Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Är hunden djuret för dig?

Alla som har hund kommer berätta för dig hur fantastiska de är. Vem kan motstå valpars charm, känsla av framgång när din hund faktiskt sitter efter att du sagt åt den att göra det, eller det överdrivna svansviftandet du möts av bara genom att komma hem?

Du måste dock komma ihåg att en hund lever ungefär 10-15 år, och är därför ett långvarigt ansvar. Så tänk noga efter och fundera på kostnader, tid, storleken på ditt hem och möjliga allergier din familj kanske har, samt temperament, storlek, träningskrav, livslängd och vanliga hälsoproblem för olika raser. Du kan använda vår rasguide för att hitta den bästa hundrasen för dig.


Fem oemotståndliga golden retriver-valpar i badet
Fem oemotståndliga golden retriver-valpar i badet

Hur du bestämmer...

Här är våra topp 5 saker du måste fundera på innan du bestämmer dig för att skaffa hund.

 1. Du har en allvarlig pälsdjursallergi - Det går ibland att ha hund om du har en mild sorts allergi, men om du eller någon du bor med är väldigt allergisk mot hundar är det förmodligen ingen bra idé, såvida du inte hatar dina nuvarande sambos. Då kan det vara det perfekta sättet att bli av med dem.

 2. Du har dåligt med pengar - Hundar älskar att äta, måste ibland åka till veterinären och tenderar inte ha välbetalda jobb, så om du har en tight budget med begränsad inkomst bör du verkligen fundera på om det kommer gå ihop att ha en hund. Du kan läsa mer om kostnaderna som hundägare här.

 3. Du vill att ditt hem ska vara perfekt - Att skaffa hund kommer leda till massvis med hår, smuts och lukter i ditt hem. Du kommer förmodligen behöva lägga mer tid på städning, och om du är särskilt stolt över ditt hem kanske inte en hund är det bästa alternativet för dig.

 4. Du jobbar jättemycket - Ditt hem är snarare kontoret eller olika tåg och flygplan. Då måste du se till att någon annan promenerar, matar och tar hand om din hund. Att du jobbat behöver inte betyda att du inte kan skaffa hund, men du måste ha tid över till hunden. Läs mer om möjliga rutiner här.

 5. Du älskar valpar men är inte så glad i fullvuxna hundar De flesta hundar “slutar” vara valpar kring 12 månaders ålder. Det betyder att ditt husdjur kommer vara fullvuxen ungefär 10 gånger så länge som hen är valp.

Kan jag skaffa hund om jag jobbar hela dagarna?

Hundar är av naturen flockdjur, och om du bara har en hund bör du inte underskatta hur mycket uppmärksamhet de behöver. De är väldigt sociala djur som skulle älska det om de kunde vara vid din sida varenda minut. Om du jobbar 9-5 kan morgnar, kvällar och helger vara en perfekt tid att leka med och träna din hund, så skäm då bort hen med ett långt träningspass eller kanske en simlektion.


En berner sennen på en spännande promenad
En berner sennen på en spännande promenad

Uppfylla din hunds basal behov

Hundar har väldigt enkla dagliga behov, som mat, omvårdnad och motion. Du måste se till att din hund kan gå ut och gå på toaletten och få rätt mängd rörelse, så att lämna hen ensam i åtta timmar är inte snällt. Det betyder inte att du inte kan ha hund om du har ett “vanligt” jobb, men du måste se till att dessa krav är uppfyllda så att din hund håller sig både fysiskt och psykiskt frisk.


En svart labrador ute på simtur
En svart labrador ute på simtur

Kortfattat skulle vi säga att om du inte jobbar jättemycket, har två jobb eller tillbringar mesta delen av din tid på resande fot, kan du absolut hitta ett sätt att ta hand om en hund.

Här är ett par sätt som gör att din hund håller sig glad och frisk när du inte är hemma.


1 - Ta med hunden till jobbet

Om du är lyckligt lottad nog att arbeta på en hundvänlig arbetsplats finns det många fördelar med att ta med din hund till jobbet. Din hund kommer inte bara känna sig älskad och glad, utan vissa studier har visat att produktivitet och moral ökar om det finns en hund på kontoret. En hund kan också ge dig en extra ursäkt att gå ifrån skrivbordet och ta en paus.


En beagle i en bur på ägarens jobb
En beagle i en bur på ägarens jobb

För att hjälpa till att få din hund att passa in på jobbet, är här några viktiga riktlinjer:

 • Se först till att ingen av dina kollegor är allergiska mot hundar. De kommer inte uppskatta att nysa hela dagen, hur gullig och snäll din hund än är.
 • Din hund måste vara rumsren och van vid nya människor innan du funderar på att ta med hen till kontoret så att det inte sker några pinsamma olyckor.
 • Se till att din hund är helt vaccinerad.
 • Ordna med en säng till din hund för att ge hen en egen plats på kontoret. Det bör vara en säker plats där hen kan vara lugn och känna sig avslappnad. Om din hund är burtränad kan det vara värt att investera i en extra bur på jobbet, och har du inte burtränat än är detta ett perfekt tillfälle att göra det. Läs mer om hur du gör detta här.
 • De flesta företag kräver att din hund är under uppsyn hela tiden och inte tillåts vandra runt på kontoret, så se till att din hund har fått springa runt innan du tar med hen in på kontoret.
 • Det kan vara bra att ta med lite leksaker för att underhålla hunden under dagen.
 • Se till att det alltid finns vatten tillgängligt.

2 - Gå på promenad med hunden innan jobbet

Det är en perfekt början på dagen för både dig och din hund att komma ut i friska luften på en promenad. Det behöver inte vara ett maraton, men att ta med hunden på en kort men kraftfull promenad och slänga lite bollar åt hen kommer leda till två saker:

 • Det gör så att hen vill sova eller vila när du åkt till jobbet, vilket gör att hen mindre troligt blir uttråkad. Att fysiskt trötta ut din hund kommer och balansera hens känslor, vilket hjälper mot depression, stress och ångest.
 • Det bygger upp ett starkt band mellan dig och din hund vilket garanterar att hen är stimulerad och glad. Din hund kommer vilja göra dig glad och arbeta för att få din uppmärksamhet. Så försök få in så mycket träning, motion och lek som möjligt under morgonpromenaden.

En frisk och glad collie hoppar efter en frisbee
En frisk och glad collie hoppar efter en frisbee

3 - Kom hem på lunchen

Om ditt jobb ligger nära ditt hem är det alltid bäst om du kan åka hem under lunchtimmen och tillbringa lite tid med din hund. Ta med hen ut för att kissa och låt hen springa runt så mycket som det bara går. Om du kan trötta ut din hund under lunchen kommer hen inte bli rastlös efter att du gått tillbaka till jobbet.


En cavalier king charles spaniel vilar på soffan
En cavalier king charles spaniel vilar på soffan

4 - Investera i någon som rastar din hund

Att anställa någon som kommer och rastar din hund är ett fantastiskt sätt att visa att du älskar hen. Det ger hunden en möjlighet att springa runt och tillbringa tid med några nya hundkompisar.

Enda nackdelen är att professionella hundrastare är ganska dyra, så om du har en vän eller en familjemedlem som har hundar kan det vara värt att fråga dem om de skulle kunna ta med din hund ut när de går på promenad.


En grupp taxar ute på promenad
En grupp taxar ute på promenad

5 - Ge din hund leksaker att hålla sig road med

Hundar älskar verkligen leksaker, speciellt sådana som innefattar problemlösning. Att hitta gömda godsaker i leksaken håller hundens hjärna igång. Att bli uttråkad kommer troligtvis leda till lika destruktivt beteende som separationsångest, så håll din hund stimulerad med en interaktiv leksak.


En Jack Russell leker med en kongleksak på gräset
En Jack Russell leker med en kongleksak på gräset

Leksaker som kongs kan hålla hundar roade i timmar eftersom de måste arbeta för sin belöning, men du kan inte lita för mycket på dessa leksaker eftersom hunden sen kan övergå till att tugga på någonting annat (dina favoritskor till exempel). Omlet har en rad olika interaktiva leksaker som håller din hund stimulerad när du är på jobbet. Du hittar dem här.


6 - Köp en hund som passar din livsstil

Detta är förmodligen det viktigaste att tänka på, och eftersom det finns så många raser med olika sorters karaktärer att välja mellan kommer du med all säkerhet kunna hitta en som passar din livsstil. Om du jobbar hela dagarna är det bäst att inte skaffa en hund som kräver mycket från dig, t.ex.australian shepherd, border collie, cavalier king charles spaniel, cocker spaniel, korthårig vorsteh, Jack Russell eller pudel.


En Australian shepherd vilar på soffan
En Australian shepherd vilar på soffan

Raser som passar bättre för att lämnas ensamma är till exempel basset, chihuahua, fransk bulldog, greyhound, malteser, shar pei, sussex spaniel och whippet. Men kom ihåg, alla dessa hundar behöver massvis med motion och tid tillsammans med dig och din familj.


Ska jag skaffa hund innan eller efter barn?

Att ha en hund innan du skaffar barn kan vara ett bra sätt att vagga dig in i föräldraskapet, eftersom båda kommer vilja sova i din säng på natten, behöver tränas att gå på toaletten på rätt plats och ger dig massvis med beundrande blickar i parken. Å andra sidan kan det vara väldigt bra träning för dina barn att få en valp senare i livet. Se bara till att du inte blandar ihop deras mat.


En ung flicka tar med sin hund på promenad
En ung flicka tar med sin hund på promenad

Mer allvarligt talat är det ett val som tåls att funderas på. Det är viktigt att komma ihåg att en hund är ett långvarigt ansvar, och när du får barn kommer du kanske inte ha lika mycket tid att ta hand om din hund. En hund, som har fått hela din uppmärksamhet hela livet kan bli avundsjuk på din nyfödda bebis eftersom hunden nu blir nummer två. Å andra sidan kan det medföra risker att skaffa en valp efter att du fått barn. Du måste se till att du är medveten om riskerna och hur du förebygger dem - övervakning är viktigt.


Hur du lär din hund uppföra sig runt en bebis eller ett barn

Hundar och barn kan utveckla starka band och blir oftast bästa vänner som skyddar varandra. Hundar tycks agera annorlunda runt barn och kan stå ut med massvis med oförutsägbart beteende. Det kanske dock inte kommer naturligt för din hund, och du kan behöva vänja hen vid att förlåta kladdiga fingrar och gråt. Det är givetvis också viktigt att lära dina barn att uppföra sig på rätt sätt runt hundar.


En pojke rullar runt på gräset med din golden retriever
En pojke rullar runt på gräset med din golden retriever

För att försöka undvika farligt hundbeteende runt din bebis eller barn, börja med att introducera din hund till ett av barnens klädesplagg innan de träffas. Håll plagget med ditt barns lukt långt bort från hundens nos. Att låta hunden lukta på plagget i luften utan att gå nära lär hen att respektera att lukten tillhör dig. Det lär hen respektera din bebis, men lämna dem aldrig ensamma tillsammans även om du tror att du kan lita på din hund till hundra procent.


En flicka ute med sin labrador
En flicka ute med sin labrador

Saker som kan gå fel

 • Barn kan tycka det är roligt att reta upp en hund. Om de upprepade gånger provocerar hunden kommer hen till slut bli arg och kanske till och med bita barnet, så hindra barnet så fort du märker det.
 • Barn som är rädda för hundar kan välja att vid någon tidpunkt springa iväg från hunden eller skrika. Det är bra att lära dina barn att hålla sig lugna runt hunden, annars är det troligt att hunden kan bli aggressiv eller tro att barnet vill leka.
 • Hundar kan ibland vara ganska beskyddande över sina leksaker, mat eller ben. Lär din hund att inte visa aggression när någon kommer nära, men lär också dina barn att det kan hända.
 • Barn kan ibland bli lite för lekfulla med hundar och kan till och med dra i hundens päls, öron eller svans. Om det händer finns det alltid en liten risk att hunden biter i försvar. Lär dina barn att det inte är okej att dra i hunden, så kommer du inte behöva oroa dig för att hunden blir provocerad.

En bebis och en engelsk bullterrier leker på gräsmattan
En bebis och en engelsk bullterrier leker på gräsmattan

Vissa hundraser är otroligt bra med barn. Vanligtvis är det hundar med lugnare temperament, som labrador, som passar bäst för familjen med små barn. Denna ras är väldigt tolerant och älskvärd och kommer komma bra överens med barn. Vår del om hundar och barn kommer hjälpa dig hitta den rätta rasen för dig, men du kan också kolla vår rasguide för att läsa om olika hundraser. Det är dock värt att komma ihåg att alla hundar har individuella personligheter.


Skaffa hund när barnen börjar skolan

Hundar älskar att vänta på att deras lilla favoritkompis ska komma hem och leka. Att ta hand om hundar kan lära barn ta ansvar och visa respekt. Det kan också hjälpa till att utveckla deras sociala förmåga, och uppmuntra dem att komma ut i friska luften och röra på sig. För att läsa mer om hur du lär dina barn uppföra sig runt hundar, klicka här.


En flicka med en siberian husky-valp
En flicka med en siberian husky-valp

Håll alltid hunden under uppsikt

Det bästa sättet att förhindra aggressivt beteende är att alltid hålla din hund och dina barn under uppsyn och se när problem kan uppstå. Om du har koll på dem när de leker kan du gå emellan innan någonting händer.

En ung beagle på promenad tillsammans med hela familjen
En ung beagle på promenad tillsammans med hela familjen

Ska du skaffa en hund till?

Det finns ingenting hundar älskar mer än uppmärksamhet och kärlek, vare sig från dig eller andra hundkompisar. De kan absolut vara väldigt lyckliga med endast uppmärksamhet från dig och din familj, så det är inte nödvändigt att skaffa en hund till. Om du känner att du vill ha en hund till som kan hålla din nuvarande sällskap, fortsätt läs för att få reda på hur du väljer en passande ny hund.


Två Australian shepherds håller samma pinne på stranden
Två Australian shepherds håller samma pinne på stranden

Hundar med likande energinivå

Att skaffa en ny hund kan vara ett perfekt sätt att se din nuvarande hund sällskap, och en ny lekkamrat kan till och med göra din nuvarande hund piggare. Det är dock viktigt att tänka på att om den nya hunden är mycket äldre eller yngre än din nuvarande hund kan de ha olika nivåer av lek och energi. Det kan leda till att den äldre hunden blir irriterad eller retad. Du måste lägga extra tid på att trötta ut den yngre hunden så att hen uppför sig kring den äldre. Om du klarar av det kommer den äldre hunden gradvis acceptera den yngre och kan till och ta en roll som förälder.


Två golden retriver-valpar leker i trädgården
Två golden retriver-valpar leker i trädgården

Separationsångest - är det bra att skaffa en hund till?

Separationsångest betyder att en hund blir stressad av att lämnas ensam för länge. Många tror att det går att lösa detta genom att adoptera en annan hund, men det är inte alltid så lätt. När du adopterar en andra hund måste du tänka på en rad olika saker, t.ex. kön, temperament, energikrav och storlek. Ta din tid att tänka över dessa saker innan du köper en ny hund, annars kanske de inte kommer överens. Din veterinär kan ge dig tips och råd om raser som troligtvis kommer fungera bra tillsammans med din nuvarande hund genom att matcha styrkor och svagheter.

För mer information om hur du väljer en andra hund, klicka här.


Två hundar har dragkamp
Två hundar har dragkamp

Du kan också söka i vår hundrasguide för att skapa en lista över raser som kan passa med din nuvarande hund.Relaterade produkter

Kundfoton

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än