Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Berger des pyrénées Hundar

En rävig pyreneisk fårhund som är ivrig att arbeta En stolt liten pyreneisk fårhund redo för ett kommando Pyreneisk fårhund-sittande

Historia


Berger des pyrénées härstammar från bergskedjan Pyrenéerna i södra Frankrike och norra Spanien. Den avlades som vallhund, och har anor tillbaka på medeltiden. De varnade pyrenéerhundarna, som var vakthundar, för alla faror. Efter första världskriget, då den användes som kurir, utkiks- och räddningshund, blev rasen väldigt populär, men är fortfarande ganska okänd utanför Frankrike.

Beteende


Berger des pyrénées är en livlig, lydig och trofast ras som älskar att vara med sin familj. De kan drabbas av separationsångest och måste tidigt lära sig att det är okej att lämnas ensamma under korta perioder. De är bra med respektfulla barn, men kan ibland försöka valla dem. Vallningsinstinkten är väldigt stark, och det är därför viktigt att börja med lydnadsträning från en väldigt tidig ålder. De är smarta, vissa menar att de är för smarta, och behöver konstant mental stimulans. De kommer oftast bra överens med andra hundar och husdjur, om de vuxit upp tillsammans.

Berger des pyrénées är avlade för att göra dig medveten om faror, och de är kända för att skälla mycket. 'Tyst'-kommandon måste vara det första de lär sig, annars kommer skallen göra dig galen. De är generellt misstänksamma mot främlingar tills de lär känna dem, så tidig socialisering är superviktigt.

På grund av sin intelligens är de lätta att träna, men rasen kräver konstant mental stimulans för att hålla sig glada. Aktiviteter som flyball, agility och lydnadsträning kommer hjälpa, men de behöver någonting att göra. Träning kräver tålamod och tid, men när de tränats är de fantastiska hundar som älskar att vara dig till lags. De tenderar att hålla fast vid en specifik person, vanligtvis den främsta tränaren, så alla i familjen bör involveras i träningen för att få en välbalanserad hund. Arbetshundar kräver ofta en roll, men det är ännu mer tydligt hos berger des pyrénées. De blir snabbt uttråkade, och kan då bli väldigt destruktiva.

Berger des pyrénées har en outtröttlig kärlek för att röra på sig, det kommer bli svårt att trötta ut dem. En långpromenad eller löptur om dagen brukar hjälpa, plus lek och träning. De måste tidigt lära sig att komma tillbaka när du ropar, eftersom de ibland vandrar iväg på jakt efter någonting roligt. Lekar som frisbee är bra, och förstärker behovet av att komma tillbaka till dig. Genom att ge dem massvis med motion tröttar du ut dem, och trötta hundar sover istället för att hitta på bus.

Pälsen måste tas om hand om ett par gånger i veckan, och du kommer borsta bort massvis med döda hårstrån. De tenderar att inte fälla allt för mycket, så med regelbunden borstning kan pälsen hållas fin. Strävhåriga berger des pyrénées päls kan ibland trådas, så det är viktigt att hålla den fri från tovor. Pälsen mellan tårna måste hållas kort.

Eftersom rasen hållits ganska avskild är berger des pyrénées friska hundar som sällan drabbas av sjukdomar. De lever länge, men håll ett öga öppet för höftdysplasi och dålig hörsel, vissa valpar föds döva.

Temperament


Berger des pyrénées är energiska och alerta hundar. De är aktiva och intelligenta och behöver massvis med psykisk och fysisk träning om du förväntar dig att de ska vara lugna och stilla inomhus. De är bra vakthundar som snabbt kommer berätta för dig om någon närmar sig huset, men det är viktigt att träning börjar tidigt så att de lär sig när de inte får skälla.

Hälsoproblem


Berger des pyrénées kan drabbas av höft- och armbågsdysplasi, samt öron- och ögonproblem.

Information om rasen


 • Status: Ovanlig
 • Livslängd: 15 - 17 år
 • Vikt: 7 - 15 kg
 • Höjd: 38 - 48 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel - Underull
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Höga
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Berger des pyrénées

Senaste recensionen för Berger des pyrénées


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.