Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Collie (Korthårig) Hundar

Smooth-collie-on-white-background Smooth-collie-lying-in-grass Smooth-collie-with-puppies Smooth-collie-agility Slät-koltrast-gras Smooth-collie-fäder-och-son

Historia


Den korthåriga colliens historia liknar den för den långhåriga collien, men rasens ursprung är fortfarande oklar. De härstammar från Skottland, där rasen gick igenom flertalet förändringar för att bl.a. göra pälsen kortare. De användes som vallhundar, och rasens intelligens gjorde att de snabbt blev otroligt populära bland bönderna. De flesta organisationer, bland annat Svenska kennelklubben, klassar den långhåriga och korthåriga collien som samma ras.

Beteende


Den korthåriga collien är en perfekt familjehund eftersom de är vänliga, lugna och lätta att träna. Deras vallningsinstinkt kan till att börja med vara svår att arbeta med, men deras kärlek till familjen gör dem till fantastiska sällskapshundar. De tycker om barn, husdjur och andra hundar, och är sällan aggressiva mot någon. De skäller ganska mycket, och måste därför från en tidig ålder lära sig när det är okej att skälla. De gör dock bra ifrån sig som vakthundar. Det viktigaste med collies är att ge dem sällskap, de måste få vara runt människor.

De är lätta att träna och svarar bra på vänlig och lugn träning. De vill alltid vara dig till lags och kommer vilja vara nära dig hela tiden för att ta del av så många dagliga aktiviteter som möjligt. Collies tycker inte om att lämnas ensamma för länge och kan ibland bli destruktiva när de är uttråkade och inte fått tillräckligt med motion. Både lång- och korthåriga collies gör bra ifrån sig i agility-, lydnads-, vallnings- och spårtävlingar och älskar att arbeta tillsammans med sin ägare. Deras känsliga natur gör att de inte alls tycker om hårda ord eller tuff behandling, utan försiktig träning med massvis med beröm fungerar bäst.

Collies är aktiva hundar som kräver massvis med motion och en chans att springa runt och utforska sina omgivningar. De kommer oftast tillbaka när du kallar, men var försiktig när ni är ute på landet så att de inte stöter på får. Om du lyckas hålla din collie mentalt och fysiskt aktiv kommer du få en fantastisk familjehund som älskar allt och alla. Korthåriga collies är mer atletiska och aktiva än den långhåriga motsvarigheten, men när de fått springa av sig är de nöjda inomhus och kommer vilja sova vid dina fötter.

Den mjuka pälsen måste borstas regelbundet för att få bort döda hår, men kräver bortsett från det väldigt lite uppmärksamhet.

Collie Eye Anomaly (CEA) är ett medfött problem som associeras med rasen, tillsammans med höftdysplasi och magomvridning. Collies kan reagera på vissa läkemedel som används för att behandla löss och fästingar. Ett blodprov för att testa detta finns dock.

Temperament


Collies har känsliga men glada temperament. De är otroligt intelligenta och vänliga hundar som älskar att umgås med dig. De kan bli ganska högljudda, speciellt om de lämnas ensamma under längre perioder. De älskar sällskap, vare sig det kommer från människor eller andra hundar.

Hälsoproblem


Collies kan drabbas av Collie Eye Anomaly (CEA, leder till blindhet), progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), magomvridning och grey collie syndrome (en sjukdom som vanligtvis leder till döden under valpstadiet).

Information om rasen


 • Status: Vanlig
 • Livslängd: 12 - 14 år
 • Vikt: 18 - 34 kg
 • Höjd: 56 - 66 cm
 • Ovanlig: Nej
 • Päls: Lågt
 • Pälsvård: En gång i veckan
 • I stan eller på landet: Båda
 • Minimal storlek på boende: Litet hus
 • Minimal storlek på trädgård: Liten till medelstor trädgård
 • Rastyp: Vallhund
 • Storlek: Medel
 • Energinivå: Medel
 • Motionsbehov: Upp till 1 timme

Bilder på Collie (Korthårig)

En vacker hund som står vid havet.

Senaste recensionen för Collie (Korthårig)


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.