Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Perro de agua español

Historia

Perro de agua español, eller den spanska vattenhundens, historia är oklar. Ulliga vattenhundar har funnits i tusentals år, och rasens ursprung är oklar. Det är trolig att de härstammar från Turkiet och togs till Spanien därifrån. De liknar både portugisiska vattenhundar och irländska vattenspaniels, men är en egen ras separerad från dessa. De användes för att valla får, hämta byten, vakta djur och egendom, samt hämta nät åt fiskare.

Beteende

Perro de agua español är en nyfiken och intelligent ras. De tycker om att vara runt människor och älskar barn. De tenderar att fästa sig vid sin främsta ägare, men är kärleksfulla mot alla i familjen, också andra hundar och katter om de vuxit upp tillsammans. De kan dock ibland försöka valla mindre barn. De är oftast ointresserade av främlingar till att börja med, men när du släppt in gäster i hemmet kommer hunden acceptera dem och försöka få deras uppmärksamhet. Perro de agua españols har starka vaktinstinkter och kommer varna dig när någon kommer nära, så det är superviktigt med tidig socialisering och en chans att vänja sig vid besökare. De är uppmärksamma och glada och kommer vilja tillbringa all sin tid med dig. De tycker inte om att lämnas ensamma för länge, så se till att tidigt vänja dem vid detta också.

Perro de agua español måste få arbeta och lära sig saker. De älskar det och kommer snabbt bli uttråkade om de bara får komma ut på en kort promenad om dagen. Att ge dem matpussel och leksaker kan hjälpa till att hålla dem underhållna. Träning måste börja från första dagen, men de lär sig snabbt. De behöver konsekvent träning och en bestämd men vänlig hand för att göra så bra ifrån sig som möjligt. Ju tidigare du börjar desto bättre, eftersom de kan bli ganska envisa senare i livet. Apport, speciellt i vatten, är en av deras favoritlekar, och de kommer kunna springa upp och ner ur vattnet i timmar. Det stärker också deras vilja att komma tillbaka till dig.

De behöver ganska mycket motion för att bli trötta, men en lång promenad plus en lekstund brukar vara tillräckligt. Perro de agua españols har använts som terapihundar, för att hitta bomber och försvunna människor, och gör bra ifrån sig i agilitytävlingar; det finns ingenting de inte klarar av. Din främsta prioritet kommer vara att försöka hålla dem underhållna. En trött hund kommer vara lugn och nöjd inomhus, och efter en promenad kommer de rulla ihop sig och sova, helst så nära dig som möjligt.

Att ta hand om pälsen kan ta tid. Den bör inte borstas eftersom den naturligt trådar sig. Regelbundna bad håller pälsen ren, men den måste få lufttorka. Försök att trycka en absorberande handduk mot den för att få bort det mesta vattnet, men gnugga inte. Perro de agua español fäller inte, så det är bäst att ta med dem till någon professionell då och då för att se över pälsen.

Höftdysplasi och progressiv retinal atrofi är de främsta problemen med rasen. De kan också drabbas av öroninfektioner om öronen inte torkas efter att de simmat.

Temperament

Spanska vattenhundar är anpassningsbara och glada hundar. De är mångsidiga och älskar att apportera, men har också starka vallninginstinkter och är otroligt atletiska hundar med fantastisk uthållighet. De är hängivna sina familjer och väldigt kärleksfulla, men det är viktigt att tidigt vänja dem vid att umgås med andra.

Hälsoproblem

Spanska vattenhundar kan drabbas av höftdysplasi, öroninfektioner och muskuloskeletala skador (speciellt under 1 års ålder).

Information om rasen

 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 10 - 14 år
 • Vikt: 18 - 22 kg
 • Höjd: 41 - 51 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel - Hypoallergen
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Jakthund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Relaterade produkter

Bilder på Perro de agua español

Senaste recensionen för Perro de agua español

Det finns inga recensioner för denna ras än. Klicka här för att skriva en.