Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Basenji Hundar

En vacker ung brun och vit basenji som ligger ner En vacker ung brun och vit basenji som sitter stolt. En svart, vit och brun basenji-valp som visar upp sina typiskt stora öron. En familj med tre underbara basenjis En härlig svart vit och brun basenji En basenji på ett västafrikanskt frimärke 1 En basenji på ett västafrikanskt frimärke 2 En vacker basenji, som visar upp sin fantastiska röda och vita päls En vacker, manlig basenji som visar upp sin slanka kropp En härlig liten basenji med en vacker lockig svans och spetsiga öron En underbar basenjihona som visar sin kraftfulla fysik En ung, svart basenji med vackra spetsiga öron En ung, brun basenji som ligger snyggt på klipporna

Historia


Basenjin hästammar från Kongobäckenet i Afrika och levde tillsammans med jägare, där de användes för att valla byten. 1930 importerades ett par hundar till England och blev början på ett avelsprogram, och under 1950-talet blev rasen ett populärt husdjur. Rasen är ovanlig eftersom honorna bara löper en gång om året, och den är känd som en hund som inte kan skälla; den yoddlar och ylar snarare än skäller.

Beteende


Basenjin är en alert och nyfiken hund som kan vara misstänksam mot främlingar. Hunden kommer troligtvis knyta an till en ägare, men fungerar bra som familjehund. De älskar uppmärksamhet och är väldigt lekfulla, men basenjin kan nafsa mot mindre barn om den känner sig hotad. Deras starka jaktinstinkt måste hållas under kontroll eftersom de kommer kunna smita från de flesta trädgårdar och är kända för sin förmåga att klättra. Om de vill ta sig ut kommer de lyckas, och de är snabba löpare.

De är otroligt dåliga på att komma tillbaka när du ropar, och sägs vara en av de svåraste raserna att träna. Det krävs en tålmodig och grundlig tränare för att få denna hund att göra som du vill. De är intelligenta men otroligt envisa, så bered dig på att träning kommer ta lång tid. Basenjis klassas som vinthund med terriermanér och du kommer snabbt märka vilken otroligt självständig hund det är. Det är bäst att ge rasen ett jobb, så att de hålls psykiskt aktiva och inte blir destruktiva. När det kommer till träning svarar de bäst på belöning, och kommer troligtvis morra om du skriker på dem.

Basenjis tycker inte om att lämnas ensamma, och kommer tömma soptunnor eller springa runt i huset med en toalettpappersrulle för att hålla sig underhållna. De tycker om att vara med dig hela tiden och är väldigt kärleksfulla och hängivna hundar. De kommer ofta stå på bakbenen i en surikat-liknande ställning så att de kan komma högre upp och se vad som händer. De är lustiga och smarta, och kommer vira dig kring sitt lillfinger.

Basenjis tycker inte om att bli blöta, så de hatar att vara ute i kyla och regn. De är noga med pälsvård och rengör alltid sig själva. Pälsen är kort och kräver bara borstning då och då.

De kan drabbas av falconisyndrom, då njurarna inte kan ta upp näringsämnen, men behandling finns att få om det upptäcks tidigt.

Temperament


Basenjis är intelligenta och nyfikna hundar. De är ofta reserverade kring främlingar, men skapar ett starkt band till sin familj, och är väldigt kärleksfulla mot de människor de lärt känna. De är väldigt lekfulla, och det kan vara svårt att ha dem tillsammans med katter och andra hundar om de inte träffats från en väldigt tidig ålder.

De tycker inte om att gå ut i regn eller snö, men kräver ganska mycket daglig motion.

Hälsoproblem


Basenjihundar kan drabbas av fanconisyndrom (en sorts njursjukdom), progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet) och inflammatorisk tarmsjukdom.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 16 år
 • Vikt: 9 - 11 kg
 • Höjd: 41 - 43 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Hound
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Basenji

Senaste recensionen för Basenji


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.