Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Håll din hund ren

Hundar verkar hitta de mest illaluktande platser och lerigaste pölar att leka i. Det är otroligt hur snabbt de kan bli smutsiga efter att du badat dem, så denna del går igenom lite tips på hur du håller din hund ren och välvårdad.


En smutsig liten golden retriever-valp kommer tillbaka från en lerig promenad
En smutsig liten golden retriever-valp kommer tillbaka från en lerig promenad

Håll din hund ren

För att få badstunden att bli skön och bekväm för både dig och din hund måste du hitta ett sätt att göra det roligt och familjärt. Det viktigaste är att hunden vänjer sig vid att bada så tidigt som möjligt. Du vill inte göra det till någonting läskigt, för då kommer din hund aldrig vilja hoppa i vattnet, så låt hen leka med sin favoritleksak först och ta sen med den ner i badet.


En golder retriever-valp badar
En golder retriever-valp badar

Att ge hunden godsaker under tiden gör hen medveten om att hen är duktig. Vatten bör vara ljummet, och investera i en gummimatta så att hunden inte halkar i badet. Ju oftare hen badar, desto bekvämare kommer hen vara, och om hen är bekväm kommer det vara lättare för dig.


Hur du badar din hund

Tvättdags! Ibland kommer din busiga lilla kompis behöva ett rejält bad för att få pälsen ren och fin - vanligtvis efter att hen hoppat runt i leriga vattenpölar.


En närbild på en griffon d'arret à poil durs rufsiga skägg och lugg
En närbild på en griffon d'arret à poil durs rufsiga skägg och lugg

Innan du ropar på din hund, plocka fram ett par väldigt absorberande handdukar och ett bra hundschampo. Du kan sen borsta pälsen för att få bort lösa hår och knutor.

 • Testa vattentemperaturen och bjud sen in din hund med en godisbit.
 • Använd duschmunstycket eller en plastkanna för att blöta hela din hund. Kom ihåg att hen kommer försöka skaka sig torr flera gånger, så var beredd på att bli blöt.
 • När din hund är blöt från topp till tå, börja schamponera pälsen. Börja vid nacken och arbeta dig bakåt. Massera in schampot djupt ner pälsen, men se till att inte få schampo nära ögon, öron och mun.
 • När du har schamponerat in hela kroppen, skölj grundligt. Det kommer ta lång tid att få bort allt schampo, men försök att inte lämna någonting i pälsen eftersom det kan leda till irritation.
 • Slutligen, använd en absorberande handduk för att torka pälsen, men se till att du inte är allt för aggressiv. Du kan också använda en hårtork. Du måste dock först vänja din hund vid ljudet av hårtorken, och kom ihåg att använda en låg temperatur så att du inte bränner huden eller torkar ut pälsen.

Ta hand om pälsen

Att borsta din hunds päls är ett perfekt sätt att visa hunden hur mycket du älskar hen. Din hund kommer älska uppmärksamheten, och eran relation kommer förstärkas. Ni kanske också blir sugna på att prova de senaste hundfrisyrerna?


En vacker lhasa apso med en fantastisk vit päls
En vacker lhasa apso med en fantastisk vit päls

Att borsta pälsen håller den och huden frisk, tar bort dött hår och sprider naturliga oljor, medan risken för sjukdomar minskar om du tar hand om din hunds tänder, öron och ögon. När du tar hand om din hund, kolla alltid efter knölar, loppor och fästingar.


Tillbehör

Att ha rätt verktyg är inte bara viktigt för att skapa den perfekta stilen (vare sig det är en bergamascos Bob Marley-look eller en punkig chinese crested-stil), utan också för att se till att du har saker som passar för din hunds pälstyp. Alla dessa borstar kan köpas relativt billigt i djuraffären.

 • Karda - Denna borste har massvis med fina, korta borst som sitter nära varandra på en platt yta. De används för hundar med medellång och lång päls. De är bra för att få bort döda hår och stimulera huden och pälsen. De kan också användas för att få bort tovor, om de inte är allt för stora.

 • Krattor eller kammar - Dessa används för att komma igenom tjock päls för att få bort tovor, och för att komma åt underullet. När du letar efter en passande kam, se till att tänderna på kammen är ungefär lika långa som din hunds hår för att se till att kammen räcker ner genom hela pälsen men inte är så lång att den kommer irritera huden.

 • Borste med borst - Dessa är bra att använda för att få bort smuts och damm från pälsen på kort- och släthåriga hundar. De kan också användas på hundar med längre hår, men är inte lika effektiva. Välj tjockare och grövre borst för sträva pälsar och borstar med större mellanrum mellan borsten för hundar med längre päls.

 • Pälshandske - En handske som har gummipiggar. De används på korthåriga hundar för att få bort döda hår samt massera och stimulera huden.

 • Tovkam - Ett verktyg speciellt utformat för att bli av med tovor utan att ha sönder eller skada håret.

 • Fällningsverktyg - Tar bort döda hår från underullen när din hund fäller.

 • Kloklippare - Du kan använda tänger eller saxar för att klippa din hunds klor. Tänger är vanligtvis lättare att använda.


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än