Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Västgötaspets Hundar

Swedish-vallhund-white-background En svensk vallhunds otroligt korta ben och tjocka, mjuka päls En vacker vuxen svensk vallhund som sitter i löven och väntar på uppmärksamhet. En vacker vuxen spansk vattenhund som ligger ner i gräset Swedish-vallhund-agility Svensk-vallhund-running Svensk-vallhund-stranden Swedish-vallhund-friends

Historia


Västgötaspetsen härstammar från 700-/800-talet, då den användes av vikingar för att valla boskap och för att vakta. Rasen tros ha framkommit genom avel av corgis och lancashire heeler och är besläktad med spetsfamiljen, men är ganska okänd utanför Skandinavien.

Beteende


Västgötaspetsen är en orädd kompanjon som är som gladast omkring sin familj. De kommer bra överens med barn, men kan ibland 'valla' dem genom att putta för att få dem att flytta på sig. De tycker om att vara nära människor och vill helst att alla är i samma rum, en instinkt från deras tid som vallhund. De är bra vakthundar och kommer skälla när någon närmar sig huset, men är vanligtvis vänliga mot främlingar som kommer som gäster och kan bo med andra husdjur om de tidigt vant sig vid varandra. De beskrivs ofta som stora hundar i ett litet paket och kan vara både högljudda och beskyddande om de måste.

Västgötaspetsar älskar att leka och har massvis med energi. De tycker om att vara löjliga och få uppmärksamhet, men det är när de får arbeta som de verkligen kommer till sin rätt. De är roliga att titta på, och är väldigt bra på det mesta de tar sig för. Träning måste börja tidigt, och det är bäst att satsa på en bestämd, men lekfull och vänlig, sorts träning. De är intelligenta och vill lära sig, vilket underlättar för ägare, men de tröttnar ganska fort, så korta träningsstunder är bäst.

De kräver mycket motion och kommer glatt springa vid din sida på en löprunda eller lång promenad. Så länge de får vara med dig är de glada, och trivs därför inte så bra med att lämnas ensamma under längre stunder. Västgötaspetsar är bra terapihundar och älskar uppmärksamhet. Vissa individer skäller ganska mycket, så det är viktigt att tidigt lära dem 'tyst'-kommandot för att motverka problem.

Västgötaspetsar drabbas sällan av hälsoproblem, men kan ibland utvecka retinopati. Deras långa ryggar kan också leda till problem. De har en tjock dubbelull som måste borstas en gång i veckan för att få bort döda hårstrån.

Temperament


Västgötaspetsar är vaksamma och alerta hundar. De är rörliga och kan komma upp i förvånansvärt höga hastigheter för att ha så korta ben. De är arbetarhundar som njuter av alla sorters utmaningar, innan de kan komma hem och lägga sig i sin varma säng. De är, på grund av sin sällskaplighet och vänlighet, bra vakthundar, men är vanligtvis vänliga och artiga mot alla de träffar.

Hälsoproblem


Västgötaspetsar kan drabbas av höft- och armbågsdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), hjärtsjukdomar, allergier och lättare ögonproblem.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 9 - 14 kg
 • Höjd: 28 - 30 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Västgötaspets

Senaste recensionen för Västgötaspets


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.