Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du tar hand om din hunds päls

Att ta hand om din hunds päls är ett bra sätt att knyta an till din hund. Borstning hjälper till att hålla pälsen och huden frisk genom att ta bort döda hårstrån och sprida naturliga oljor, samtidigt som vård av din hunds klor, öron och ögon minskar risken för att den ska utveckla sjukdomar. Denna guide beskriver hur man tar hand om sin hunds päls för olika pälstyper och hur man tar bort tovor i pälsen.

Utrustning för pälsskötsel

Det är viktigt att ha rätt utrustning för din hunds pälstyp. Beroende på vilken pälstyp din hund har, kommer du att behöva olika typer av borstar för att sköta din hund. Och oavsett vad för slags päls din hund har bör du alltid kolla efter klumpar, loppor och fästingar när du tar hand om din hunds päls. Alla dessa typer av borstar kan köpas relativt billigt i en djuraffär:

 • Karda - Denna borste har många fina, korta borst nära varandra på en plan yta. Den används på hundar med medelhårig till långhårig päls. En karda är bra på att ta bort döda hårstrån och stimulera hud och päls. Den kan också användas för att ta bort tovor (även om en särskild kam behövs för att få bort envisa tovor).
 • Hundkam - Används för att ta hand om tjock päls för att reda ut och ta bort underull. När du letar efter en lämplig kam, se till att kammens tänder är ungefär lika långa som din hunds päls så att de når underullen, men att de inte är så långa att de irriterar huden.
 • Borste med nylon/svinborst - Används för att ta bort smuts och skräp från pälsen på hundar med kort och släthårig päls. De kan användas på hundar med längre päls också, men är då inte lika effektiva. Välj tjockare, grövre borst för grova pälsar och bredare borst för längre pälsar.
 • Borste med knoppar - Dessa borstar är bra för att borsta ut tovor hos hundar med långa och lockiga pälsar och för hundar med underull.
 • Pälsvårdshandske - En handske eller en vante med gummiknoppar. Dessa handskar används på korthåriga hundar för att ta bort döda hårstrån och för att massera och stimulera huden.
 • Tovutredare - Ett verktyg som används specifikt för att reda ut tovor utan att skada pälsen.
 • Underullskarda eller ullkniv - Tar bort den döda underullen när din hund byter päls.
 • Klotång eller sax - Du kan använda en tång eller sax för att klippa din hunds klor, men en tång brukar vara lättare att använda.

Vissa pälstyper kommer att behöva mer uppmärksamhet än andra. Se till att du har rätt verktyg för din hunds päls för att göra upplevelsen mindre smärtsam och stressig för dem.

Etablera en rutin för pälsskötsel

Det är väldigt viktigt att du vänjer din hund vid att bli borstad från en tidig ålder och att du gör pälsskötseln till en njutbar upplevelse genom att erbjuda hundgodis och mycket beröm. Det är bättre att spendera en kort tid med att borsta varje dag så att du inte behöver ta itu med trassel och tovor som har uppkommit under lång tid.

Det är en bra idé att ha en fast rutin när du sköter din hund. Se till att du är konsekvent med hur du borstar den, så att det inte blir några överraskningar som kan orsaka stress. Det bästa tillfället att borsta din hund är efter att den har fått motion. Antingen kan du ta ut den på en hundpromenad eller så kan du ge din hund motion inomhus , vilket gör att den kommer vara mer mentalt stimulerad och avslapppnad när du börjar.

Hur man sköter en hund med kort päls

Hundar med kort päls är vanligtvis lättast att sköta. Du bör kunna ta hand om din hunds päls genom att borsta den en gång i veckan. Allt som behöver göras är att borsta pälsen i motsatt riktning som håret växer för att ta bort överflödigt hår underifrån. Borsta sedan i den riktning pälsen ligger för att ta bort eventuellt löst hår på ytan. Denna rutin kommer också att massera din hund och stimulera deras hud, vilket hjälper till att hålla pälsen frisk och glänsande. Du kan använda antingen en borste eller en pälsvårdshandske när du gör detta.

Populära hundraser med kort päls är t.ex. Greyhound, Vizsla, Amerikansk foxhound, Engelsk foxhound, Boston terrier, Bullterrier, och Engelsk bulldog.

Hur man sköter en hund med medellång päls

Precis som korthåriga hundar är raser med medellång päls väldigt lättskötta. Hundar med medellång päls behöver bara borstas en gång i veckan. I allmänhet blir de inte smutsiga eller toviga särskilt ofta. Börja med att använda en borste med knoppar eller en karda för att ta bort smuts, skräp och trassel och följ sedan upp med en borste med nylon eller svinborst för att ta bort dött hår och för att få fram glansen på pälsen.

Populära hundraser med medellång päls är t.ex. Border Collie, Breton, Cavalier King Charles spaniel, Schäfer, Golden Retriever, Pembroke Welsh Corgi, Pyrenéerhund, och Sankt Bernard.


Hur man sköter en hund med lång päls

Hundar med lång päls behöver borstas varje dag för att undvika att de får tovor, knutar eller trassel i pälsen. Hundar som tillbringar mycket tid utomhus är mer benägna att få trasslig päls på grund av smuts och skräp som fastnar i pälsen. Raser som Afghanhund har en tunn, silkeslen, lång päls som väldigt lätt blir trasslig, så det behövs ofta regelbundna besök till en professionell hundfrisör om du vill att din långhåriga hunds päls ska vara i toppskick hela tiden.

Om din hund har en tovig päls måste tovorna tas bort först. Använd fingrarna för att försöka ta bort eventuella kvarvarande knutar innan du använder ett borste med knoppar eller en karda. Följ pälsens läggning för att reda ut eventuella knutar och ta bort eventuell smuts. När du borstar ut knutar, håll håret nära huden för att undvika att dra och rycka, vilket kan vara obekvämt för din hund och provocera fram gnäll.

När du borstar längs din hunds rygg, se till att lyfta upp det översta lagret av pälsen för att borsta igenom håret under, och arbeta från rötterna till yttersta delen av pälsen. Arbeta systematiskt från huvud till svans ner på ena sidan och borsta sedan upp på den andra sidan. Pälsen på din hunds ben kommer att behöva noggrann uppmärksamhet. Se till att du borstar igenom den för att ta bort knutar och skräp och trimma eventuella lösa hårstrån. Avsluta med att använda en kam för att försiktigt borsta igenom håret runt din hunds ansikte, men var försiktig så att du inte sticker den i ögat av misstag. När du borstar öronen, stöd dem med din fria hand medan du borstar pälsen.

Några populära långhåriga hundraser är Shih Tzu, Havanais, Afghanhund, Bearded Collie, Yorkshire terrier, och Berner sennen.

Hur man sköter en hund med dubbelpäls

Selektiv avel har inneburit att vissa hundar har utvecklat en väderbeständig päls som håller dem varma på vintern och svala på sommaren. Hundar i denna kategori har fötts upp för att trivas under alla förhållanden, från Siberian husky i Arktis till Australian shepherd på de heta, torra fälten i Australien.

Hundar med dubbelpäls (täckhår och underull) fäller hela tiden, men de fäller mer på våren, redo för sommaren och igen på hösten, redo för vintern. Det är viktigt att ta bort den lösa döda pälsen, annars kan det bildas tovor och klumpar. Hundar med dubbelpäls behöver borstas två gånger i veckan, men under perioder när de håller på att byta päls bör de borstas flera gånger i veckan.

Börja med att använda en karda för att ta bort tovor och smuts från pälsen. Använd sedan en underullskarda för att nå ner till rötterna och borsta ut från huden så att du kan ta bort lös päls från den tjocka underullen. Använd därefter en bredtandad kam. Se till att du kommer ända ner till rötterna igen och arbeta i samma riktning som pälsens läggning. Du ska kunna kamma igenom deras päls utan att möta något motstånd.

Populära hundraser med dubbelpäls inkluderar Alaskan malamute, Chow Chow, Finsk spets, Keeshond, Labrador Retriever, Norsk älghund, Samojed, och Siberian husky.

Hur man sköter en hund med silkespäls

Att ta hand om din hunds silkespäls kommer att ge den en glansig och fjädermjuk konsistens. Hundar med silkespäls har ingen skyddande underull, så deras täckhår (det översta lagret i pälsen) behöver mycket uppmärksamhet. Silkespälsar kan lätt trassla sig om de är långa, så det är viktigt med daglig skötsel.

För att ta hand om en silkespäls, börja med att använda en borste med knoppar eller en karda för att försiktigt reda ut tovor. Använd sedan en borste med nylon/svinborst för att snygga till pälsen. Detta kommer också att förstärka pälsens naturliga glans. Avsluta med att dra en hundkam igenom pälsen och klipp långa täckhår. Att få din hund med silkespäls professionellt klippt hos en hundfrisör kan göra det lättare för dig att ta hand om pälsen hemma mellan besöken hos hundfrisören.

Populära hundraser med silkespäls är Afghanhund, Cavalier King Charles spaniel, Cocker spaniel, Engelsk springer spaniel, Irländsk setter, Silky terrier, och Yorkshire terrier.

Hur man sköter en hund med snörpäls

Snörpäls kräver mycket uppmärksamhet, men det är inget svårt jobb om du gör det till en regelbunden rutin från början. Innan snörena utvecklas, borsta valpens päls varje dag så att den blir bekväm med att bli borstad. Men så fort din hunds päls börjar bilda snören måste du sluta borsta.

Separera och ta bort eventuella knutar eller tovor med händerna och massera försiktigt huden. Alla snören som börjar klumpa ihop sig måste noggrant pillas isär. Det kan vara nödvändigt att använda sax för att dela snören. Du måste ta bort allt som fastnar i pälsen, som smuts, pinnar, löv etc. För att minimera detta problem kan du knyta pälsen eller täcka din hund med hundkläder när du går på smutsiga eller äventyrliga promenader med din hund. Öronen, benen och svansen kräver mest uppmärksamhet, eftersom pälsen i dessa områden riskerar att växa ihop till en enda stor tovig röra.

Hundraser med snörpäls inkluderar Puli och Komondor.

Hur man sköter en hund med krullhårig eller lockig päls

Hundar med krullhårig eller lockig päls finns i alla former och storlekar, från Toypudel till Curly coated retriever. Deras päls växer snabbt och kan snabbt bli lång och svårskött! Regelbunden klippning en gång i månaden hjälper till att sköta en lockig päls, samt regelbunden tvättning, borstning och trimning med sax. För att göra skötseln enklare kanske du vill klippa pälsen ganska kort. Det rekommenderas att man besöker en professionell hundfrisör med jämna mellanrum med en så komplicerad päls, för att förhindra "dåliga hårdagar". Det bör räcka att borsta hundar med krullhårig eller lockig päls två gånger i veckan för att undvika att tovor och trassel bildas.

Använd en borste med knoppar för att få bort tovor och börja från huvudet, ner för bröstet och frambenen, sedan längs kroppen och avsluta med baken och bakbenen.

Lockhåriga hundraser inkluderar American water spaniel, Bichon frisé, Curly coated retriever, och Pudel.

Hur man sköter en hund med strävhårig päls

Den grova, tandborstliknande pälsen på en strävhårig hund behöver speciell skötsel. De har skyddande täckhår som växer upp genom den mjuka underullen. Professionell trimning och klippning och regelbunden skötsel rekommenderas då pälsen kan mattas och trasslas ganska lätt. När du märker att det skyddande täckhåret håller på att bli för långt är det en bra idé att ta din hund till en professionell hundfrisör. En skyddande täckhårig päls som är för lång kräver ofta rasspecifik skötsel, så det kan vara svårt att ta hand om den själv.

Hundar med strävhårig päls behöver professionell klippning var tredje till fjärde månad. De bör borstas två gånger i veckan. Använd en karda och borsta igenom eventuella tovor i pälsens riktning. Borsta sedan i motsatt riktning för att ta bort lös päls från underullen. Avsluta med en kam och kamma i pälsens riktning.

Populära strävhåriga hundar inkluderar Airedale terrier, Border terrier, Griffon Bruxellois, Cairn terrier, Strävhårig vorsteh, Irländsk setter, Jack Russell, Dvärgschnauzer, Norfolk terrier, Welsh terrier, och Strävhårig fox terrier.

Hur man sköter en nakenhund

Trots att de inte har någon päls älskar nakenhundar fortfarande att bli omhändertagna. Här är det bad och massage som gäller snarare än borstning och klippning. Huden på dessa hundar behöver extra vård på grund av deras ökade exponering för solen.

Alla nakenhundar behöver solskyddskräm när de är ute under sommarhalvåret, eftersom de lätt blir solbrända. För raser med päls på huvudet och benen som Chinese crested, kan du använda en borste med nylon/svinborst en gång i veckan. För helt hårlösa raser som Mexikansk nakenhund, behöver du bada din hund varannan vecka för att förhindra att den får akne. Du behöver också smörja in en nakenhund efter varje bad med en specialdesignad fuktighetskräm för hundar. Nakenhundars öron behöver kontrolleras och eventuellt rengöras en gång i veckan, eftersom de är benägna att samla skräp.

Hur man sköter en hund med tovig päls

Förutom att det kan vara fult, kan tovig päls orsaka obehag och kliande hud. Det bildas ofta runt öronen, under nacken, under magen och runt benen. Att ta bort knutar eller tovig päls är inte så svårt, men förebyggande skötsel är alltid bäst, då detta kan förhindra att din hund får tovig päls. Men även med regelbunden omsorg och uppmärksamhet kommer du behöva ta itu med tovorna ibland. Att följa dessa steg hjälper dig att ta hand om tovig päls:

 • Det kan hjälpa att spraya balsamspray i tovan innan du försöker lösa upp den, eftersom det gör tovorna lättare att reda ut.
 • Prova sedan att separera den toviga pälsen genom att försiktigt lösa upp den och dra isär den med fingrarna.
 • Om detta inte fungerar, använd en metallkam, men se till att du håller pälsen nära din hunds hud så att du inte orsakar något obehag. Försök att plocka i pälsen för att separera den istället för att kamma igenom den (eftersom kammen förmodligen bara fastnar).
 • Om tovan fortfarande är otämjbar kan du använda en tovutredare. En sådan har vassa tänder som kan skära igenom tovan. Dra den genom sektionen av tovig päls och håll pälsen nära huden så att du inte orsakar något obehag. Försök att arbeta från toppen av tovan mot roten av pälsen.
 • Om din hund har tovor i pälsen som verkar omöjliga att reda ut, kan du behöva ta bort dem med en klippmaskin för hundar. Det är lite mer riskabelt att använda sax eftersom det är väldigt lätt att klippa av din hunds hud om den plötsligt rör sig. Om du inte är säker på hur du ska använda en klippmaskin bör du gå till en professionell hundfrisör för att få hjälp och råd om hur du kan få bort tovor på ett säkert sätt.
 • Hundskötsel med Omlet

  Regelbunden pälsskötsel kommer hjälpa till att hålla din hunds päls ren och frisk. Din hund kan få en hel spaupplevelse med en lyxig hundsäng och hundfilt från Omlet. Vi tillverkar produkter som inte bara sätter din hunds hälsa och välbefinnande i främsta rummet, utan som är otroligt bekväma och roliga för dem också. Omlet har en hel rad olika hundprodukter, och vi kan hjälpa till att göra skötseln av din hund både lätt och stressfri.

  En Springer Spaniel vilar på sin kuddsäng från Omlet med Honeycomb Slate-mönster

  En engelsk springer spaniel vilar på sin kuddsäng från Omlet med Honeycomb Slate-mönster.

Kundfoton

Kommentarer

Michal, 13 februari 2019

Hej alla hundägare. Jag bor i Asien och sonen min med fästmö har 2 äldre hundar (tikar) och 3 valpar från ena tiken. Pappan gatuhund. Bor ej i storstad. Ena valpen har fått utslag på magen,rosslar ocg stora svårighet att andas. valpen är ca 3 månader. Stora problem att göra ljud / skälla. Folket runt omkring säger väldigt smittsamt ocg kan fås av tex av orm som kan vara smitto bärare. Det finns nyfödda barn i familjen så stot oro. Vet någon vad detta kan vara för sjukdom ?