Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hundrasgrupper

Hundrasgrupper är i stora drag grupperingar efter egenskaper som kategoriserar hundar efter deras personlighet och den roll de spelade när de avlades fram… jakt, apporterande, vakt, kontrollera skadedjur eller att vara lojala vänner. Hundrasgrupper definieras olika av olika organisationer runt om i världen, Svenska Kennelklubben har t.ex. 10 rasgrupper, men den populäraste definitionen är satt av The Kennel Club i Storbritannien.

Deras 3 rasgrupper är:

  1. Fågelhundar
  2. Jakthundar
  3. Vall-, boskaps- och herdehundar
  4. Terriers
  5. Dvärghundar
  6. Arbetande hundar
  7. Nyttohundar

Fågelhundar

Tänk tweed, hästar, fasaner och brittiska landskap. Då ser du väl också en typisk brittisk fågelhund? Alla fågelhundar är till att börja med arbetshundar som avlats för att hjälpa ägaren. De är lojala vänner och är bra på att hämta saker. Namnet har de fått tack vare sin instinkt att hämta vildfåglar som ägarna skjutit, och de är otroligt hängivna sina ägare.


Två spaniels väntar på träning
Två spaniels väntar på träning

Pointers och setters användes för att lokalisera och peka ut fåglar, spaniels för att skrämma upp byten, och retrievers för att bära tillbaka bytet med sina försiktiga käkar. Några av de bästa fågelhundarna inkluderar clumber spaniel, curly coated retriever, engelsk setter, flatcoated retriever, strävhårig vorsteh, golden retriever, gordonsetter, irländsk setter, labrador retriever, spione, sussex spaniel, och vizsla.


Små fågelhundar
Små fågelhundar inkluderar raser som American water spaniel, breton, engelsk cocker spaniel, engelsk springer spaniel, och welsh springer spaniel. De är alla fantastiska fågelhundar som har avlats i hundratals år för detta specifika syfte.


En sussexspaniel med en fågel i munnen
En sussexspaniel med en fågel i munnen

Jakthundar

Det finns två typer av jakthundar, vinthundar och de som spårar. Hundar som använder sin syn jagar vad de kan se, och spårande hundar älskar att följa sin nos. Jakthundsgruppen inkluderar alla hundar som instinktivt vill jaga i grupp. Inom de två huvudgrupperna finns många individuella och intressanta raser.


Två bassethundar springer ner för en väg
Två bassethundar springer ner för en väg

Jakthundar har väldigt självständiga personligheter och är inte hundtypen som du kan lita på lyssnar på dina kommandon. De måste hållas fysiskt och psykiskt aktiva för att motverka bångstyrigt beteende. Jakthundar är benägna att försvinna bort, så det är alltid bäst att låta dem springa på en säker eller plats i koppel. Om de ser någonting intressant, eller känner doften av någonting, kommer de ge sig av med detsamma, och det kan vara svårt att stoppa dem.


Spårhundar
Spårhundar är kända för att ha de känsligaste nosarna av alla hundar. Tillsammans med många andra tillhör t.ex. foxhound, basset, blodhund, beagle och tax till gruppen. De älskar ljudet av sin egen röst och kommer använda den för att låta sin ledare veta var de är när de springer iväg för att följa ett spår. För ägare som inte tänker jaga med hunden kan detta dock vara en ganska irriterande egenskap.

En blodhund följer ett spår
En blodhund följer ett spår

Vinthundar
Dessa jakthundar utvecklades för att jaga i imponerande höga hastigheter och även om de älskar att få galloppera så fort de bara kan kommer de vara mer än nöjda med att ta det lugnt på soffan en hel dag, speciellt när de är lite äldre. Raser inkluderar bland andra afghan, borzoi, greyhound, irländsk varghund, italiensk vinthund, saluki, skottsk hjorthund och whippet.

Två irländska varghundar hoppar runt i snön
Två irländska varghundar hoppar runt i snön

Vall-, boskaps- och herdehundar

Hundar i denna grupp har avlats för att vakta eller valla boskap. Om du någonsin har sett en komondors dreadlocks kanske du är förvånad över att höra att denna päls har en praktisk funktion i deras arbetande miljö. Den tvinnade pälsen på hundar som komondor och puli ger dem skydd från vargar som de kan tvingas slåss mot för att beskydda sina flockar.


En fårhund vilar innan det är dags att valla fårflocken
En fårhund vilar innan det är dags att valla fårflocken

Vallhundar
Den vanligaste vallhundarna är border collie, schäfer, och australian shepherd. De är otroligt intelligenta och måste ges regelbundna uppgifter med gott om mental stimulans för att hålla dem glada. Om de inte får tillräckligt med träning kommer de med all säkerhet ställa till med otyg. Om de får allt de behöver är vallhundar otroligt lojala, och passar perfekt in i familjen. Vissa säger att de också vallar mindre barn, så om du letar efter extrahjälp i hemmet kan en collie vara perfekt för dig.


En border collie som flyttar en flock med får
En border collie som flyttar en flock med får

Vakthundar
Vakthundar har avlats för sin fysiska styrka, lojalitet och mod. När de tränas på rätt sätt är dessa raser lugna och snälla, men deras vaktinstinkter kan göra dem något oberäkneliga. Av denna anledning är det bäst att du har mycket erfarenhet av hundar innan du skaffar vakthundar.


En lång och muskulös tibetansk mastiff
En lång och muskulös tibetansk mastiff


Raser som ofta används som vakthundar inkluderar bullmastiff, dobermann, schäfer, komondor, kuvasz, mastiff puli, rhodesian ridgeback, rottweiler, tibetansk mastiff och staffordshire bullterrier.

Om du funderar på att skaffa en vakthund och du har barn, ta god tid på dig att välja rätt ras för dig och din familj.Schäfrar ses ofta som den bästa vakthunden för familjer med barn. När de tränas på rätt sätt och får mycket kärlek är denna ras otroligt lydig, och blir fantastiska vänner till både barn och vuxna.


Arbetande hundar

Arbetande hundar kommer i alla former och storlekar, från den gigantiska sankt bernardshunden med en tunna med brandy runt halsen (för att värma lavinoffer), till den flinka siberian husky som används för att dra varor över den isiga tundran. Dessa raser är inte perfekta husdjur, om du inte har möjlighet att ge dem massvis med träning och mental stimulans. Denna rasgrupp är också nuvarande världsrekordinnehavare för världen dyraste hund, eftersom en tibetansk mastiff såldes för motsvarande 11 340 000 kr!


En sankt bernardshund med en tunna brandy under hakan
En sankt bernardshund med en tunna brandy under hakan

Arbetande hundar inkluderar alaskan malamute, anatolisk herdehund, berner sennenhund, chinook, pyreneérhund, newfoundland, the sankt bernardshund och siberian husky. Nästa alla dessa hundar är typiskt rätt stora och byggda för hårt arbete.


Draghundar
Raser som utvecklades för att ‘dra’ saker, som siberian husky och alaskan malamute, är vackra och atletiska hundar som är byggda för att arbeta under hårda förhållanden under längre perioder. Slädhundar kan springa snabbare än 30 kilometer i timmen och kan springa mellan 4 och 5 mil under ett lopp.


En flock siberian huskies drar en släde
En flock siberian huskies drar en släde

Det är möjligt att dessa raser inte kommer anpassa sig så bra till att vara husdjur om du inte kan ge dem det hårda arbete de behöver. Om du funderar på att skaffa en draghund kommer du vilja investera i en sele så att du kan kontrollera hundens otroliga styrka när hen är i koppel (annars kan det vara du som blir tagen på promenad).


Terriers

Namnet terrier kommer från det latinska order ‘terra’ som betyder jord och det franska namnet ‘chien terrier’ vilket kan direktöversätts som jordhund. Terriers utvecklades till att börja med som lantbrukshundar för att kontrollera råttor och rävar, vilket är anledningen till att de både är orädda och små nog att ta sig ner i hål.


Två Jack Russel-terriers leker
Två Jack Russel-terriers leker

De är vanligtvis upphetsade hundar med busiga temperament. Dessa egenskaper kan ses hos i stort sett alla terriers. De är faktiskt så roligt att du kan tillbringa timmar med att se på när gulliga terriervalpar leker på YouTube.


En vacker liten Jack Russel hoppar över sanden ner i havet
En vacker liten Jack Russel hoppar över sanden ner i havet

Terrierraser inkluderar Jack Russell, skotsk terrier, patterdale terrier, cairnterrier, borderterrier, och West Highland-terrier. Bullterriern och staffordshire bullterrier användes också för skadedjurskontroll, men utvecklades från börjar för sporten bull baiting.


Dvärghundar

Dessa gulliga hundar som får plats i ditt knä utvecklades för att vara nära vänner till människan, så de älskar kärlek och uppmärksamhet. De är vänliga, lekfulla och fulla med energi, vilket gör att de är fantastiska att umgås med.

Dvärghundar blir typiskt väldigt nära en person, och om detta beteende utvecklas kan hunden bli väldigt beskyddande och kan visa aggression mot andra som kommer i närheten. För att motverka detta är det viktigt att hunden kommer i kontakt med många besökare och andra hundar från en tidig ålder.


En dvärghund rider på en större hund
En dvärghund rider på en större hund

Dvärghundsraser inkluderar bichon frisé, griffon bruxellois, cavalier king charles spaniel, chihuahua, chinese crested, bichon havanais, italiensk vinthund, malteser, miniatyrbullterrier, pekingese, pomeranian, mops, West Highland-terrier, shih tzu, toypuder och yorkshireterrier.


Nyttohundar

Denna grupp används för att kategorisera alla de raser som inte passar in i brittiska kennelklubbens andra grupper.


En dalmatin, en nyttohund
En dalmatin, en nyttohund

Nyttohundar är en oroligt varierad grupp hundraser som en gång i tiden utvecklades för ett specifikt jobb, som inte längre finns eller inte längre sköts av hundar. Ett exempel på detta är dalmatinen, som avlades för att springa längs med hästvagnar.


En gullig liten chow chow
En gullig liten chow chow

Nyttohundar inkluderar raser som akita, the bostonterrier, chow chow, dalmatin, engelsk bulldog, fransk bulldog, tysk spets, japansk shiba, keeshond, lhasa apso, mexikansk nakenhund, dvärgschnauzer, pudel, shar pei, shih tzu, tibetansk spaniel och tibetansk terrier.Relaterade produkter

Kundfoton

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än