Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Grönlandshund Hundar

Greenland-dog-outside Grönlandshund Greenland-dog-face Greenland-dog-sledding Greenland-dog-puppy

Historia


Man tror att grönlandshunden härstammar från de arktiska regionerna av Siberien, Kanada och Grönland, och rasen klassas som spets. Det är en av de äldsta hundraserna som förmodligen togs till området för ungefär 7000 år sedan. De användes av inuiterna som slädhundar eftersom grönlandshundar är starka och kan springa i mil utan att bli trötta, och dessutom välanpassade för det kalla klimatet. De var en av de första raserna som registrerades i någon kennelklubb.

Beteende


Grönlandshunden är kärleksfull mot sin familj, men en arbetshund i hjärtat. De kommer inte bara vara stilla inomhus utan någonting att göra, utan behöver massvis med motion för att hålla sig glada. De är vänliga mot både människor och andra hundar, och accepterar oftast främlingar i hemmet. De är bra med barn om de vuxit upp tillsammans, men kan vara väldigt livliga när de leker, vilket inte alltid går så bra ihop med mindre barn. Det kan dock variera massvis mellan olika individer.

De har i tusentals år fötts upp för att jobba, vanligtvis för att dra slädar. Rasen är vanlig i Skandinavien och andra nordliga länder där den ofta vinner pris i slädhundstävlingar. Du kan ha en grönlandshund som husdjur, men som ägare måste du ha massvis med tid för att hålla igång dem. De är bra löpningspartners och kommer glatt springa vid din sida tills du blir trött. En väldigt lång promenad med möjlighet att springa krävs dagligen, plus en stund med aktiv lek. De är inte speciellt beskyddande och blir inte så bra vakthundar, men är starka jägare som kan försvinna bort på en sekund om de får gå utan koppel.

Att träna en grönlandshund tar tid eftersom de är självständiga tänkare som kan ta över ett hem om ägaren inte ses om ledaren. De har fortfarande kvar vissa vargdrag och måste se dig som flockens ledare. Träning måste hållas bestämd och konsekvent, hunden kommer försöka ta över så fort du visar dig svag. Det krävs därför mycket tålamod för att träna en grönlandshund, mer än med de flesta raser. Matbaserade belöningar och beröm kan fungera, men din attityd är det som spelar störst roll. Hårda ord fungerar dock inte heller, så det gäller att hitta rätt balans. De är absolut en utmaning, men definitivt värt det i slutändan. De är fantastiska husdjur när de väl tränats!

Grönlandshundar har funnits i tusentals år och är således väldigt friska hundar. De är väldigt bra på att kämpa sig igenom alla sorters problem, så ägare måste hålla ett öga på dem. Höftdysplasi ses ibland.

Deras tjocka päls måste borstas då och då, men kräver allmänt väldigt lite arbete. De trivs bäst i kalla väderlekar och ogillar värme, så under sommaren måste de ha en sval plats att sova på.

Temperament


Grönlandshundar är självständiga och livliga hundar. De är otroligt "hundiga" hundar, så du måste räkna med de är högljudda, livliga och har massvis med energi. De kan skapa kärleksfulla band till ägare de respekterar. Dessa hundar kräver massvis med motion, annars riskerar du att få en väldigt olycklig hund. Grönlandshundar kan vara svåra att träna på grund av sin envisa och självständiga natur, så det är viktigt att du är bestämd och helt konsekvent, annars kommer hunden utnyttja dig. De kan vara aggressiva mot andra hundar och är ibland lite för livliga för mindre barn.

Hälsoproblem


Grönlandshundar kan drabbas av höft- och armbågsdysplasi, linsluxation (lös lins i ögat som kan leda till blindhet), glaukom och magsäcksomvridning.

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 29 - 32kg
 • Höjd: 56 - 64 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Kort
 • Pälsvård: Oftare än en gång i veckan
 • I stan eller på landet: Land
 • Minimal storlek på boende: Stort hus
 • Minimal storlek på trädgård: Stor trädgård
 • Rastyp: Arbetshund
 • Storlek: Stor
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Mer än 2 timmar

Bilder på Grönlandshund

Senaste recensionen för Grönlandshund


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.