Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du tar hand om din hunds päls

Det är dags göra din hund superfin med hjälp av denna användbara handbok över hur du håller din hunds päls i perfekt form.

Vissa pälstyper behöver mer vård än andra. Långhåriga hundar måste borstas varje dag, medan släthåriga hundar bara behöver borstas en gång i veckan. De måste å andra sidan trimmas var tredje eller fjärde månad. Se till att du har de rätta verktygen för din hunds päls för att göra det så bekvämt och lugnt för din hund som möjligt.


En borzoi med ren och fin päls
En borzoi med ren och fin päls

 1. Hur du tar hand om en hund med kort, slät päls
 2. Hur du tar hand om en hund med medellång päls
 3. Hur du tar hand om en hund med lång päls
 4. Hur du tar hand om en hund med underull
 5. Hur du tar hand om en hund med silkespäls
 6. Hur du tar hand om en hund med trådad päls
 7. Hur du tar hand om en hund med lockig päls
 8. Hur du tar hand om en strävhårig hund
 9. Hur du tar hand om en hårlös hund
 10. Hur du tar hand om en hund med tovig päls
 11. Hur du tar hand om din hunds tassar
 12. Hur du klipper din hunds klor
 13. Hur du klipper håret på din hunds tassar

Det är väldigt viktigt att din hund vänjer sig vid att borstas från en tidig ålder, och att du gör stunden till någonting mysigt med godisbitar och mycket beröm. Det är bättre för er båda om du lägger lite tid på din hunds päls varje dag så att det inte blir en negativ upplevelse där du måste hantera massvis med knutor och tovor.

Det är bra att hålla sig till en rutin när du tar hand om din hunds päls. Se till att du är konsekvent med hur du borsta hen så att det inte kommer några överraskningar, eftersom det kan göra din hund stressad. Det kan vara bra att ta hand om pälsen efter att ni varit ute eftersom din hund kommer vara tröttare och förhoppningsvis mer avslappnad.


En yorkshireterriervalp borstas
En yorkshireterriervalp borstas

Hur du tar hand om en hund med kort, slät päls

Hundar med kort päls är lätta att ta hand om och ser fantastiska ut. När du ser den muskliga kroppen hos en greyhound eller vizla genom deras korta päls förstår du hur kraftfulla och atletiska dessa hundar är.


En greyhound med kort vacker päls
En greyhound med kort vacker päls

Det bör räcka att borsta din hunds päls en gång i veckan. Allt du behöver göra är att borsta pälsen i motsatt riktning till hur den växer för att få bort alla döda hår. Borsta sen i rätt riktning för att få bort håren på ytan. Denna rutin kommer också massera din hund och stimulera huden, vilket hjälper dem hålla pälsen frisk och skinande. Du kan använda antingen en borste eller en handske.


En vizsla med vacker kort rött hår
En vizsla med vacker kort rött hår

Populära korthåriga raser inkluderar Greyhound, vizla, american foxhound, engelsk foxhound, bostonterrier, bullterrier och engelsk bulldog.


Hur du tar hand om en hund med medellång päls

Precis som med korthåriga hundar är hundar med medellång päls ganska lätta att ta hand om. Hundar som siberian husky och cavalier king charles spaniel har vackra pälsar som tävlar med till och med de allra finaste långhåriga raserna.


En cavalier king charles spaniel med medellång päls
En cavalier king charles spaniel med medellång päls

Hundar med medellång päls måste bara borstas en gång i vecka. Överlag blir de inte så smutsiga, och får sällan tovor. Börja med att använda en karda eller en styv borste för att få bort smuts, damm och tovor. Du kan sen använda en mjukare borste för att få bort döda hårstrån och ta fram glansen i pälsen.


En bordercollie med en vacker svartvit päls
En bordercollie med en vacker svartvit päls

Populära raser med medellång päls inkluderar bordercollie, breton, cavalier king charles spaniel, schäfer, golden retriever, welsh corgi pembroke, pyreneér, sankt bernard och siberian husky.


Hur du tar hand om en hund med lång päls

Om du någonsin sett en shih tzu eller havanese med en välskött päls vet du att de är otroligt fina. Här är några tips på hur du håller lång päls fin.


En afghanhund med en otroligt lång päls
En afghanhund med otroligt lång päls

Hundar med lång päls måste borstas dagligen så att de inte får tovor och knutor. Om din hund har varit ute i naturen är det mer troligt att hen har knutor eftersom smuts och damm fastnar i pälsen. Raser som afghanhund har väldigt tunn, silkesliknande, lång päls som lätt blir tovig, så du det kommer bli väldigt jobbigt om du måste åka till salongen varje gång ni varit ute och promenerat.


En gullig liten shih tzu med en vacker lång päls
En gullig liten shih tzu med en vacker lång päls

Om din hund har knutor i pälsen måste de tas bort först. Använd dina fingrar för att lösa upp knutor innan du börjar borsta med en karda. Borsta ner håret för att få bort knutor och smuts. När du borstar, håll i håret nära huden för att inte dra för hårt och göra illa din hund. När du borstar längs med ryggen, se till att du lyfter det översta lagret av pälsen för att komma år håret under. De tunna håren på din hunds ben måste också tas väl hand om. Se till att du borstar igenom alla hår för att få bort smuts, och ta bort hår som sticker ut. Avsluta med att använda en kam och borsta försiktigt håret runt hundens ansikte, men var väldigt försiktig så du inte petar hunden i ögat. När du borstar öronen, stötta örat med din fria hand medan du borstar.


En vacker liten bichon havanais med en väl omhändertagen päls
En vacker liten bichon havanais med en väl omhändertagen päls

Populära raser med långt hår inkluderar shih tzu, bichon havanais, afghanhund, bearded collie, yorkshireterrier och berner sennen.


Hur du tar hand om en hund med underull

Vi tycker det är fantastiskt hur vissa hundar har utvecklat en vädersäker päls som håller dem varma på vintern och svala på sommaren. Dessa robusta hundar mår bra i alla miljöer, från en siberian husky kring polcirkeln till en australian shepherd som arbetar på de varma, torra åkrarna i Australien.


En brun labrador med en tjock päls med underull
En brun labrador med en tjock päls med underull

Hundar med underull fäller konstant, men mest på våren när de gör sig redo för sommaren, och på vintern när de gör sig redo för vintern. Det är viktigt att få bort det lösa, fällda håret eftersom det annars kan bilda knutor och klumpar i pälsen. Hundar med underull måste borstas två gånger i veckan, men när de fäller mer kan det behövas oftare.


En australian shepherd med en tjock päls
En australian shepherd med en tjock päls

Använd först en karda för att få bort knutor, smuts eller damm från pälsen, och sen ett antifällverktyg för att komma in till rötterna och borsta ut från huden så att du kan få bort lösa hår från underullen. Efter det kan du använda en bredtandad kam. Se till att du kommer in till rötterna igen, och borsta i samma riktning som pälsen växer i. Du bör nu kunna borsta igenom pälsen utan något motstånd.


En alaskan malamute med en vacker tjock päls
En alaskan malamute med en vacker tjock päls

Populära raser med underhåll är t.ex. alaskan malamute, chow chow, finsk spets, keeshond, labrador retriever, norsk älghund, samojed och australian shepherd.


Hur du tar hand om en hund med silkespäls

Vare sig det är den slingade stilen hos en afghanhund eller den irländska setterns kastanjebruna lockar har hundar med silkespäls verkligen en glamorös sida. Om du tar väl hand om din hunds silkespäls kommer den glänsa och skina så att alla andra hundar på gatan blir avundsjuka.


En silky terrier med en vacker skinande päls
En silky terrier med en vacker skinande päls

Hundar med silkespäls har ingen skyddande underpäls, så deras överpäls kräver en del arbete. Silkespälsar blir lätt toviga om de är långa, så det är viktigt att dagligen ta hand om dem. Använd en kam eller en karda för att försiktigt borsta ur knutor. Använd sen en borste för att lägga håret på plats, vilket också kommer ta fram glansen i pälsen. Avsluta med att dra en kam längs med pälsen och klipp toppar som ser ojämna ut. Om du får din hunds päls klippt på salong kommer den vara lättare att ta hand om.


En vacker röd irländsk setter med en lång silkespäls
En vacker röd irländsk setter med en lång silkespäls

Populära raser inkluderar afghanhund, cavalier king charles spaniel, engelsk cocker spaniel, engelsk springer spaniel, irländsk setter, silky terrier och yorkshireterrier.


Hur du tar hand om en hund med trådad päls

Det finns ingenting mer fascinerande än en puli eller en komondor med helt trådade pälsar. Dessa hundar ser ut som gigantiska moppar, och deras päls kräver speciellt underhåll.


En ungersk puli med lång svart trådad päls
En ungersk puli med lång svart trådad päls

Hundar med trådad päls kräver mycket arbete, men det är inte svårt. Innan trådarna växer fram, borsta pälsen så att hunden vänjer sig vid det. Så fort trådarna börjar komma fram måste du sluta borsta. Separera och ta bort knutor med dina händer och massera försiktigt huden. Trådar som börjar klumpa ihop sig måste tas isär, ibland är det lättare att göra detta med en sax. Du kommer också behöva ta bort allt som kan fastna i pälsen, som smuts, pinnar och löv etc. För att minska risken för problem kan du sätta upp trådarna eller täcka dem med kläder när ni går på spännande och leriga promenader. Öronen, benen och svansen kräver mest arbete eftersom det finns risk att håret där klumpar ihop sig till en enda stor tråd. Om pälsen tas hand om på rätt sätt är dessa hundar väldigt populära på utställningar.


En ungersk puli med fantastiskt lång trådad päls
En ungersk puli med fantastiskt lång trådad päls

Trådade raser inkluderar puli och komondor, och ibland bichon havanaise och pudel för visningar.


Hur du tar hand om en hund med lockig päls

Lockiga hundar kommer i alla former och storlekar, men har alla fantastisk päls. Från toypudel till curlycoated retriever kan du vara säker på att din lockiga hund kommer imponera på allt och alla.


En svart curlycoated retriever visar upp sin fina lockiga päls
En svart curlycoated retriever visar upp sin fina lockiga päls

Hundar med lockig päls har hår snarare än päls, och det växer supersnabbt och kan snabbt bli långt och bångstyrigt! Att klippa dem en gång i månaden gör pälsen lättare att ta hand om, tillsammans med regelbunden tvätt, borstning och trimning med sax. För att det ska bli lättare att ta hand om pälsen är det en bra idé att klippa dem ganska kort, men det är rekommenderat att gå till en hundsalong och få det professionellt klippt eftersom du annars kan få en hund som ser ganska märklig ut. Om du borstar den lockiga pälsen två gånger i veckan bör det vara tillräckligt för att undvika knutor och tovor.

Använd en borste för att få bort tovor. Börja på huvudet, sen bröstet och frambenen, till torson, och avsluta med bak och bakben.


En vattenspaniel med vacker lockig päls
En vattenspaniel med vacker lockig päls

Lockiga raser inkluderar american water spaniel, bichon frisé, curlycoated retriever, komondor och pudel.


Hur du tar hand om en strävhårig hund

Strävhåriga hundar kan ha fantastiskt fina pälsar. Kolla bara på dvärgschnauzern eller en strävhårig foxterrier så kommer du undra om de ser sig själva som de vise männen i hundvärlden med sina mustascher och skägg. Denna tuffa tandborstliknande päls bildas på ett speciellt sätt, och kräver därför speciell vård.


En borderterrier med vacker strävhårig päls
En borderterrier med vacker strävhårig päls

Hundar med strävhårig päls har sträva hår som sticker upp genom en mjuk underpäls. Vi rekommenderar professionell trimning och klippning, samt regelbunden pälsvård eftersom pälsen lätt kan bli tovig. När du märker att de sträva håren blir för långa är det bäst att ta med hunden till salongen så att de kan klippas eftersom det är ganska komplicerat och rasspecifikt.


En fantastiskt dvärgschnauzer med strävhårig päls
En fantastiskt dvärgschnauzer med strävhårig päls

Strävhåriga hundar kräver professionell klippning var tredje till var fjärde månad. De måste också borstas två gånger i veckan. Använd en karda och borsta i riktningen håret växer för att få bort knutor. Använd sen en borste för att få bort alla lösa hår från underpälsen. Avsluta med en kam för att lägga håret på plats.

Populära strävhåriga hundar inkluderar airedaleterrier, borderterrier, griffon bruxellois, cairnterrier, Strävhårig vorsteh, irländsk terrier, jack russell, dvärgschnauzer, norfolkterrier, welshterrier och strävhårig foxterrier.


Hur du tar hand om en hårlös hund

Hårlösa hundar tycker fortfarande om att bli omhändertagna. Tänk mindre på borstande och klippande och mer på badande och masserande. Du kommer snart vara expert på att skämma bort din nakna vän, och det kan behövas på grund av hur utsatt huden är.


En vacker mexikansk nakenhund
En vacker mexikansk nakenhund

När du tar hand om en nakenhund krävs mer fokus på huden snarare än pälsen. En hårlös hund behöver smörjas in med solkräm eftersom huden lätt bränns, speciellt under sommarmånaderna. För raser med hår på huvudet och benen, som chinese crested, kan du använda en borste en gång i veckan. Helt hårlösa hundar, som mexikansk nakenhund, måste badas en gång i veckan för att motverka akne. Du måste också smörja in din hund efter badet med speciell hudkräm för hundar. Nakenhundars öron måste undersökas och tvättas en gång i veckan eftersom de annars samlar mycket smuts.


En chinese crested med en i stort sett hårlös kropp
En chinese crested med en i stort sett hårlös kropp

Populära nakenhundar inkluderar chinese crested och mexikansk nakenhund.


Hur du tar hand om en hund med tovig päls

Att hålla din hunds päls fri från knutor och tovor är ett fantastiskt sätt att komma nära dem. Förutom att det inte ser trevligt ut kan tovig päls vara väldigt obekvämt för hunden och göra att huden kliar.


En fin liten vit malteser tas om hand av sin ägare
En fin liten vit malteser tas om hand av sin ägare

Pälsen tovar sig framför allt kring öronen, på halsen, på magen och runt benen. Att ta bort knutor och tovor kan vara lättare än du tror, men det är alltid bäst att förebygga problemet. Regelbunden pälsvård motverkar att din hund får tovor. Om din lekfulla hund dock smutsat ner sig på en lerig promenad kan du följa dessa enkla steg för att bli av med dem.

 1. Det kan hjälpa att spruta på ett medel som löser upp tovorna något innan du försöker få ut dem.
 2. Försök att separera det toviga håret genom att försiktigt dra isär det med dina fingrar.
 3. Om det inte fungerar, använd en metallkam, men se till att du håller håret nära din hunds hud så att det inte gör ont. Försök att plocka i håret för att separera det snarare än använda kraft för att borsta igenom det (kammen kommer förmodligen bara fastna).
 4. Om knutorna fortfarande inte går upp måste du använda en speciell tovkam. Dra tovkammen genom pälsen, och håll håret nära huden så att det inte är obekvämt för din hund. En tovkam har vassa tänder som kan skära igenom tovorna. Arbeta från topparna in till rötterna.

Om din hund har en bit päls där tovorna inte löses upp vad du än gör kan du behöva klippa bort dem. Var väldigt försiktig så att du inte klipper i din hunds hud om hen plötsligt rör sig.


Hur du tar hand om din hunds tassar

Lyckligtvis krävs ingen direkt utbildning för att göra manikyr på din hund. Hundarna kommer vara glada så länge de har fina tassar och klor utan fransk manikyr.


En hund får sina tassar omhändertagna och klippta
En hund får sina tassar omhändertagna och klippta

När saker fastnar mellan dynorna på din hunds tassar kan det leda till irritation eller till och med gå in i din hunds hud. Att klippa håret på din hunds tassar kan minska mängden smuts, som gräsfrön och taggar, som fastnar och på så sätt minska risken för att din hund får ont.

Du bör klippa din hunds klor innan du klipper pälsen på tassarna. Om din hunds klor blir för långa kan de gå sönder, vilket kan göra väldigt ont. Att låta din hund motionera på hårda ytor, som asfalt, kommer hjälpa till att hålla klorna på en bra längd, men om du märker att de börjar bli lite för långa måste du boka en tid hos din veterinär för att få dem klippta. Du kan också klippa dem själv, men måste då börja öva tidigt så att din hund är bekväm med att du tar i hens tassar. Gör det till en trevlig stund genom att ta det lugnt och sakta och ge hunden massvis med godisbitar och beröm.


Hur du klipper din hunds klor

Det finns två olika kloklippare att välja mellan: vanliga klippare och speciella tänger. De fungerar båda väldigt bra, men det kan vara mer bekvämt att använda tången om din hund plötsligt skulle röra på sig. Börja med att vänja din hund vid att du handskas med hens tassar. När din hund sitter, lyft upp ena tassen och rör vid tårna och klorna ett par sekunder. Belöna hen direkt och sätt sedan ner tassen på marken. Upprepa denna process ett par gånger tills din hund är bekväm.


En hund får sina klor klippta
En hund får sina klor klippta

Du kan sen börja vänja din hund vid verktyget. Du måste inte direkt börja klippa, lyft istället upp tassen och rör klorna med klipparen. Belöna direkt med en godisbit. Upprepa processen tills din hund är bekväm med klipparen. Det är bäst att klippa klorna när din hund är trött, så börja när hen lagt sig tillrätta efter en lång promenad.


Kloklippning med en klotång
Kloklippning med en klotång

Du måste ha ett koaguleringspulver nära till hands för att direkt stoppa blödningen om du av misstag klipper lite för långt. Håll din hunds tass mellan fingrarna. Om du använder ett tångverktyg, placera tången i en rät vinkel mot klon och tryck ihop dem snabbt för att klippa klon. Om du använder en vanlig nagelklippare, håll den lodrätt upp mot taket och lägg klon på plats. Tryck bestämt för att klippa klon, men se till att du inte tar för mycket.


En hund blir omhändertagen och får sina klor klippta
En hund blir omhändertagen och får sina klor klippta

Om du av misstag klipper din hunds klor för korta kommer hen skrika och hoppa tillbaka, men det är viktigt att du inte får panik. Mitten av klon innehåller blodådror, och det kommer blöda ganska mycket. Det kan också vara ganska svårt att stoppa flödet. Det bästa är att genast ge din hund en godisbit för att få bort uppmärksamheten från klon. Medan du distraherar hen med en godisbit, häll på ett koaguleringspulver - det borde stoppa blödningen. Försök inte att fortsätta klippa klorna, låt hen istället vila och försök igen några dagar senare.


Hur du klipper håret på din hunds tassar

Om du vill att din hund ska slippa halka runt på hårda ytor som Bambi på hal is kan det vara bra att klippa håren på hens tassar. Att klippa håret på din hunds tassar kan vara väldigt svårt om hen inte är van vid att du rör dem. Vänj hunden med att få tassarna rörda genom att ta på dem så ofta du kan. Lär hunden att det är okej och se till att hen är bekväm med att bli berörd över hela kroppen, mun, öron och tassar inkluderade.


Hur du klipper håret på din hunds tassar
Hur du klipper håret på din hunds tassar

Den bästa stunden att handskas med din hunds tassar är när hen lagt sig tillrätta efter en promenad. Säg åt hen att sitta och lyft sen upp en tass i taget. Undersök tårna och klorna ett par sekunder, belöna hen med en godisbit och sätt sedan tillbaka tassen på marken. Du kan behöva upprepa detta ett par gånger innan hunden vänjer sig.


Klipp håret på tassarna med en sax
Klipp håret på tassarna med en sax

Så fort din hund är bekväm med att du handskas med hens tassar måste du vänja hen vid saxen. Börja med att klippa håret bara ett par sekunder innan du belönar hen och sätter tillbaka tassen på marken. Fortsätt med detta tills du har klippt alla tassar till en lämplig längd. Efter ett par gånger kommer din hund låta dig klippa hela tassen på en gång, men sluta ändå aldrig belöna.Liknande produkter

Kundbilder

Kommentarer Leave a comment

Michal, 13 februari 2019

Hej alla hundägare. Jag bor i Asien och sonen min med fästmö har 2 äldre hundar (tikar) och 3 valpar från ena tiken. Pappan gatuhund. Bor ej i storstad. Ena valpen har fått utslag på magen,rosslar ocg stora svårighet att andas. valpen är ca 3 månader. Stora problem att göra ljud / skälla. Folket runt omkring säger väldigt smittsamt ocg kan fås av tex av orm som kan vara smitto bärare. Det finns nyfödda barn i familjen så stot oro. Vet någon vad detta kan vara för sjukdom ?