Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hundrasgrupper

Hundar har varit våra lojala följeslagare i tusentals år och utvecklats från sina vilda förfäder till ett brett spektrum av raser med olika roller och karaktärsdrag. Svenska Kennelklubben har delat in dessa hundraser i olika hundrasgrupper baserat på deras karaktärsdrag, användningsområden och historia och det är från deras hemsida som informationen i denna guiden kommer.


En tax på sin Topology hundsäng med Bolster bäddmadrass i sin Fido Nook hundbur

Denna taxen är ursprungligen en jakthund.
  • Vall-, boskaps- och herdehundar
  • Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
  • Terrier
  • Taxar
  • Spetsar och raser av urhundstyp
  • Drivande hundar samt sök- och spårhundar
  • Stående fågelhundar
  • Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
  • Sällskapshundar
  • Vinthundar

Från jägare till väktare och sällskap - i denna guide beskriver vi de olika egenskaper och roller som våra älskade lurviga vänner har spelat i vårt samhälle. Följ med på en resa i hundrasgruppernas fängslande värld.

Vall-, boskaps- och herdehundar

I grupp 1 finns hundraser som ursprungligen använts för att valla eller vakta får och nötboskap. Flera av raserna används i dag som brukshundar inom polis och militär och är populära sällskapshundar medan andra fortfarande används för sina ursprungliga uppgifter. Populära raser i denna grupp är Border Collie, Australian Shepherd och Belgisk Vallhund (Malinois).

Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Grupp 2 är stor och brokig med allt från den lilla affenpinschern till den jättelika Grand Danois. De flesta raserna har använts och används fortfarande på sina håll som vakt- och herdehundar. I gruppen finns också boskapshundar och gårdshundar varav några i dag är populära brukshundar. Exempel på raser är Boxer, Dobermann och Sankt Bernard.

Terrier

Majoriteten av hundraserna i grupp 3 har sitt ursprung i Storbritannien och har en bakgrund som jakt- eller kamphund. Några av raserna används fortfarande i stor utsträckning för till exempel grytjakt men de flesta är i dag populära sällskapshundar. Exempel på raser i denna grupp är: Jack Russell, Yorkshire Terrier och Border Terrier.

Taxar

Taxarna, som finns i tre storleksvarianter och tre hårlag har fått en alldeles egen grupp, grupp 4. Taxen är ursprungligen en jakthund och de större varianterna används fortfarande i stor utsträckning för grytjakt och som långsamdrivande jakthund på klövvilt. Den enda hundrasen i denna grupp är taxen.

Spetsar och raser av urhundstyp

Grupp 5 är stor och kan delas in ett antal tydliga undergrupper. Här finner du bland annat polarspetsar samt de nordiska jaktspetsarna som används för jakt på bland annat älg, björn och skogsfågel. I gruppen finns även så kallade primitiva hundar och hundar av urhundstyp. I denna grupp ingår raser som Chow Chow, Siberian Husky och Basenji.

Drivande hundar, sök- och spårhundar och Sällskapshundar

I grupp 6 finner du framför allt drivande jakthundar samt ett fåtal sök- och spårhundar. De flesta av raserna är utpräglade jakthundar och används beroende på storlek till jakt på exempelvis hare, räv och rådjur. Dalmatiner och Rhodesian Ridgeback är populära sällskapshundar. I denna grupp ingår också raser som Beagle, Foxhound och Basset.

Stående fågelhundar

Grupp 7 består av engelska och kontinentala stående fågelhundar, det vill säga jakthundar som söker fågelvittring i luften och markerar för jägaren var fågeln finns. De flesta av raserna används fortfarande för fågeljakt men många är också populära sällskapshundar. Här hittar du hundraser som Engelsk Setter, Breton och Pointer.

Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Grupp 8 består till stor del av stötande fågelhundar, som söker i markvittringen och stöter upp fågeln för jägaren. Många av raserna är också apporterande såväl på land som i vatten. I den här gruppen hittar du några av våra allra vanligaste hundraser, som t.ex. Golden Retriever, Labrador Retriever och Cocker Spaniel.

Sällskapshundar

I grupp 9 hittar du hundraser som är framavlade för sällskap sedan lång tid tillbaka. Raserna har sitt ursprung på vitt skilda platser och har det gemensamma att de med få undantag är småvuxna och utmärkta sällskapshundar. I denna grupp finns hundraser som Chihuahua, Pudel och Bichon Frisé.

Vinthundar

Grupp 10 är en liten och relativt homogen grupp som består av olika varianter av snabba jakthundar. Raserna användes ursprungligen för hetsjakt där hunden själv, eller i grupp, jagar ikapp bytet och nedlägger det, en jaktform som är förbjuden i Sverige. Numera används några av raserna för hundkapp men de flesta är rena sällskapshundar. I denna grupp hittar du hundraser som Afghanhund, Greyhound och Whippet.

Omlet och dina hundraser

Olika hundrasgrupper är ett bevis på den otroliga mångfalden av hundar som har utvecklats genom århundradena. På Omlet uppskattar vi de unika egenskaperna och talangerna hos alla hundar, eftersom vi vet att det är de som gör dem så unika och speciella. Vi designar produkter som Topology hundsäng och Fido Nook möbel och hundsäng för dig som vill ha det bästa för din hund - oavsett deras storlek, ras och personlighet - och för att berika ert liv ihop. Oavsett om du dras till atletiska eller söta hundar, kommer du att hitta både din och din hunds drömsäng och drömprodukter i vårt sortiment. Och nästa gång du stöter på en hund, ta en stund att uppskatta den rika mångfalden av egenskaper som gör den till den de är. Du kommer snart att upptäcka att den egenskap som alla hundar delar är en underbar och ovillkorlig förmåga till kärlek.

En bullterrier vilar på Omlets hundkrypinsäng med Contour Grey-mönster

Denna bullterrier tillhör terriergruppen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än