Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Bergamasco Hundar

En bergamasco som visar upp sin vackra päls En fantastiskt vacker bergamasco En hårig bergamasco med håret knutet i en trasa En bergamasco som visar upp sin välvårdade päls. En närbild av en bergamascos underbara långa svarta päls med snören. En frisk vuxen bergamasco har en distinkt, snörig päls. En vuxen bergamasco som står högt och visar upp sin friska och starka kropp

Historia


Bergamascon har funnits i tusentals år och tros komma från Asien, och togs västerut av nomadiska herdar. Rasens vallningsförmåga är i stort sett ojämförbar, och involverar sällan mänsklig interaktion. Herden släpper hunden fri, och hen kommer få in fåren utan hjälp. De användes också för att valla kor, och är fortfarande i bruk i Schweiz och Italien idag.

Beteende


Bergamascon är en intelligent, lojal och uppmärksam ras som tycker om att var nära sina ägare. De skapar starka band till sin familj och tycker inte om att vara ifrån dem. De är fantastiska med barn i alla åldrar och kommer snabbt lära sig hur de ska leka med dem utan att skada dem. De dras instinktivt till små barn och ser det som sitt jobb att skydda dem. De flesta bergamascons är okej med alla andra hundar så länge de inte känner sig hotade, och många bor utan problem med katter, men det är bäst om de vuxit upp tillsammans. De kan vara misstänksamma mot främlingar till att börja med, men är sällan aggressiva. De kommer dock sitta och undersöka situationen tills de känner sig säkra på att dessa gäster inte utgör ett hot mot familjen. Bergamascos är fantastiska vakthundar, de kommer alltid ha ett öga öppet och ha koll på vad som händer runt omkring dem - även när de sover!

Träning måste hållas rättvis och konsekvent. De är väldigt intelligenta hundar som avlats för att tänka självständigt, så de lär sig snabbt och har bra minne. De kan vara ganska envisa ibland, men träning brukar gå ganska lätt och fort. De tycker om att vara nära dig och är väldigt kärleksfulla; bergamarcos älskar beröm. De har ofta använts som terapihundar på grund av sin lugna natur, och många gör bra ifrån sig på agility-, vallnings- och lydnadstävlingar.

Precis som många andra fårhundar behöver de gott om motion, en lång promenad med möjlighet att få springa är grundläggande för att hålla dem fysiskt stimulerade. De kommer alltid när du ropar och utgör oftast inget hot mot andra hundar om de är vana vid att umgås. På grund av sin långa, tjocka päls tycker de inte om värme och kommer alltid försöka leta efter den svalaste platsen att sova på under sommartid.

Pälsen är ganska speciell. Den skiljer sig från de flesta andra hundar och börjar som en mjuk och fluffig valppäls, men blandas sen upp med hårdare, nästan getliknande hårstrån när hunden blir 1 år. Mellan 2-3 års ålder samlad håren ihop för att skapa trådar, som sedan växer under hela livet. Resultatet är en tungt trådad päls som värmer och skyddar dem från regn och rusk. Pälsen kräver förvånansvärt lite uppmärksamhet eftersom den är "självrengörande" och sällan fäller. Vissa ägare väljer dock att klippa pälsen kort, men det tar bort lite av rasens charm. En kompromiss kan vara att hålla trådarna 12-15cm långa istället för att låta dem växa tills de rör marken.

Bergamascos drabbas sällan av några hälsoproblem.

Temperament


Bergamascos har starka och modiga temperament. De är otroligt vaksamma över sitt revir, och även om de inte blir aggressiva kommer de tala om för dig om de tycker att någonting inte verkar stå rätt till. Bergamascos är fantastiska med barn och kommer skapa starka band till alla i familjen, och vara glada över att träffa andra. Tidig socialisering hjälper för att hålla dem lugna kring andra hundar. Bergamascos kommer troligtvis inte börja ett bråk, men de kommer heller inte backa från en utmaning. Det är viktigt att ägare visar sin auktoritet under träning så att bergamascon inte ser sig själv som familjens ledare.

Hälsoproblem


Bergamascos kan drabbas av höftdysplasi, magomvridning och ögonproblem.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 13 - 15 år
 • Vikt: 32 - 38 kg
 • Höjd: 53 - 62 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång - Hypoallergen
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Bergamasco

Senaste recensionen för Bergamasco


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.