Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Slovenský hrubosrsty stavac Hundar

En närbild av en slovakisk grovhårig pointer med en otroligt grov och rufsig päls En närbild av en slovakisk grovhårig pekares underbara skägg. En frisk vuxen slovakisk grovhårig pointer som leker ute i vått vatten Slovakiska-råhåriga-pointervalpar-valpar

Historia


Slovenský hrubosrsty stavac härstammar från dåvarande Tjeckoslovakien (nu Tjeckien och Slovakien) och är en relativt ny ras. Den utvecklades under 1950-talet från cesky fousek, stichelhaariger deutscher vorsteh, weimaraner och möjligtvis puderpointer för att skapa en arbetshund som kunde hitta byten, jaga och hämta tillbaka dem, och dessutom hade bra allmän arbetsmoral. Slovenský hrubosrsty stavac var okänd för resten av världen tills Tjeckoslovakien delades under 90-talet.

Beteende


Slovenský hrubosrsty stavac är en otroligt aktiv hund som kräver konstant motion. Den passar en aktiv familj, men det är bäst om någon kan ta med sig hunden till jobbet, speciellt om de har ett jobb utomhus. De tycker om att vara ute och få en chans att både springa runt och vara nära sin ägare. De är bra med barn och andra hundar om de socialiserats tidig, och är vanligtvis väldigt vänliga mot främlingar om de är vara vid att folk kommer på besök.

Träning måste börja tidigt eftersom de är intelligenta hundar, och deras naturliga förmåga att hämta saker blir tydlig redan under valpstadiet. Använd lekar och positiv förstärkning vid träning; de är kärleksfulla hundar som kommer vilja vara dig till lags. De tycker inte om hårda ord och kan vara ganska känsliga, så försök vara snäll och konsekvent. De gör bra ifrån sig i olika sorters tävlingar, och det håller dem dessutom fysiskt stimulerade, vilket är lättare sagt än gjort med denna ras. När de fått vara ute och sprungit runt är de lugna inomhus och kommer glatt rulla upp vid dina fötter (eller i ditt knä) och sova. De kommer i stort sett alltid tillbaka när du ropar om ni tränat på det.

De behöver flera promenader om dagen, och en chans att bli av med all sin energi. En 1-2 timmar lång promenad om dagen bör vara tillräckligt, men de kommer ta allt du kan ge dem. Slovenský hrubosrsty stavac kommer glatt springa vid din sida när du cyklar eller springer, och älskar att vara nära dig. De är aktiva hundar som måste få röra på sig eftersom de annars lätt blir uttråkade och destruktiva; en trött hund är en glad hund! De tycker om att simma, så det är ett annat bra sätt att trötta ut dem. Det är värt att komma ihåg att slovenský hrubosrsty stavacs avlades för jakt, så motionera dem bara på en säker plats när de är tränade. Om de ser någonting i fjärran är de dock mer troliga att stå still och "peka ut" bytet än springa efter det, men alla hundar är olika.

Den tjocka pälsen måste borstas regelbundet för att få bort smuts, men de är vanligtvis ganska lätta att hålla rena.

Slovenský hrubosrsty stavacs drabbas av få hälsoproblem, men höftdysplasi kan ibland ses.

Temperament


Slovenský hrubosrsty stavacs har ett avslappnat och kärleksfullt temperament. De är sociala hundar som mår som bäst när de får vara en naturlig del av familjen. De tycker om att träffa främlingar och kommer bra överens med andra husdjur - speciellt om de vuxit upp tillsammans. De är också väldigt energiska hundar som kommer bli rastlösa och destruktiva om de inte får tillräckligt med daglig motion.

Hälsoproblem


Slovenský hrubosrsty stavacs kan drabbas av höftdysplasi och allergier.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 9 - 15 år
 • Vikt: 25 - 35 kg
 • Höjd: Upp till 63,5 cm (tikar) och 69 cm (hanar)
 • Ovanlig: Ja
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Jakthund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Slovenský hrubosrsty stavac

Senaste recensionen för Slovenský hrubosrsty stavac


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.