Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Cão da serra da estrela Hundar

Estrela-mountain-dog-white-background Estrela-mountain-dog-on-mountain Estrela-mountain-dog-puppy Estrela-mountain-dog-outside

Historia


Precis som många andra vakthundar i Europa tros cão da serra da estrela vara besläktad med molosserhundarna som spriddes av romarna för tusentals år sedan. Rasen härstammar från Serra de Estrela-bergen i Portugal, och är en av landets äldsta raser. Det exakta ursprunget är okänt, men på grund av den avlägsna platsen födde bönderna upp valpar från de bästa exemplaren de hade, och rasen hölls ren fram tills området blev mer tillgängligt. De användes för att vakta får och getter från vargar, och bar ofta ett halsband med taggar för att skydda dem från vargattacker.

Rasen var i stort sett okänd tills 1970-talet, då några hundar exporterades till USA, men Storbritannien var det första landet utanför Portugal som erkände rasen.

Beteende


Cão da serra da estrela är en lojal, uppmärksam och hängiven ras. De älskar att vara runt sin familj, och är fantastiska med barn av alla åldrar. De är väldigt beskyddande, men det handlar mer om en naturlig oro än någon slags aggression. De kommer ta hand om barn, mindre hundar, katter, höns och allting annat som de anser behöver lite extra tillsyn. De behöver tidigt vänja sig vid främmande människor och hundar, samt andra platser, för att minska risken att de blir överbeskyddande och oroliga. De är fantastiska vakthundar som kommer se till att ditt hem är säkert. Cão da serra da estrelas är imponerande orädda när de behöver vara det, men vanligtvis är de lugna och stilla runt folk de älskar, och kommer alltid vilja bli kliade bakom örat. Om de visar aggression mot okända hundar kan det vara bra att ta med dem till hundkurser för vuxna hundar för att arbeta bort detta problem.

Träning brukar gå ganska bra, men du måste ha humor. Cão da serra da estrelas är väldigt envisa och självständiga, så de behöver en handfast ledare och konsekvent träning. Att upprepa träningen ofta är bäst, men de älskar uppmuntran och kommer vilja vara dig till lags. Agility och andra aktiviteter är perfekt för att hålla dem psykiskt stimulerade och de älskar att arbeta. Cão da serra da estrelas har ibland använts av räddningstjänster som söker efter försvunna personer, vilket visar att de verkligen kan tränas att göra de mest fantastiska saker.

Cão da serra da estrela är uthålliga hundar, men kräver inte massvis med motion. En lång promenad om dagen och en lekstund i trädgården håller dem friska och glada. För en så pass stor hund kan de springa otroligt snabbt, och älskar att få sträcka på benen. Din trädgård måste vara säkert inhägnad eftersom de är kända för att vandra iväg. När de tröttats ut är de vanligtvis lugna inomhus och tycker mycket om att sova.

Den tjocka dubbelullen behöver borstas en gång i veckan för att få bort döda hårstrån. Pälsen liknar gethår, så en tandad kam bör vara nog för att hålla den i gott skick. Cão da serra da estrela finns i en långhårig och en korthårig version. Till skillnad från andra stora hundraser dreglar de inte, och har en relativt torr mun.

Cão da serra da estrelas kan drabbas av höft- och armbågsdysplasi. Många menar att de hålls friskare om de äter en kost låg på protein.

Information om rasen


  • Status: Vanlig
  • Livslängd: 12 - 15 år
  • Vikt: 36 - 59 kg
  • Höjd: 61 - 76 cm
  • Ovanlig: Nej

Bilder på Cão da serra da estrela

Senaste recensionen för Cão da serra da estrela


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.