Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Norsk älghund Hundar

Norwegian-elkhound-lying-down En frisk vuxen norsk älghund med vacker mörk päls Norwegian-elkhound-happy Norwegian-elkhound-valp Ett norskt mynt

Historia


Den norska älghunden tillhör spetsfamiljen och användes för att jaga älg. Hundarna användes för att spåra älgen och hålla kvar den tills jägarna kom nära nog att döda den. De har också använts för att skydda, vakta och valla över åren. Älghundar har i Skandinavien använts sedan vikingatiden.

Beteende


Norska älghundar är lekfulla och fulla med energi, och det finns ingenting de tycker bättre om än att vara utomhus. De har otrolig uthållighet och är perfekta löparpartners. De kommer bra överens med barn om de introducerats för dem vid en tidig ålder, och fungerar oftast bra med andra husdjur. De är hängivna och lojala husdjur som kommer berätta för dig om någon närmar sig ytterdörren. De är sällskapliga och tycker om människor, så de är oftast vänliga mot främlingar. De tycker om att vara nära sin familj och kommer vilja ta del av allt som händer. De älskar att följa med dig på allt du gör och passar bäst i en aktiv familj som tycker om att vara utomhus och gå långa promenader. Dessa hundar måste få springa och utforska. De är självständiga individer som måste bli av med all sin energi. Norska älghundar är alerta och bullriga och måste få mycket motion för att hållas mentalt stimulerade.

Eftersom de följer spår måste de hållas i koppel på platser som inte är helt säkra. De kan ibland springa bort i jakt på någonting och inte komma tillbaka förrän timmar senare. När de fått tillräckligt med motion är de dock lugna och nöjda inomhus, men om de inte får röra sig tillräckligt kan de blir väldigt destruktiva när de blir uttråkade.

Norska älghundar lär sig fort, men är envisa och kommer ibland ifrågasätta varför de ska göra saker. Håll därför träningen kort och full med godsaker så att de behåller intresset. De måste lära sig vem som bestämmer, och träningen måste vara bestämd men vänlig för att motverka att ni stöter på problem senare. De kommer ibland försöka utmana dig och tänja på gränserna, men var konsekvent så förstår de snart att det inte är någon poäng. De kan ibland vara väldigt possessiva när det kommer till mat och leksaker, så träna dem tidigt genom att ta bort maten ett par sekunder och sedan ställa tillbaka den. Norska älghundar är naturligt beskyddande och ser sig själva som er jämlike.

Den långa tjocka pälsen är perfekt för vintern, så det är inte förvånande att de föredrar kyla. Pälsen måste borstas ett par gånger i veckan, och mycket oftare när de fäller som mest, eftersom de då producerar massvis med lös päls. De enda hälsoproblemen med älghundar är höftdysplasi och ibland njursjukdomar.

Temperament


Norska älghundar är modiga och bullriga hundar. De är alltid redo för lek och har massvis med energi och ett starkt självförtroende. De är vanligtvis vänliga mot främlingar, men de kan behöva tränas att inte hoppa eller slicka gäster som kommer på besök. Rasen är okej med katter så länge de vant sig från tidig ålder, men har en stark jaktinstinkt.

Hälsoproblem


Norska älghundar kan drabbas av höftdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), njursjukdomar, allergier, vissa cancerformer, njursjukdomar, progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), epilepsi och hjärtsjukdomar.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 22 - 25 kg
 • Höjd: 49 - 52 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Hound
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Hög
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Norsk älghund

Senaste recensionen för Norsk älghund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.