Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vanliga hundsjukdomar

Här kan du scrolla igenom vår lista över hundsjukdomar för att ha koll på de symptom som du måste hålla utkik efter.

Det är väldigt svårt att undvika smittsamma sjukdomar, men det är också viktigt att förstå att de flesta sjukdomar sprids där det finns massvis med hundar, som på en kennel, ett hunddagis eller en hundutställning. Smittsamma sjukdomar sprids genom luften och in i blodomloppet och kan fås genom sängar, skålar, pälsvårdartiklar, insekter, andra djur och öppna sår.


“En
En gullig liten terrier ligger ner utomhus

Coronavirus

Detta är en tarmsjukdom som är otroligt smittsam och drabbar både vilda och tama hundar. Viruset är begränsat till de översta två tredjedelarna av tunntarmen. Ofta uppstår inga symptom, och infektionen försvinner av sig själv. Infektionen kan dock vara svår för valpar och sjuka hundar att bekämpa.

Symptom: Det är vanligt att det inte finns några symptom alls hos äldre hundar, men när symptom uppstår inkluderar de kräkningar, diarré och uttolkning. Behandling innefattar att ge extra vätska och elekrolyter.

Om du misstänker att din valp kan ha fått Coronavirus är det viktigt att du tar med hen till veterinären så fort som möjligt eftersom det kan vara dödligt för små valpar.


Valpsjuka

Canine distemper är en väldigt allvarlig viral sjukdom. Den kan spridas genom luften från hund till hund. Det är otroligt smittsam och det finns inget botemedel, vilket gör det väldigt viktigt att vaccinera din hund mot valpsjuka.

Symptom: Hög feber, hosta, apati, ingen aptit, svårigheter att andas, röda ögon och rinnande näsa. Diarré och kräkningar kan också förekomma.

Om du misstänker att din hund drabbats av valpsjuka, kontakta din veterinär direkt. Ta inte med din hunden in förrän du varit i kontakt med receptionisten eftersom du annars kan smitta andra hundar.


Hepatit

Hepatit kallas också Rubarths sjukdom och är en viral sjukdom som oftast misstas för canine distemper. Den kan smitta genom avföring, urin, blod och saliv.

Symptom: Hög feber, hosta, ingen aptit, depression, kräkningar, blekt tandkött och magont. Symptom på gulsot kan också förekomma eftersom sjukdomen påverkar lever och njurar.

Om du misstänker att din hund har hepatit, kontakta genast din veterinär. Låt inte hunden komma i kontakt med andra hundar, och plocka alltid upp hens bajs direkt.


Hundinfluensa

Hundinfluensa är en väldigt smittsam luftrörsinfektion som kan orsaka kennelhosta. Den smittas lätt genom hundar som är nära varandra.

Symptom: Hosta, nysningar, nasal utsöndring, svårigheter att andas, ombytlig feber, ingen aptit och apati.

Om du tror att din hund kan ha fått influensa, kontakta din veterinär eftersom det är viktigt att det behandlas. Det kan annars utvecklas till andra sjukdomar, t.ex. lunginflammation.


Parainfluensa

Parainfluensa är en smittsam luftvägsvirus som sprids mellan hundar via delade skålar och sängar. Viruset sprids snabbt mellan hundar som är nära varandra, t.ex. på hunddagis. Din veterinär kan skriva ut antibiotika för att behandla influensan.

Symptom: Hosta, feber, nasal utsöndring, ingen aptit och låg energinivå.

Om du misstänker att din hund har fått parainfluensa måste du kontakta din veterinär.


Kennelhosta

Kennelhosta är en väldigt smittsam sjukdom. Den sprids genom luften, vanligtvis i områden där det finns mycket hundar, som på ett hunddagis eller en utställning. Behandlingen innebär vanligtvis speciellt nässpray, men det finns också en injektion om hunden inte klarar av sprayet.

Symptom: En torr hosta, kräkningar och nasal utsöndring. De flesta hundar som får kennelhosta kommer sluta äta, men inte alla. Sjukdomen kan utvecklas till lunginflammation, som också inkluderar hög feber och apati och i vissa fall kan leda till döden.

Om din hund visar upp dessa symptom bör du kontakta veterinären med detsamma. Ta inte in hunden innan du sagt till receptionisten eftersom du annars kan smitta andra hundar.


Leptospiros

Leptospiros orsakas av en bakterie och smittas oftast genom smutsigt vatten, så försök att hindra din hund från att dricka från pölar, dammar, sjöar och kanaler. Bakterien kommer framför allt från urin från råttor, grisar och kor, vilket gör att gårdar är en vanlig plats där hundar blir smittade.

Symptom: Hög feber, ingen aptit, kräkningar, apati, depression, muskelsmärtor, diarré och blod i urinen. Eftersom sjukdomen påverkar lever och njurar är det viktigt att du håller utkik efter överdrivet drickande och urinerande, gula ögon och kräkningar.

Kontakta din veterinär med detsamma om du misstänker att din hund drabbats av leptospiros.


Parvovirus

Parvovirus är en livshotande och otroligt smittsam viral sjukdom. Den kan spridas genom hundavföring, mat- och vattenskålar, tyger och mattor. Det är väldigt viktigt att du vaccinerar din hund mot parvovirus eftersom det är väldigt smittsamt, och kan leva i organismer i månader.

Symptom: Ingen aptit, apati, kräkningar och blodig diarré.

Om du märker dessa symptom bör du ta kontakt med din veterinär. Ta inte in hunden innan du sagt till receptionisten eftersom du annars kan smitta andra hundar.


Rabies

Rabies är en viral sjukdom som ofta kan vara livshotande. Sjukdomen smittar vanligtvis när ett djur som bär på sjukdomen, t.ex. en räv eller en fladdermus, biter hunden, men kan också smitta via sår på huden från saliv från dessa infekterade djur. Det finns två typer av rabies, “furious” and “paralytic”. Furious rabies gör att hundar utvecklar otroliga förändringar i sitt beteende och blir väldigt aggressiva. Paralytic rabies orsakar svaghet och koordinationssvårigheter och till slut förlamning.

Symptom: Hög feber, anfall, förlamning, lös käke, svårigheter att svälja, ingen koordination, blyghet eller aggression, frekventa förändringar i beteende och skum i mungipan.

Om din hund har blivit biten eller klöst av ett annars djur, eller du misstänker att hen kan ha kommit i kontakt med rabies, kontakta din veterinär direkt. Det är viktigt att du tar kontakt även om din hund vaccinerats mot sjukdomen.

Lyckligtvis anses rabies inte finnas i Sverige i nuläget.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än