Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ärftliga hundsjukdomar

Hundar har avlats selektivt i hundratals år för att ge oss alla de konstiga och fantastiska raser vi har idag. Tyvärr har denna selektiva avel också lett problem som ärvs genom generationerna. Här nedanför beskriver vi de vanligaste ärftliga sjukdomarna.


“En
En border collie med olikfärgade ögon


Kronisk höftdysplasi

Höftdysplasi hos hundar är när kulan och skålen i höften inte passar ihop eller är lösa. Det gör att toppen på de två höftbenen (alltså ‘kuldelen’ av leden) flyttar dig och brosk bryts ner. Det kan hända i båda eller bara ena höften. Höftdysplasi kan orsakas av en rad olika genetiska och miljöbetingade (kost, vikt, aktivitetsnivåer) orsaker. Höftdysplasi är vanligare hos raser som växer fort. En tidig form av tillståndet kan utvecklas kring 4 månaders ålder. Hundar som drabbas senare i livet kan ha fått det genom artrit i höftleden.

Symptom: - Typiskt är att din hund som tidigare varit väldigt aktiv blir relativt stillasittande och inte vill springa, hoppa eller gå upp för trappor. Du kan märka att de gungar eller hoppar lite när de går. Höftdysplasi kan ge din hund väldigt mycket smärta, och kan orsaka periodisk förlamning i bakbenen. Du kan också märka att din hund står med en tassarna nära varandra, samt att axlarna blir mer muskulösa eftersom hunden lägger mer vikt på frambenen.

Diagnos och behandling: - Om du märker några av symptomen här ovanför, boka tid hos din veterinär. Din hund kommer röntgas för att diagnostisera och avgöra hur allvarlig höftdysplasin är. I milda fall kan behandlingen vara att hålla din hunds vikt nere och använda försiktig träning och antiinflammatorisk medicin för att kontrollera smärtan. I allvarliga fall kan operation behövas.

Raser som vanligtvis drabbas: amerikansk cocker spaniel, beagle, berner sennen, bostonterrier, bulldog, golden retriever, labrador retriever, newfoundland, rottweiler, sankt bernard, shih tzu.


Progressiv retinal atrofi (PRA)

Progressiv retinal atrofi (PRA) är en progressiv nedbrytning av näthinnan (området i ögat som reagerar på ljus). Cellerna i näthinnan börjar dö, och blodårdrorna nära hinnan torkar. Sjukdomen är progressiv och kommer resultera i blindhet. Det kan ta allt från några månader till flera år. Det verkar vara en genetisk sjukdom, men tros ärvas på olika sätt, så den kan vara både dominant eller recessiv.

Symptom - Du kommer först märka att din hund har svårt att se i mörkret och är mer osäker när hen hoppar ner från saker eller går ner för trappor. Ögonen kan vara utvidgade och ha ökat sken eller glans.

Diagnos och behandling - En veterinär kan titta i din hunds ögon med en oftalmoskop för att undersöka näthinnan. Tyvärr finns ingen behandling. Man kan dock motverkar PRA genom att inte föda upp valpar från hundar som drabbats.

Raser som ofta drabbas under sina två första år: akita, welsh corgi cardigan, border colllie, tax, gordonsetter, irländsk setter, dvärgschnauzer, norsk älghund, tibetansk terrier.

Raser som ofta drabbas senare i livet: cocker spaniel, golden retriever, labrador retriever.Medfödd dövhet

Vissa hundar föds döva, eller utvecklar dövhet under de första veckorna i livet. Denna typ av dövhet drabbar framför allt vita hundar. Den är kopplad till två typer av gener (merle och piebald), som gör att vissa raser är mer troliga att drabbas av dövhet än andra.

Symptom - Hunden verkar inte reagera och kan anses dum tills man konstaterat dövhet.

Diagnos och behandling - Du kan genomföra enkla test för att testa din hunds hörsel. Om du står bakom hunden och klappar och ser hur hen reagerar kommer du kunna säga någonting om hörseln. En hund med bra hörsel kommer direkt vända sig om för att se var ljudet kommer ifrån. En hund med delvis dålig hörsel kommer leta efter ljudet men inte riktigt kunna avgöra var det kommer från. Och en helt döv hund kommer inte reagera alls. En veterinär kan göra ett så kallat BAER-test för att se om din hund är klinisk döv. Det finns hörselapparater för hundar, med de flesta hundar tycker inte om dem. Döva hundar kan fortfarande leva ett väldigt bra liv och lita på sina andra sinnen. En metod för att hantera dövhet är att ha en hörande vän, så att din hund kan förstå vad som händer genom att se reaktioner och kroppsspråk från sin hörande vän.

Raser som ofta drabbas: american foxhound, australian shepherd, border collie, boxer, bullterrier, tax, dalmatin, foxhound, engelsk setter, grand danois, old english sheepdog, skotsk terrier, shetland sheepdog.Ektropion

Ektropion är en sjukdom där den under delen av ögat blir slappt och vänder sig utåt. Det blottar den rosa vävnad som finns innanför ögonlocket, vilket gör att din hund lättare drabbas av ögoninfektioner. Det kan också leda till inflammation av bind- och hornhinnan när tårproduktinen ökar.

Symptom - Du kommer tydligt märka hur delen under ögat sticker ut, samt fläckar på hunden ansikte från ökad tårproduktion.

Diagnos och behandling - Det bör vara väldigt tydligt om din hund drabbas av ektropion. Om det bara är milt kan du hålla din hunds ögon rena med en bomullstuss doppad i ljummet saltvatten. Allvarliga fall av ektropion kräver operation.

Raser som ofta drabbas: spaniels, bassets, tunga jättehundar, eller hundar med extra hud i ansiktet.Distichias

Distichias är ett tillstånd som gör att ögonfransarna växer åt fel håll eller på fel plats på ögonlocket. En extra rad med ögonfransar kan bildas, vilket är väldigt irriterande för din hund. Det händer ofta på båda ögon på både undre och övre ögonlocket, men är vanligare på det övre.

Symptom - I vissa fall kommer de extra ögonfransarna inte orsaka några problem för din hund. Om de irriterar kommer du dock märka röda ögon, trance ögon och kisande eller ökad blinkning.

Diagnos och behandling - Veterinären kan undersöka och ställa diagnos. Om det är relativt milt kan ögondroppar smörja hornhinnan. Om det är allvarligt och distichiasen leder till sår på hornhinnan kan hunden behöva opereras.

Raser som ofta drabbas: amerikansk cocker spaniel, bedlingtonterrier, bostonterrier, boxer, bulldog, cavalier king charles spaniel, chesapeake bay retriever, tax, golden retriever, griffon bruxellois, kerry blue terrier, lakelandterrier, lhasa apso, pekingese, mops, shih tzu, shetland sheepdog, yorkshireterrier.Navelbråck

Ett navelbråck på din hund uppstår när det finns en svaghet i muskelväggen vid naveln som resulterar i svullnad. Ett komplicerat bråck är när innehållet i buken, t.ex. tarmar, sticker ut och har fastnat. Ett okomplicerat bråck är när det bara finns en svag svullnad runt naveln. Bråck är vanligare hos valpar, men kan drabba en hund när som helst under livet.

Symptom - Du kommer se en tydlig svullnad runt naveln. Din hund kan också tappa aptiten och kräkas.

Diagnos och behandling - Om du märker dessa symptom måste du åka till veterinären. Hen kan undersöka din hund och kan se om svullnaden är ett navelbråck. Komplicerade bråck måste opereras, medan mildare fall kommer läka av sig själv.

Raser som ofta drabbas: airedaleterrier, basenji, bullterrier, border collie, lhasa apso, pekingese, pointer, shih tzu, weimaraner, yorkshireterrier.Patellaluxation

Patellaluxiation är en knäledsurvridning där din hunds knäskål flyttas ut ur sin vanliga position när benet sträcks. Det kan göra väldigt ont och kan i slutändan leda till förlamning. Detta tillstånd är vanligare med mindre hundar, men kan också drabbas större raser.

Symptom - Din veterinär kommer kunna diagnostisera patellaluxation genom en enkel undersökning. Hen kommer också kunna gradera allvarligheten på tillståndet. Grad 1 är när knäskålen hoppar ut (antingen manuellt eller av sig själv) men sedan hoppar tillbaka av sig själv. Grad 2 är en knäskål som hoppar ut och ibland måste tryckas tillbaka manuellt. Grad 3 är när knäskålen permanent ligger utanför sin naturliga position, och bara stannar på plats en kort stund om den trycks tillbaka. Grad 4 är en knäskål som permanent ligger utanför normalt läge, och inte går att få tillbaka till. Fall som klassas som grad 1 brukar inte orsaka så mycket problem, och kräver ingen operation, men du kan använda antiinflammatoriska medel som din veterinär kan rekommendera. För grad 2 och över brukar man vanligtvis operera för att minska smärtan hos hunden.

Raser som ofta drabbas: Akita, bichon frisé, bostonterrier, chihuahua, shar pei, flatcoated retriever, pyreneerhund, pomeranian, dvärgpudel, yorkshireterrier.Diskbråck

Mellan varje ryggradskota sitter en broskskiva som kallas disk. Mitt i disken finns ett geléliknande område som hjälper till att absorbera rörelser i ryggraden. När din hund drabbas av diskbråck bryts disken ner så att de antingen sticker ut eller går sönder. Det lägger i sin tur tryck på närliggande nerver, vilket orsakar skador och smärta för hunden. Detta kan hända längs med ryggraden från nacken till svansen. Diskbråck typ 1 är när disken går sönder, och det är vanligt hos raser som är genetiskt betingade för denna åkomma. Typ 2 är nedbrytning av disken över tid, så att den gradvis sticker ut. Denna sort är vanligare hos äldre hundar. Mindre hundar som avlats för att vara små (kondrodystrofiska hundar), är mer benägna att drabbas av diskbråck, men det kan även drabba större hundar allt eftersom de blir äldre.

Symptom - Du kommer märka att hunden inte gärna vill hoppa eller gå i trappor. Hen kommer bli mindre aktiv och ibland skrika till av smärta. Om diskbråcket sitter i nacken kommer hen inte vilja flytta huvudet, och du kan märka att hen följer dig med ögonen snarare än hela huvudet. Ryggen är ofta böjd eller krökt, och sitter diskbråcket längre ner på ryggraden kan din hund tappa kontrollen över sin blåsa.

Diagnos och behandling - Veterinären kommer utföra en neurologisk undersökning, vilket kan betyda en MRI-skanning eller ett myelogram. Det kommer hjälpa veterinären att se var i ryggraden diskbråcket sitter. Om din hund drabbats av en mild form kommer hen få steroider och antiinflammatoriska läkemedel och tvingas vila i upp till 6 veckor. I allvarliga fall kan din hund behöva opereras för att få bort trycket på ryggraden.

Raser som ofta drabbas: amerikansk cocker spaniel, beagle, boxer, tax, dandie dinmont terrier, lhasa apso, pekingese, shih tzu.Andningssvårigheter

Svårigheter att andas associeras framför allt med brakycefala raser (hundraser med hoptryckt ansikte). På grund av deras korta luftvägar och små näsborrar kan de ibland ha svårt att andas, speciellt när det är varmt.

Symptom - Du kommer märka högljudd andning, snarkningar och stundtals flämtande andning. I allvarliga fall kommer hunden andas genom munnen och utsöndra slem från nosen.

Diagnos och behandling - Om andningen orsakar mycket stress och gör din hund obekväm kan de behöva vidga näsborrarna hos en veterinär.

Raser som ofta drabbas: bostonterrier, bulldog, cavalier king charles spaniel, chow chow, pekingese, mops, shih tzu.Epilepsi

Epilepsi är en hjärnåkomma som ger spasmiska attacker. De kan variera i längd, och din hund kommer inte alltid tappa medvetandet under anfallen. Epilepsi hos hundar kan vara genetiskt och visar sig vanligtvis mellan 10 månader och 3 års ålder.

Symptom - Anfallen kan variera i allvarlighet och längd. Under ett allvarligt anfall (s.k. ‘grand mal’) ändras din hunds beteende. De kan t.ex. söka tröst, bli rastlösa och oroliga, försöka gömma sig, samt gråta och yla. De kommer sedan kollapsa och förlora medvetandet, följt av rytmiska spasmer eller paddlande med benen, samt ofta kissa och bajsa på sig och dregla mycket. Detta stadie kan vara allt ifrån sekunder till flera minuter. När hunden återfår medvetandet kommer hen vara förvirrad och skakig. Lättare anfall (s.k. ‘petit mal’) kan vara svårare att upptäcka. Ett milt anfall kan bestå av ansiktsrörelser, gläfsande och bitande i luften som om hunden försöker fånga en fluga, grävande eller bitande på kroppen.

Diagnos och behandling - Det finns inget specifikt test för epilepsi. Din veterinär kommer istället försöka utesluta andra orsaker för anfallen. Det innefattar att kolla medicinsk historia, blodtest och EEG. Behandling för epilepsi kommer bara påbörjas om anfallen sker ofta och skapar något slags mönster. Vanligtvis behandlas epilepsi med ett piller, men det finns många olika som din veterinär kan prova. Under de första veckorna av behandling kan hunden bli väldigt trött, men det brukar minska efter ett tag.

Raser som ofta drabbas: beagle, cocker spaniel, border collie, tax, schäfer, golden retriever, irländsk setter, keeshond, labrador retriever, dvärgpudel, sankt bernard, springer spaniel, siberian husky, strävhårig foxterrier.Grå starr

Grå starr betyder att linsen i ögat blir grumlig eller grå på grund av nedbrytandet av det protein som linsen är gjord av. När grå starr går riktigt långt kan det resultera i en vit och kristalliserad lins som kraftigt påverkar din hunds syn och kan leda till blindhet. Grå starr kan misstas för nukleär skleros, vilket är en vanlig åkomma hos äldre hundar som gör ögonen gråa men inte påverkar synen. Grå starr är ärftligt men kan också orsakas av sjukdomar som diabetes. Ärftlig grå starr drabbar över 80 raser.

Symptom - Du märker en grumlighet i hundens öga. Den kan vara vit, blågrå eller gul, och täcker hela eller delar av linsen.

Diagnos och behandling - Veterinären kommer genomföra en ögonspegling för att se om din hund har grå starr. Om starren gör att din hund inte kan se opererar man för att ta bort linsen och ersätta den med en artificiell lins. Operationen är ganska komplicerad, och vissa hundar klarar inte av den (äldre hundar klarar generellt sett operationer sämre). Operationer för grå starr blir dock allt vanligare.

Raser som ofta drabbas: afghan, bostonterrier, cocker spaniel, schäfer, golden retriever, labrador retriever, dvärgschnauzer, old english sheepdog, siberian husky, welsh springer spaniel, west highland white terrier.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än