Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Nederlandse kooikerhondje Hundar

En frisk vuxen kooikerhondje som sitter tålmodigt och väntar på ett kommando. En kooikerhondje som sitter mycket prydligt och väntar på sin nästa order. En närbild av en kooikerhondjes vackra långa näsa och mjuka vita päls En närbild av en kooikerhondjes otroligt mjuka bruna och vita päls En närbild av en kooikerhondjes otroligt stränga ansikte. En närbild av en kooikerhondjes underbart långa och lurviga öron En frisk vuxen kooikerhondje som får lite motion i Snow

Historia


Nederlandse kooikerhondje, eller kooiker, härstammar från Holland, där den användes för att föra ankor mot jägarna och in i deras fällor. När de inte var ute med ankjägarna användes de på gårdarna för att döda råttor. Rasen har funnits sedan 1500-talet, men dess exakta ursprung är okänt. Precis som för många andra raser slog andra världskriget hårt mot kooikerna, och rasen försvann nästan helt. De är fortfarande relativt ovanliga, men blir mer och mer vanliga utanför Holland. De klassas som en spaniel.

Beteende


Kooikers är kärleksfulla hundar, och deras lugna personligheter gör dem till perfekta familjehundar. De är fantastiska med respektfulla barn, men passar mindre bra för spädbarn och yngre barn som inte förstår hur man ska handskas med en hund. Om de växer upp med katter och andra husdjur brukar det gå bra, men de kan vara blyga mot främlingar och behöver mycket socialisering som valpar. Se till att vänja dem vid olika människor, hundar, platser och situationer för att motverka framtida problem. Det gäller för de flesta hundar, men speciellt med kooikerhunjer. De anpassar sig bra till förändringar och passar för de flesta som vill ha en aktiv och vänlig hund.

Kooikers har starka personligheter men kan vara väldigt känsliga. De är intelligenta och tycker om att lära sig, men kräver konsekvent träning för att få ut så mycket som möjligt från dem. De svara bra på beröm, ätbara belöningar och klickträning. Hårda ord kommer inte fungera med denna ras. De är aktiva, både fysiskt och psykiskt, och måste få bli av med all sin uppdämda energi. Spårträning, agility, lydnadsövningar och allmän lek hjälper till att hålla dem lugna inomhus. De älskar att vara i vatten och mår som bäst när de får vara med dig.

Nederlandse kooikerhondjer avlades för att arbeta, och behöver därför en aktiv livsstil. De behöver en lång promenad om dagen, och massvis med mental stimulans. De är fantastiska vandrings- eller löpningspartners, men kommer inte alltid tillbaka som de ska. Deras jaktinstinkt kan ta över när som helst, och då kommer de försvinna, så det är bäst att ha dem i koppel eller motionera på en säker plats. När de fått springa av sig är de vanligtvis lugna och nöjda inomhus.

Kooikers kan vara väldigt glupska och giriga, så det är viktigt att hålla koll på deras vikt, så att de inte blir överviktiga. Koaguleringssjukdomar kan ses hos rasen. På grund av att det finns ganska få individer kan vissa medfödda problem uppstå, men de minskar för varje år, tack vare skickliga uppfödare.

Det kan ta två år innan pälsen växer klart, så se bara till att borsta dem regelbundet och klippa när det behöva.

Temperament


Kooikerhondjes är lätthanterliga och pålitliga hundar som kan anpassa sig efter många olika platser eller situationer. De är viktigt att träningen hålls positiv, och att man börjar tidigt. Detta i kombination med tidig socialisering hjälper dig få en vänlig och lydig hund. Kooikerhondjes behöver massvis med motion och tycker om agility eller motion i vatten.

Hälsoproblem


Kooikerhondjes kan drabbas av patellaluxation (knäledsurvridning), grå starr, epilepsi och koaguleringssjukdomar.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 9 - 11 kg
 • Höjd: 35,5 - 43 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Sällskapshund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Nederlandse kooikerhondje

Två bruna och vita hundar som springer i havet

Senaste recensionen för Nederlandse kooikerhondje


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.