga hundar. De är otroligt intelligenta och älskar att stimuleras mentalt, och gör väldigt bra ifrån sig på lydnadstävlingar om de fått rätt träning De kommer inte svara så väl på tuffa ord, utan kan dra sig undan, så försök att alltid uppmuntra dem med godisbitar och beröm. De är sociala med andra hundar och kommer oftast bra överens med katter, men kommer troligtvis inte visa så stort intresse för främlingar.

Hälsoproblem


Shetland sheepdogs kan drabbas av collie eye anomoly (medfödd sjukdom som kan leda till blindhet), grå starr, progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), andra ögonproblem, koaguleringssjukdomar, Legg-Calvé-Perthes sjukdom, patellaluxation (knäledsurvridning), höft- och armbågsdysplasi, cancer och hudproblem.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 13 år
 • Vikt: 7 - 9,1 kg
 • Höjd: 33 - 41
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Shetland sheepdog

En hund bredvid en tennisboll
En vit, svart och brun shetland sheepdog satt på en stenväg

Senaste recensionen för Shetland sheepdog


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.