Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Gos d’atura catalá Hundar

En katalansk fårhund som visar upp sitt underbara skägg En ung katalansk sheepdog med en otroligt mjuk och tjock päls Två vuxna katalanska fårhundar som njuter av varandras sällskap Två vackra katalanska fårhundar som väntar på uppmärksamhet En närbild av en katalansk fårhunds underbart långa päls En frisk katalansk fårhund med medellångt hår som ligger ner och vilar En långhårig katalansk fårhund som ligger vackert.

Historia


Gos d’atura catalá är en vallhund från Katalonien i Spanien. Det tros ha introducerats av romarna för tusentals år sedan när de invaderade Spanien. Hundarna användes för att vakta flocken och valla boskap, men det exakta ursprunget är okänt. Den avlades förmodligen från en uråldrig variant av pyreneér. Under världskrigen användes de som vakthundar och för att leverera meddelanden, och används idag ofta som polis- och räddningshundar i Spanien. Rasen var väldigt ovanlig fram till 1970-talet, då en liten grupp aktivt började föda upp dem igen. De används fortfarande som vallhundar, och antalet individer växer stadigt.

Beteende


Dessa försiktiga och lydiga hundar är fantastiska husdjur och är bra med barn. De är tålmodiga och väldigt sällan aggressiva. De kan ibland vara misstänksamma mot främlingar, men tidig socialisering brukar förebygga alla problem. De har inte lika stark 'vallningsinstinkt' som många andra fårhundar, så de är inte så troligt att de kommer försöka samla ihop barn eller andra hundar när ni är ute. De kommer bra överens med andra hundar och katter, och skapar starka band till sin familj. Gos d’atura catalá blir bra vakthundar eftersom de naturligt är väldigt vaksamma.

Gos d’atura catalás är lätta att träna, älskar att vara nära sin ägare och att bli omhändertagna. De svarar bra på rättvis, konsekvent träning med gott om beröm. Aktiviteter som agility, flyball, vallning och lydnadsträning håller deras sinnen aktiva, och de mår som bäst när de har ett jobb att göra. De arbetar hårt och måste hållas aktiva. Deras intelligens betyder att de snabbt kan bli uttråkade, så för att motverka destruktivt beteende är det viktigt med träning, långa promenader och massvis med lekar i trädgården. Om de fått vara ute och röra på sig kan de lämnas ensamma hemma under kortare perioder.

Gos d’atura catalás kräver ganska mycket motion, en lång promenad om dagen med möjlighet att springa runt fritt kommer hålla dem glada. De kommer oftast tillbaka när du ropar, men deras vallningsinstinkt kan visa sig när som helst, så det är bäst att promenera med dem på en säker plats så att de inte springer iväg och försöker valla djur runt omkring dem. De är sällan aggressiva mot andra hundar, men det finns alltid undantag. Se till att de tidigt får träffa många andra hundar, det gör allting mycket lättare.

Pälsen måste borstas regelbundet för att få bort döda hårstrån, minst tre gånger i veckan.

Gos d’atura catalás drabbas i stort sett bara av höftdysplasi och ibland vissa tandproblem. Det är därför viktigt att tidigt vänja dem vid att få tänderna undersökta, så att veterinärsbesöken blir lugnare.

Temperament


Gos d’atura catalás är pålitliga och balanserade hundar. Det är anpassningsbara och mår bra i de flesta situationer och familjekonstellationer. Med det sagt kan deras instinkt att valla ibland visa sig, och de kommer försöka leda dig runt i huset. Tidig socialisering är väldigt viktigt, för denna rasen är det också viktigt att involvera så mycket barn som möjligt. Gos d’atura catalás är väldigt beskyddande över sina familjer, så de blir fantastiska vakthundar.

Hälsoproblem


Gos d’atura catalás kan drabbas av höftdysplasi, patellaluxation (knäledsurvridning), progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), epilepsi, glaukom och tandproblem.

Information om rasen


 • Status: Ovanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 18 - 27 kg
 • Höjd: 41 - 48 cm
 • Ovanlig: Ja
 • Päls: Medel
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Gos d’atura catalá

Senaste recensionen för Gos d’atura catalá


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.