Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Collie (Långhårig) Hundar

En vuxen collie med en underbar, mjuk päls En vacker, frisk collie som sitter snyggt och uppmärksamt. En närbild av en collies vackra, långa nos och spetsiga öron En frisk collie som ligger mycket prydligt och väntar lydigt. En härlig collie med en lång, mjuk, brun och vit päls, som flämtar. En collies vackra långa, mjuka, vita päls En vacker collie som sitter högt och visar upp sin vackra, långa nos. En närbild av en collie med sina vackra spetsiga öron och sin vackra mjuka päls. En härlig vuxen collie med en frisk lång päls och en stor, buskig svans. En intelligent vuxen collie som sitter tålmodigt och väntar på ett kommando

Historia


Den långhåriga collien härstammar från Skottland/Wales, och användes som vallhund. Den skotska typen var större och något mer aggressiv för att kunna hantera höglandsfåren, medan den walesiska collien var mindre och vänligare, och mest arbetade med getter. Under 1800-talet korsavlades de två för att skapa den collie vi har idag. Antalet individer ökade snabbt i England när Drottning Victoria skaffade rasen, och med den mest kända collien i världen, Lassie, blev rasen snabbt en favorit hos många. Namnet kommer förmodligen från de får som collies hade ansvar över, colley.

Beteende


Långhårig collie är en intelligent hund som alltid verkar veta vad som händer runt dem. De kommer bra överens med barn och andra djur om de vänjer sig från en tidig ålder. De måste lära sig att inte nafsa på fötter, en vallningsegenskap som oftast inte är nödvändig när det kommer till familjemedlemmar. De är bra vakthundar och kommer ofta skälla när någonting är fel. Skall kan vara ett problem med rasen, så 'tyst' är ett kommando de måste lära sig tidigt. De kan vara misstänksamma mot främlingar, men är inte blyga och visar inte aggression. De måste bara lära sig att det är okej att det kommer gäster.

De är arbetarhundar och även om bordercollies oftast ersatt dem idag, mår de bra av att lära sig och vill vara dig till lags. De lär sig snabbt och tycker om att umgås med dig genom träning. De är snälla, men känsliga, så beröm och uppmuntring fungerar bäst. Skrik aldrig på en collie. Så fort de förstår kommer de göra som du säger, och de har väldigt bra minne. De är ett av de lättaste raserna att träna och gör bra ifrån dig i lydnadstävlingar, agility och vallning.

Collies kräver mycket motion och måste få springa runt och leka. De kräver en lång promenad utan koppel, så att de kan springa och utforska och träffa andra hundar. De kommer när du ropar och är perfekta löpningspartners. De är vanligtvis lugna och trygga inomhus, så länge de fått komma ut först. På grund av den långa pälsen kan de vara något känsliga för väldigt varmt väder, så det är bäst att motionera dem tidig morgon eller på kvällen för att se till att de inte blir för varma.

Pälsen kräver en borstning ett par gånger i veckan för att få bort döda hår och hålla pälsen skinande. De är ganska renliga hundar som inte tycker om att bli smutsiga. De fäller väldigt mycket två gånger om året, så då krävs ännu mer borstning för att hålla ditt hem någorlunda hårfritt.

Eftersom de fötts upp som arbetshundar är de väldigt tuffa och drabbas sällan av hälsoproblem, även om höftdysplasi ibland kan ses. Collie eye anomaly (CEA) är en medfödd sjukdom som kan leda till blindhet. Magomvridning associeras också ibland med rasen.

Temperament


Både lång- och korthåriga collies är känsliga och glada hundar. De är väldigt intelligenta och vänliga, och älskar att umgås med dig. De kan bli något högljudda, speciellt om de lämnas ensamma under längre perioder. De längtar alltid efter sällskap, vare sig det är från människor eller andra hundar.

Hälsoproblem


Collies kan drabbas av collie eye anomoly (CEA, kan leda till blindhet), progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), magomvridning, epilepsi och grey collie syndrome (en immunsjukdom som vanligtvis leder till döden under valptiden).

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 14 - 16 år
 • Vikt: 18 - 34 kg
 • Höjd: 56 - 66 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lång - Lågt
 • Pälsvård: Varje dag
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Collie (Långhårig)

Mick och Telga

Senaste recensionen för Collie (Långhårig)


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.